Life&style

Klasičarka, minimalistica ili...? Najpopularniji stilovi blagdanskog uređenja doma i kako ih kopirati

  • Mnogi će se složiti da nam prethodi najsvečanije doba godine, a kako bismo ga što spremnije dočekali,  mnogi od nas krenuli su s pripremama
  • Kada je riječ o stilovima blagdanskog uređenja doma najpopularniji su minimalistički, elegantni i klasični stil
  • Za svaki od navedenih stilova izdvojile smo dekoracije i savjete koji će ti pomoći da ih ostvariš u vlastitu domu, a možeš zaviriti i u dnevni boravak naše novinarke te provjeriti koji je stil uređenja ona odabrala

Pred nama je za mnoge najljepše doba godine - božićni i novogodišnji praznici. Vrijeme je to kada se okuplja čitava obitelj i kada u društvu najmilijih uživamo u blagodatima vlastita doma. Upravo je to razlog zbog kojega smo sklone posebnu pažnju posvetiti uređenju svog životnog prostora. A baš kao u modi i beauty industriji, uređenje blagdanskih interijera također je podložno određenim trendovima i strujanjima proizišlima iz svijeta dizajna. U tri trenutačno najpopularnija stila blagdanskog uređenja ubrajaju se minimalistički, elegantni i klasični stil. Za svaki od njih pripremile smo nekoliko savjeta i izdvojile prigodne dekoracije koje će ti olakšati da sama svoj prostor urediš u omiljenom stilu. Otkrij ih u nastavku teksta:

1. Moderni Božić (minimalizam)

Voliš moderan i pročišćen dizajn, a zazireš od natrpanih ukrasa i gomilanja stvari - ako se slažeš s ovom tvrdnjom onda si minimalistica. Osnovno načelo ovog stila sažeto je u krilatici "manje je više", a njome će se pobornice ovoga stila voditi i kad je božićno uređenje u pitanju. Ovaj tip uređenja voli koketirati sa skandinavskom jednostavnošću koja kombinira prirodne i industrijske materijale te stvara prostore koji odišu prozračnošću.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Također, pobornice ovog stila nerijetko se odluče na DIY komade kojima prostoru daju vlastiti pečat pa tako od osušenih grana možeš kreirati vlastiti adventski vijenac, dok drvene letvice mogu poslužiti kao inspiracija za jedinstveno božićno drvce koje će krasiti zidove. Minimalistički prostori često znaju djelovati sterilno pa posebno važnu stavku u uređenju čini rasvjeta koja daje dozu topline i pridonosi kreiranju ugodne i opuštene atmosfere. Stoga pri uređenju svoga doma obavezno unesi dodatan izvor svjetlosti pomoću neobičnih lampica ili klasičnih svijeća postavljenih u efektne svijećnjake od legura.

 | Autor: Miss7/PR Miss7/PR S lijeva na desno: lampice IKEA (99,90 kn); ukrasni patuljak Lesnina (69,90 kn); LED svjetiljka dekorativna JYSK (45,00 kn); kuglice Lesnina (99,90 kn)

2. Bijeli Božić (elegancija)

Ako u svom domu za nadolazeće božićne blagdane poželiš stvoriti ugođaj "bijelog Božića", tvoj je odabir elegantni stil. Pobornice ove estetike cijene eleganciju, no za razliku od minimalistica, sklone su raskošnom uređenju i ne libe se koristiti mnoštvo različitih ukrasa. Oni najčešće dolaze u bijeloj i srebrnoj verziji te tako evociraju ideju snježnog Božića.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Ako se odlučiš na ovakvo uređenje neka tvoja misao vodilja bude prenijeti eksterijer u interijer, odnosno dočarati sliku snježnih šuma i livada u unutarnjem prostoru. Osnovni je element ovog uređenja bijela jelka, a ovisno o tvojim preferencijama ona može biti umjetno proizvedena u bijeloj boji ili može biti riječ o živom stablu poprskanom bijelim sprejem. Među ukrasima ističu se oni u obliku sobova, jelena i pahuljica, koji će tvom domu dati dodatnu dozu zimske idile.

 | Autor: Miss7/PR Miss7/PR S lijeva na desno: božićno drvce Lesnina (1832,00 kn); set kuglica 6/1 emmezeta (29,99 kn); dekorativna pahulja Lesnina (23,99 kn); Djed Božićnjak emmezeta (299,99 kn)

3. Tradicionalni Božić (klasika)

Kada je uređenje interijera u pitanju prava sam tradicionalistkinja, a ovoga sam puta malo uranila s uređenjem svoga doma kako bi ga mogla podijeliti s tobom. Tradicionalistkinja će pri božićnom uređenju doma rado posegnuti za ukrasima i dekoracijama u crvenoj, zelenoj i zlatnoj boji. Zimzelene biljke, poput imele i božikovine, stoljećima se koriste u uređenju domova pred Božić kao podsjetnik da zima i hladno razdoblje neće trajati vječno. Crvena boja nosi religijsku simboliku i podsjeća vjernike na krv i mučeničku smrt Isusa Krista, čijeg se slavnog rođenja spominju na blagdan Božića. Zlato pak, osim bogatstva, predstavlja i simbol nade baš kao što je to betlehemska zvijezda bila za trojicu kraljeva.

 | Autor: miss7 miss7

 | Autor: Miss7/PR Miss7/PR S lijeva na desno: set kuglica 9/1 Tedi (9,00 kn); ukrasni jastučići JYSK (40,00 kn); blagdanska kolekcija Jamnica gazirane mineralne vode; grančice JYSK (29,95 kn)

Upravo su ove tri boje nadahnule i blagdansku kolekciju Jamnica gazirane mineralne vode koja se odlikuje dopadljivim i razigranim dizajnom nadahnutim tradicionalnim blagdanskim motivima. Božićna Jamnica gazirana mineralna voda uistinu je idealna za blagdanski stol jer se osim blagodati za naše zdravlje svojim novim svečanim ruhom savršeno uklapa u svaki interijer. Za vrijeme blagdana sklone smo povećanom unosu hrane, a gazirana prirodna mineralna voda potiče razgradnju hrane i omogućava našem organizmu da se osjeća bolje.

 

 | Autor: Miss7/PR Miss7/PR S lijeva na desno: Home Sweet Home porculanska kućica (79,99 kn); božićni patuljci JYSK (85,00 kn); svijeća Tedi (14 kn); božićno drvce (45,00 kn)

Osim neodoljive blagdanske kolekcije Jamnica gazirane mineralne vode, ove sezone posebno su me oduševili maleni borovi koji su se sjajno uklopili u ukrase od božikovine i vijenac od crvenih bobica, a tu su i neizostavne krpene figurice vilenjaka, koje prostoru daju dozu bajkovitosti. Dodatni blagdanski ugođaj postigla sam odabirom ukrasnih jastuka u različitim materijalim, bojama i teksturama. Osim što su iznimno praktični, odabrani su jastuci prostoru dali dozu topline i pogodovali osjećaju udobnosti. Svečanom karakteru uređenja pridonijeli su odabrani ukrasi i vaze u zlatnoj boji te lampice koje osim božićnog drvca, krase i girlandu na polici. U kojem si se od navedenih stilova ti pronašla?

Sponzorirani sadržaj: miss MIND za miss7

Photo: miss7

Komentari 0