Life&style
Serija 'Kruna'

Koliko je istine, a koliko zapravo laži u 'Kruni'? Evo koji su događaji potpuno izmišljeni

  • Serija 'Kruna' oduševljava milijune gledatelja još od 2016. godine, a sad pratimo 5. sezonu
  • Život Elizabete II., mračne tajne kraljevske obitelji i intimni razgovori iza zidova palače stvaraju fascinaciju koja raste iz epizode u epizodu
  • Međutim, koliko su scene iz serije uistinu točne i odakle producentima toliko znanje?

Magapopularna 'Kruna' prikazuje život kraljice Elizabete detaljnije od bilo kojeg drugog TV ili filmskog projekta, počevši od vjenčanja mlade princeze u dobi od 21 godine. 9. studenog ušli smo u petu i pretposljednju sezonu Netflixove uspješnice. Princeza Diana sada je dio britanske kraljevske obitelji: priča je to koja je također izazvala pomutnju u petoj sezoni. Ali, koliko god prikaz kraljevske obitelji bio fascinantan, koliko god intimno zvučali razgovori u Buckinghamskoj palači između kraljice i premijera i koliko god dramatično izgledala ljubavna priča tadašnjeg princa Charlesa i Lady Di, pitamo se što je doista istina, a što su autori serije izmislili?

 | Autor: Netflix Netflix

Možda vas zanima Ovo su striktna pravila koja su si princ Harry i Meghan Markle postavili u odgoju djece Rubrika Stars Stars

Autoru 'Krune', Peteru Morganu, kraljevska povijest zapravo je jako važna, kako je otkrio u intervjuu za "The Royal Collector's Edition': „Istražujemo izuzetno dobro i precizno. Događaji odgovaraju istini, povijesni kontekst također, naravno. Izmišljamo tek dijaloge jer nismo bili tamo“, kaže Morgan. Ali je li to doista istina? Pa, čini se da ipak ne odgovaraju baš svi događaji istini…

Iza ovih događaja u 'Kruni' krije se više fikcije nego stvarnosti

Princ Philip odbija kleknuti pred novom kraljicom: Istina je da je princu Philipu bilo osobito teško nakon što je njegova supruga preuzela dužnost, čak se govorilo da je bio jako nesretan. Osim što je morao odustati od karijere u mornarici, morao je prihvatiti i svoju ulogu sporednog glumca. Činjenica da je kraljevski član prvotno odbio kleknuti ispred kraljice Elizabete na krunidbi je fikcija. Philip i sam dolazi iz kraljevske obitelji i bio je upoznat s procedurama i običajima.

 | Autor: Netflix Netflix

Winston Churchill određuje 16-mjesečno razdoblje čekanja prije krunidbe: Ovaj prikaz u 'Kruni' dolazi iz pera autora. Nije Churchill bio taj koji je inzistirao na čekanju kako bi produžio vlastitu premijersku dužnost. Sasvim je uobičajeno da prođe tako dugo vrijeme prije krunidbe i to iz dva razloga: pripreme traju jako dugo i bilo bi neprimjereno održati javnu ceremoniju tako brzo nakon smrti monarha, odnosno Elizabetinog oca.

Nevjera princa Philipa i afera s Pat Kirkwood: U prvoj sezoni 'Krune' jedna tema posebno izaziva pomutnju: mladi princ Philip prikazan je kao Casanova. Premda to nikad nije jasno formulirano, dobiva se dojam da je sada pokojni Elizabetin suprug bio nevjerna osoba. Glasine postoje u stvarnom životu desetljećima. Ali, afera sa scenskom umjetnicom Pat Kirkwood prikazana u 'Kruni' i dandanas je kontroverzna. Sama Kirkwood demantirala je sve tvrdnje da je bila u vezi s vojvodom od Edinburgha.

Afera princa Charlesa s Camillom Parker Bowles: Da, doista je postojala treća osoba u braku princa Charlesa i Diane. Camilla, koja je sada supruga kralja, zapravo je imala aferu s oženjenim Charlesom. Ipak, u 'Kruni' nešto ne štima. U seriji Camilla i Charles održavaju kontakt tijekom svih godina. Zapravo, priča se da je tadašnji princ od Walesa nakon vjenčanja s Dianom godinama krio svoju pravu veliku ljubav. Nije dokazano jesu li se Charles i Camilla redovito viđali kako je prikazano u seriji. 

Izlet princeze Diane s princem Philipom: U četvrtoj sezoni princeza Diana mora polagati Balmoral test kako bi je smatrali potencijalnom partnericom za Charlesa. Doista, ovaj test postoji. Međutim, nema dokaza da je princ Philip poveo mladu ženu u lov kako bi dobio bolju sliku o njoj. Međutim, pretjerana mašta ima svrhu: namjera je simbolizirati duboku povezanost između dviju kraljevskih obitelji. Princ Philip, a to je činjenica, pružao je veliku potporu Diani, osobito u njezinim ranim godinama u kraljevskoj obitelji.

 | Autor: Netflix Netflix

Prvi susret princa Charlesa i princeze Diane: Ova scena je također donekle dramatizirana u seriji. Tadašnji princ Charles upoznao je Dianu, ali nije pokazao zanimanje za nju jer je ona imala samo 16 godina. Nema dokaza da je Diana nosila kostim stabla kad ju je upoznao. Međutim, istina je da je Dianu upoznao dok je hodao s njezinom starijom sestrom Sarom Spencer. Tek tri godine kasnije mlada Diana fascinirala je prijestolonasljednika.

Princeza Margaret bila je protiv vjenčanja Charlesa i Diane: Ove scene su fikcija! Priča se da je glumica Helena Bonham Carter htjela da se buntovna Margaret usprotivi vjenčanju.

Sastanak princa Charlesa s premijerom Johnom Majorom: U premijeri pete sezone je Charles prikazan na tajnom sastanku s tadašnjim premijerom Johnom Majorom kako bi razgovarali o mogućoj abdikaciji njegove majke. Kad se nađe s monarhom, premijer bi trebao sam procijeniti „je li ova svima nama tako draga institucija u sigurnim rukama“, opisuje Charles u sceni. Prema riječima onih koji su im bliski, do ovog sastanka nikada nije došlo: bojnik sir Malcolm Rifkind opisao je kao „patetičnu i apsurdnu“ tvrdnju da je princ pozvao premijera da ohrabri kraljicu da mu napravi mjesta. Bila je to čista fantazija, „kao što smo navikli iz ove serije“, rekao je.

 | Autor: Netflix Netflix

Ovi prikazi iz serije 'Kruna' odgovaraju istini

Fotografi su spustili kamere: Kada je kraljica Elizabeta 6. veljače 1952. doznala za smrt svog oca, dogodilo se nešto nevjerojatno: fotografi koji su se nalazili ispred imanja u Africi na kojem je boravio novi monarh nisu snimali Elizabeth dok izlazi. Bile bi to prve fotografije nove kraljice. Ali, iz poštovanja prema ožalošćenoj kćeri koja je upravo izgubila oca, paparazzi se suzdržavaju od fotografiranja. Prve fotografije kraljice Elizabete snimljene su u londonskoj zračnoj luci.

Princ Philip želi izbaciti prezime Windsor: Istina je! Princ Philip inzistirao je da britanska kraljevska obitelj više ne smije koristiti ime Windsor nego njegovo obiteljsko prezime Mountbatten. I njegova djeca bi trebala nositi to ime. Kad je to odbijeno, navodno je reagirao izrazito ljutito, baš kao u seriji.

Večera između Camille Parker Bowles i Lady Di: Odnos između Diane i njezine suparnice Camille također se prikazuje u četvrtoj sezoni. Jedna od scena prikazuje dvije žene u restoranu. Nevjerojatna ironija: restoran se zove "Ménage à Trois" ['veza u troje']. Peter Morgan otkriva: „Bez šale, to je stvarno ime restorana. Da sam to izmislio, prozvali bi me apsolutnim š….m!“ Prema insajderima iz palače, bilo je takvih sastanaka između Diane i Camille. Charles i njegova supruga čak su vikende provodili u Parker Bowlesu.

 | Autor: Netflix Netflix

Dianina bulimija: Poremećaj prehrane princeze Diane također je jedna od činjenica. Svoju je bolest javno obznanila u svom eksplozivnom intervjuu za BBC 1995. godine. Bio je to vapaj za pažnjom koji nitko nije želio čuti, a osobito ne kraljevska obitelj.

Afera princeze Anne s Peterom Crossom: Da, nevjere i afere nisu rijetkost u kraljevskoj obitelji. Princeza Anne navodno je prevarila svog prvog supruga Marka Phillipsa. Njezin odabranik bio je njezin tadašnji tjelohranitelj Peter Cross. Prema Gillian Nicholls, koja je u isto vrijeme hodala s Crossom, prikaz serije je točan. „Njegova afera s njom zasjenila je našu vezu“, rekla je za Daily Mail 2020. godine. Sam Cross također je govorio o ljubavnoj vezi s princezom 1983. godine.

Biografija 'Diana: Her True Story': Nije teško dokazati da knjiga koja je korištena u drugoj epizodi pete sezone 'Krune' a napisana je uz pomoć Diane, doista postoji. Biografija autora Andrewa Mortona izazvala je svojedobno golemo negodovanje. U Netflixovoj seriji kraljevska obitelj, a osobito Charles, ljutito reagira na objave. U stvarnosti, međutim, palača je u to vrijeme pokušala diskreditirati knjigu, opisujući princezu kao 'emocionalno neuravnoteženu', a Mortona kao 'pisca koji samoportretira', kako je tada izvijestio 'Times'.

 | Autor: Netflix Netflix

Možda vas zanima Ova šarmantna kuća s pogledom na more u vlasništvu je princa Williama, a može se unajmiti za odmor Rubrika Life&style Life&style
Photo: Netflix

Komentari 0