Life&style

Kraljica Elizabeta II će za platinasti jubilej pokazati svoju impresivnu kutiju nakita - uključujući i dijamantu dijademu

  • Za manje od mjesec dana, 2. lipnja, počinje Jubilarni vikend kojim se slavi kraljičinih rekordnih 70 godina na prijestolju, a britanska vlada je povodom toga odredila 4-dnevni državni praznik
  • Kraljica Elizabeta II će u sklopu ovog povijesnog događaja posuditi neke od najpoznatijih komada osobnog nakita Zakladi kraljevske kolekcije za izlaganje u raznim kraljevskim palačama
  • Pogledaj fotografije nakita među kojima se nalazi i kraljičina poznata dijamantna dijadema

U sklopu svoje povijesne proslave platinastog jubileja, kraljica Elizabeta II će posuditi nekoliko komada svog osobnog nakita Zakladi kraljevske kolekcije za izlaganje u raznim kraljevskim palačama ovog ljeta. Niz broševa, koje kraljica često nosi kao simbolično priznanje svojim domaćinima tijekom službenih turneja Commonwealtha, bit će izložena uz kraljičinu krunidbenu haljinu i ogrtač  – kao i njezinu slavnu dijamantnu dijademu.

Možda vas zanima Kraljica Elizabeta II. šokirala izjavom: želi da Camilla ipak bude sljedeća kraljica?! Rubrika Life&style Life&style

U Buckinghamskoj palači, kraljičina poznata dijamantna dijadema — s 1333 briljantno brušena dijamanta, dva reda bisera i dijamanata postavljenih u obliku ruže, čička i dvije djeteline — bit će izložena uz služben portret kraljice koje je fotografkinja Dorothy Wilding snimila samo nekoliko tjedana nakon krunidbe. Naslijeđena od kraljice Viktorije 1821. godine, kraljica redovito nosi impresivnu krunu na državnom otvaranju parlamenta.

 | Autor: ROYAL COLLECTION TRUST ROYAL COLLECTION TRUST Uz povijesnu krunu bit će izložena  i kraljičina ogrlica Delhi Durbar koju je naslijedila 1953. godine, u godini njezine krunidbe. Spektakularna ogrlica sadrži devet smaragda, izvorno u vlasništvu bake kraljice Marije, vojvotkinje od Cambridgea, kao i dijamantni privjesak od 8,8 karata izrezan od Cullinan dijamanta – najvećeg dijamanta ikad iskopanog. Značajni dragulji bit će izloženi od 22. srpnja do 2. listopada u sklopu ljetnog otvaranja palače.

 | Autor: ROYAL COLLECTION TRUST ROYAL COLLECTION TRUST

Izloženi broševi uključuju kanadski broš od javorovog lista tvrtke Asprey & Co, koji je nosila tada još princeza Elizabeta prilikom svog prvog posjeta Kanadi 1951. godine.

Ovo su apsolutno najčudniji pokloni koje je britanska kraljica Elizabeta dobila u svom životu

Broš plamenog ljiljana, koji predstavlja nacionalni cvijet Zimbabvea i Zambije je posebno dirljiv jer je bio zakačen za kraljičinu pogrebnu odjeću kada se iz Kenije vratila u Britaniju nakon vijesti o očevoj smrti u 1952. godine.

 | Autor: ROYAL COLLECTION TRUST ROYAL COLLECTION TRUST

U kolekciji je i kraljičin australski broš zlatnog pletera koji su Elizabeti poklonili vlada i narod Australije prilikom prvog monarhovog posjeta 1954. Kao jedan od većih broševa u kraljičinoj kolekciji, često se nosi za svečane događaje, kao što su vjenčanje princa Charlesa i Camille 2005. godine.

U dvorcu Windsor od 7. srpnja do 26. rujna, bit će prikazana kraljičina veličanstvena krunidbena haljina koju je dizajnirao Norman Hartnell i njezin ljubičasti svileni baršunasti ogrtač, uz pet broševa koji predstavljaju ambleme Commonwealtha, a isti cvjetni amblemi ručno su izvezeni na haljini.

 | Autor: ROYAL COLLECTION TRUST ROYAL COLLECTION TRUST

Za proslavu kraljičinog jubileja britanska vlada je odredila četverodnevni državni praznik

Za proslavu kraljičina jubileja vlada je odredila četverodnevni državni praznik, za vikend od četvrtka, 2. lipnja, do nedjelje, 5. lipnja. Jubilarni vikend, kojim se slavi kraljičinih rekordnih 70 godina na prijestolju, otvara se s Trooping the Colour - ceremonijom koju izvode pukovnije britanske vojske, gdje se očekuje da će se kraljevska obitelj pojaviti na balkonu Buckinghamske palače.

Parada će okupiti više od 1400 časnika i vojnika, 200 konja i 400 glazbenika. Uvečer se planiraju osvijetliti svjetionici u više od 1500 sela i gradova diljem Ujedinjenog Kraljevstva, na Kanarskim otocima, Otoku Manu i prekomorskim teritorijima.

Očekuje se da će kraljica prisustvovati i Derbiju, jednom od njezinih omiljenih utrka konja, koncertu u Buckinghamskoj palači i Platinum Jubilee Izboru, proslavi u karnevalskom stilu tijekom koje će nastupiti brojni umjetnici, uključujući Eda Sheerana. Nastupiti na kraljičinom jubileju velika je čast glazbenicima, a na prethodnim jubilarnim koncertima nastupili su ugledni britanski pjevači, između ostalih Paul McCartney i Elton John.

Photo: Shutterstock

Komentari 0