Life&style
Kako proljetno sunce djeluje na žensko tijelo

Konačno sunce! Evo što proljeće i ljepše vrijeme čine ženskom tijelu

  • U proljeće je konačno opet više sunca i to nam podiže raspoloženje
  • Međutim, ovo doba godine čini neke druge stvari ženskom tijelu!
  • Bez brige, premda dolazi do hormonalnog kaosa, krajnji rezultat je dobrodošao 

Napokon vani opet sije sunce! Međutim, to kod nekih stvara pravi emocionalni kaos - uključujući i proljetnu groznicu. Zapravo, proljeće u ženskom tijelu okrene naglavačke popriličan broj stvari. Dok je netko ludo motiviran da se uhvati u koštac s nečim novim, neke žene možda žele izgubiti koji kilogram viška, a druge hrabro traže novog partnera. Ali, zašto smo svi tako pozitivni?

Totalni hormonalni kaos

Dva su glavna razloga za naše dobro raspoloženje i motivaciju: hormoni i sunčeva svjetlost. Kada sunce u proljeće više sja, usporava proizvodnju takozvanog hormona spavanja melatonina, koji se više oslobađa zimi. Melatonin izaziva snažniju potrebu za snom i voli nas umarati cijeli dan.

Tulipani Možda vas zanima 7 odličnih proljetnih parfema: mirišu na cvijeće, optimizam i sreću Rubrika Beauty Beauty

Kad razina melatonina padne u proljeće, povećava se razina drugog hormona: oslobađamo više „muškog hormona“ testosterona, koji nam daje puno energije. Ne samo da daje motivaciju i optimizam, nego nam daje i samopouzdanje. Kao rezultat toga, odjednom se čini da možemo puno lakše postići svoje ciljeve.

 | Autor: Unsplash/ A. L. Unsplash/ A. L.

Proljeće te čini sretnom

Ali, sunčeva svjetlost na nas utječe i na druge načine: kao prvo, ponovno svijetli ranije, što nam olakšava ustajanje iz kreveta. S druge strane, pojačava proizvodnju hormona sreće dopamina i serotonina te pomaže tijelu da stvori „sunčani vitamin“ D, koji također ima učinak na poboljšanje raspoloženja. Stoga neki stručnjaci pretpostavljaju da se blaga depresivna raspoloženja mogu čak i izliječiti ako se u proljeće provodi više vremena na suncu.

Koliko novaca je potrebno da kupimo sreću Možda vas zanima Znanost je otkrila točnu količinu novca s kojim se može kupiti sreća, bi li ti bila sretna s ovim iznosom? Rubrika Life&style Life&style

Sve su to prilično dobri razlozi da se veselimo proljeću. U suncu se jednako dobro može uživati na balkonu kod kuće ili u vrtu!

 | Autor: Unsplash/Erriko Boccia Unsplash/Erriko Boccia

Photo: shutterstock

Komentari 0