Life&style
1/9

Koji su trendovi u uređenju doma?

Na ovosezonskim rasprodajama ste obnovili asortiman svog ormara, posjetili ste frizera i imate pramenove u trendu, a kako stojite sa svojim životnim prostorom?

 | Autor: Najveći broj ljudi, jednom kada namjesti svoj stan ili kuću, prestane obraćati pažnju na detalje. Takav pristup interijeru čini život monotonim, jer umjesto da se vraćate kući, u svoje udobno gnijezdo, vraćate se u prostorije koje često s vašim osobnim ukusom nemaju veze. 

Kvaliteta je uvijek IN

Kvalitetan namještaj ne izlazi iz mode. Bez obzira radi li se o kvalitetnim materijalima ili kvalitetnom i funkcionalnom dizajnu, uvijek imajte na umu činjenicu da ćete taj ormar, kuhinju ili krevet gledati još najmanje pet godina. Izbjegavajte dominantne trendove poput jarkih boja ili uzoraka na velikim komadima namještaja te ih ostavite za detalje koje lako možete promijeniti.

Ormari ili sofe u jarkim bojama izgledaju dobro dok su u trendu, ali s vremenom počinju previše dominirati prostorom. Želite li ipak namještaj u boji, neka to budu stolići i stolci te slični manji komadi koji se daju lako zamijeniti ili obojiti.

Isticanje u prostoriji

Stanovnike manjih prostora sigurno će razveseliti informacija da je u trendu postaviti jedan centralni detalj u sobi i cijeli izgled izgraditi oko njega. To može biti npr. jedan zid prekriven tapetom ili upečatljivom naljepnicom, sofa zanimljivog dizajna ili šareni tepih. U klasično uređenim domovima i većim prostorima to može biti antikni ormarić ili barokno ogledalo će se lijepo uklopiti, ali neće izgledati kičasto.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Naljepnice za zidove i dalje su IN. Možete odabrati dekorativne naljepnice zanimljivih motiva koji plijene pozornost i golicaju maštu, a možete odabrati i tapete koje su djelomice funkcionalne, pa tako služe i kao svjetiljka, sat ili pak optička varka koja čini prostor dinamičnim.

Materijali i boje vaših detalja

Ove sezone nas očekuju metali, jarke boje, istaknuti printevi, baršun, umjetno krzno, ali i bambus, svila i vuna. Želite li koristiti neke od tih materijala u svom domu držite se dobrog starog pravila i jednog spektra boja. Tako možete kombinirati različite prirodne materijale kao što su žutica, bambus i drvo ili pak kožu, krom i aluminij.

 | Autor:

Prirodni materijali osvježit će svaki dom bez obzira je li moderan ili klasičan. Dolaze u širokom spektru boja od bijele do tamnosmeđe, stoga se lako kombiniraju s drugim materijalima, ali i međusobno. Najbolje će izgledati uz zelenu boju, ali i plava te narančasta bi mogle lijepo osvježiti prostor, pogotovo ukoliko se radi o modernim interijerima.

Pamuk, bambus, puno drvo i slama odlično će izgledati u dnevnim boravcima, spavaćim sobama, na terasama i u hodniku, ali prostorije koje su prije svega funkcionalne, poput kupaonice ili kuhinje, radije opremite materijalima koji se lako održavaju poput plastike, aluminija ili kroma. Takvi materijali su manje porozni i lakše se čiste stoga ih vlaga neće uništiti, a olakšat će vam život pogotovo kada je kuhinja u pitanju.

 | Autor:

U klasičnim interijerima možete koristiti boju kave, zlatnu i boju vina, s kojima se odlično slažu već spomenuti prirodni materijali. Želite li razbiti monotoniju smeđe boje, koja često prevladava u takvim prostorima, igrajte se teksturama i postavite naizmjence svilene i baršunaste jastuke.

Photo: Thinkstock

Komentari 0