- Svi volimo fine, mekane, slatke okruglice: krumpirovo tijesto s nadjevom, još ako ima i neki fini preljev…
- Sigurno si se sada sjetila finih maminih ili bakinih domaćih knedli, sa šljivama ili marelicama?
- Donosimo ti recept koji će te vratiti u djetinjstvo – s malom, profinjenom nadogradnjom
Krumpir također može biti i sladak - s pravim partnerima. Voćne okruglice s marelicama i marcipanom najbolji su dokaz za tu tvrdnju. Uz njih se još poslužuje kremasti umak od vanilije… Mmm, već nam cure sline!
Sastojci za 4 porcije
Za okruglice:
• 500 g krumpira (brašnastog)
• sol
• 1 bio naranča
• 100 g marcipana
• 2 kapi ulja od gorkog badema
• 8 marelica
• 80 g maslaca (mekog)
• 1 jaje
• 15 g krupice od tvrde (durum) pšenice
• 125 g brašna
• 50 g badema (nasjeckanih)
• 100 g krušnih mrvica
• 1 žlica šećera u prahu
• (po potrebi malo brašna za posipavanje)
Za umak:
• ½ mahune vanilije
• 200 ml mlijeka
• 200 g vrhnja za šlag
• 4 žumanca
• 50 grama šećera
Priprema:
Za okruglice
3. Operi krumpir pa ga s korom kuhaj u slanoj vodi oko 20-25 minuta. Ocijedi krumpir i pustite da se kratko ohladi u loncu.
4. Zatim oguli krumpir te protisni kroz prešu za krumpir. Neka se ohladi da bude mlak.
5. Operi naranču vrućom vodom, posuši te sitno naribaj 1 žličicu kore. Zamijesi marcipan, koru od naranče i ulje gorkog badema te raspodijeli na 8 dijelova. Operi marelice, posuši, zareži te otkloni koštice. Svaku napuni komadom marcipana pa marelice opet stisni da budu „cijele“.
6. Razmuti pjenjačom 30 g maslaca, jaje, 1 prstohvat soli i krupicu. Dodaj brašno krumpiru te lagano umiješaj rukama. Dodaj smjesu od jaja i sve zamijesi u glatko tijesto. Oblikuj tijesto u kolut te izreži na 8 ploški jednake veličine.
7. Na svaku plošku tijesta stavi marelicu, zamotaj marelicu u tijesto i pobrašnjenim rukama oblikuj okruglicu.
8. Stavi okruglice u veliki lonac s kipućom slanom vodom i pusti da se krčkaju oko 20 minuta na laganoj vatri malo ispod točke vrenja (okruglice neka stalno budu prekrivene vodom).
9. U međuvremenu preprži bademe u velikoj tavi bez masnoće dok ne postanu svijetlo smeđi. Dodaj ostatak maslaca i ostavi da se rastopi. Dodaj krušne mrvice i šećer u prahu, sve poprži na umjerenoj vatri do zlatnosmeđe boje. Ostavi sa strane.
10. Podigni okruglice iz vode šupljikavom žlicom, dobro ih ocijedi te uvaljaj jednu za drugom u mrvice. Posluži s umakom od vanilije.
Savjet: priprema je brža s unaprijed kupljenim umakom od vanilije.
Za umak
1. Prereži mahunu vanilije pa izvadi pulpu. Zatim zakuhaj pulpu, mahunu i mlijeko pa makni sa štednjaka.
2. Snažno pomiješaj vrhnje, žumanca i šećer. Otkloni mahunu vanilije iz mlijeka. U vruće mlijeko ulij sladoled. Zagrijavaj polako miješajući dok se umak ne zgusne - nemoj kuhati, jer će umak u suprotnom biti grudast. Ostavi da se ohladi.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
manfred
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.