Life&style

Kraljica Elizabeta II. šokirala izjavom: želi da Camilla ipak bude sljedeća kraljica?!

  • Prije točno 70 godina Elizabeta II. postala je kraljica Velike Britanije
  • U poruci povodom 70. godišnjice svoje vladavine, kraljica je rekla da joj je "iskrena želja" da Camilla ima titulu kraljice jednom kada njen sin Charles postane kralj
  • Ova odluka iznenadila je javnost jer je par još 2005. najavio da će ona u slučaju Charlesove vladavine koristiti titulu princeze iz poštovanja prema pokojnoj princezi Diani koja je trebala nositi titulu kraljice

Prije točno 70 godina Elizabeta II. postala je kraljica Velike Britanije. Elizabeta II. je ovom godišnjicom postala prvi monarh u britanskoj povijesti koji je doživio platinasti jubilej. Povodom velike godišnjice obratila se naciji.

U poruci koja obilježava njezino stupanje na prijestolje 1952. kraljica se osvrnula na svoju vladavinu, kazavši kako će održati obećanje o doživotnoj javnoj dužnosti, izvorno dato 1947. kada je imala 21 godinu. Kraljica se dotakla i neriješenog pitanja buduće titule vojvotkinje od Cornwalla, Charlesove supruge Camille i jasno je kazala kako Camiillu smatra svojom nasljednicom.

Možda vas zanima Točno 70 godina na tronu! Deset zanimljivosti iz vladavine kraljice Elizabete II. koje mnogi ne znaju Rubrika Life&style Life&style

"I kada moj sin Charles postane kralj, znam da ćete njemu i njegovoj supruzi Camilli pružiti istu podršku koju ste dali meni. Moja je iskrena želja da, kad to vrijeme dođe, Camilla bude poznata kao kraljica", stoji u priopćenju kraljice Elizabete II.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock Kraljica Elizabeta II.

Neočekivana objava

Postojala je drugačija praksa za muške supruge monarha, poput princa Filipa ili supruga kraljice Viktorije, princa Alberta, koji su vladavinom supruge dobili titulu princa, a ne kralja. Međutim, uobičajeni presedan bio bi da Camilla automatski postane kraljica kada Charles postane kralj, ali zbog nesigurnosti javnog mnijenja sugeriralo se da to možda neće biti tako.

Naime, Charles i Camilla su oboje bili razvedeni kada su se 2005. vjenčali 2005. u građanskom braku.  Par je tada najavio da će u slučaju Charlesove vladavine, Camilla koristiti titulu princeze unatoč tome što ima pravo na titulu kraljice. Titula kraljice bila je bila predodređena za Charlesovu prvu suprugu, princezu Dianu, koju je britanski narod iznimno volio i uvijek vidio kao svoju jedinu princezu. To je ujedno bio i razlog zašto Camilla do danas ne koristi titulu princeze od Walesa, već vojvotkinje od Cornwalla.

 | Autor: shutterstock shutterstock Princ Charles i vojvotkinja od Cornwalla

Nakon što je princeza Diana u intervjuu optužila Camillu za raspad njenog braka, a princ Charles priznao nevjeru, Camilla je dugo bila omražena u javnosti te radi toga nikada nije previše istupala u javnosti.

Pravila koja članovi britanske kraljevske obitelji moraju slijediti kad se razvode

Podrškom kraljice Elizabete II. nema sumnje u to da britanska kraljevska obitelj stoji uz vojvotkinju od Cornwalla. Podrazumijeva se, i protokol nalaže, da se kraljica konzultirala sa svojim izravnim nasljednicima Charlesom i Williamom prije nego je objavila tako značajnu vijest o titulama.

Princ će u nedjelju, na proslavi majčinog jubileja, dati vlastitu izjavu. Glasnogovornik para rekao je: 'Princ od Walesa izdat će izjavu i čestitku kraljici. On i vojvotkinja od Cornwalla dirnuti su i počašćeni riječima Njezina Veličanstva.'

 

Photo: Shutterstock

Komentari 0