Life&style

Kamo za vikend? Z cugom v zeleno Međimurje! Izlet po najsjevernijem dijelu Lijepe Naše me oduševio

  • Proljeće je savršeno vrijeme za izlete, a jedan koji me oduševio svojim konceptom je 'Z cugom v zeleno Međimurje'
  • Budući da su Međimurcima ekologija i održivost jako važne, u želji da smanje negativni CO2 otisak pozvali su posjetitelje na ekološkiju opciju putovanja
  • Za razliku od užurbane zagrebačke svakodnevice, izlet u Međimuje je bijeg u neki mirniji svijet gdje vrijeme teče nevjerojatno sporo i gdje se uistinu u svakom trenu uživa punim plućima

Dok vikende jedni jedva čekaju ne bi li se naspavali i uhvatili u koštac sa svim zaostacima na Netlixu, ima i onih koji svaki sunčani dan nastoje iskoristiti za posjetu nekom mjestu na kojem dosad još uvijek nisu bili. Daleko od toga da ne volim Netflix, ali kada mi se nedavno ukazala prilika da posjetim Međimurje, a budući da ovaj kraj nikada prije nisam posjetila, objeručke sam je prihvatila. 

 | Autor: Promo Promo Foto: promo

Zašto baš vlakom u Međimurje?

Na izlet 'z cugom v zeleno Međimurje' iliti vlakom u zeleno Međimurje otisnuli smo se vlakom sa zagrebačkog Glavnog kolodvora u subotu već u 7 sati ujutro, a u Mursko Središće stigli smo nešto malo više od tri sata kasnije. Zašto baš vlakom? Pa zato što su Međimurcima ekologija i održivost jako važne i što su u želji da smanje negativni CO2 otisak pozvali svoje posjetitelje na ekološkiju opciju putovanja. Malčice sporiju, ali nimalo manje zabavnu.  

 | Autor: Promo Promo Foto: promo

Povod za naš izlet bio je Dan planeta Zemlje, a ideja je bila da putovanje od svoje prve do posljednje minute bude ne samo maksimalno održivo i zeleno, već i da doista damo svoj doprinos i učinimo nešto korisno. Nas pedesetak koji smo krenuli na prvo putovanje ovog tipa bilo je raspoređeno u nekoliko volonterskih grupa, a po dolasku u Međimurje svaka je odvedena na jednu od lokacija na kojoj je provela veći dio dana, družeći se, volontirajući i stjecajući nova iskustva.

 | Autor: Promo Promo Foto: Promo

Do koje mjere su pažljivo osmislili svaki djelić putovanja govori i to da su nas nakon polaska u vlaku dočekali pinkleci s doručkom iliti kuhinjske krpe zavezane u čvor u kojima su se nalazile pogačice od sira i čvaraka, malene prgice odnosno sirevi stožastog oblika i vrlo posebnog okusa koji su pravi specijalitet Međimurja, domaći sokovi i knjižice s receptima međimurskih kolača. Ukratko, prefin doručak nakon kojeg nije ostao ni gram otpada, već samo sjećanje na božanstvene okuse i želja da recepte isprobamo prvom prilikom!

Možda vas zanima Raj u nijansama smaragda: odlazak na izvor Kupe odlična je ideja za vikend izlet! Rubrika Life&style Life&style

'Med dvami vodami' u Parku Mura-Drava

Naša grupa posjetila je 'Med dvemi vodami', centar za posjetitelje u Križovcu na pragu Regionalnog parka Mura-Drava u kojem se može vidjeti stalnu izložbu posvećenu flori i fauni ovoga kraja, ali i tome kako je život u Međimurju izgledao u 19. stoljeću. Sam centar smješten je u zgradi koja je nekada bila dom lugara koji su se u 19. stoljeću brinuli o hrastovim šumama, ali ih također i sjekli za potrebe izgradnje mostova, brodova, željezničkih pragova i stambenih objekata diljem Europe.

 | Autor: Mia Elliott Mia Elliott Foto: Mia Elliott  | Autor: Promo Promo Foto: promo

Kobasice na vatri i Mađerkin breg

Svoj smo zeleni otisak ostavili pomažući izgraditi hotele za kukce za škole u okolici, uživali smo u šetnji do Drave, pečenju kobasica na štapovima nad logorskom vatrom i druženju s našim domaćinima koji su nas dočekali raširenih ruku, a nakon čega smo se uputili do Mađerkinog brega, nevjerojatnog vidikovca i jedne od najvećih atrakcija Međimurja. S vidikovca tek par metara nižeg od najviše točke Međimurja pogled se za vedrih dana proteže, kažu, preko 4 države, sve do Slovačke, a s njega se vide i Zagorje i Sljeme. 

 | Autor: Mia Elliott Mia Elliott Foto: Mia Elliott

 | Autor: Mia Elliott Mia Elliott Foto: Mia Elliott  | Autor: Mia Elliott Mia Elliott Foto: Mia Elliott

Međimurske orgulje

Osim pogleda koji uistinu oduzima dah, cijelo iskustvo obogaćeno je i divnom glazbom zahvaljujući Međimurskim orguljama koje sviraju uz pomoć vjetra, a koje su smještene u samom srcu tornja. Uz to što se na Mađerkin brijeg dolazi uživati u pogledu, on je i biciklističko odmorište, ali i prezentacijski i degustacijski centar za Međimursku vinsku cestu, a na susjednom brijegu je vinarija Štampar otvorila predivno uređen ugostiteljski objekt na otvorenom gdje se može opustiti uz vina, sokove, tople napitke i ukusne zalogaje. Spomenuta lokacija veoma je popularna i za vjenčanja, a jedno je bilo u tijeku baš za vrijeme našeg posjeta. Ne sumnjamo da su fotografije mladenaca s beskonačnim vinogradima u pozadini prava bajka!

Možda vas zanima Arboretum Volčji Potok je jedno od najljepših mjesta koje možeš posjetiti ovoga proljeća Rubrika Life&style Life&style

Waldorska pedagogija?

Drugi dan izleta bio je rezerviran za posjetu još dvama zanimljivim lokacijama. Jedna od njih bila je Centar dr. Rudolfa Steinera smješten u Donjem Kraljevcu gdje se može naučiti puno toga o ovom velikom znanstveniku, filozofu, utemeljitelju antropozofije, waldorfske pedagogije, biološko-dinamičke poljoprivrede, euritmije, antropozofske medicine i organske arhitekture. Osim samog Centra, u istom se mjestu tek parsto metara dalje nalazi i njegova rodna kuća koju se također može razgledati uz prethodnu najavu. 

 | Autor: Promo Promo Foto: promo  | Autor: Promo Promo Foto: promo

Mlin na Muri

Posljednja destinacija na koju smo se uputili bio je Mlin na Muri, bajkoviti kutak smješten tik uz malo naselje zvano Žabnik gdje, kako i samo ime kaže, rijeka Mura i danas okreće impresivno kolo drvenoga riječnog mlina. Ovaj plutajući mlin, jedini takav u Hrvatskoj, posjetiteljima pruža priliku da otputuju natrag u davnu 1902. godinu kada je prvi put samljeveno brašno na jednom takvom mlinu, a ovdje je smješten i restoran u kojem se može uživati u autohtonim jelima ovoga kraja. Mjesto je to gdje se može kušati vrhunska međimurska gibanica, gdje je sve pažljivo uređeno do posljednjeg detalja i gdje će u druženju i igrama na otvorenom sati proletjeti u trenu.

 | Autor: Instagram @visit.north.croatia Instagram @visit.north.croatia Foto: Instagram @visit.north.croatia  | Autor: Instagram @visit.north.croatia Instagram @visit.north.croatia Foto: Instagram @visit.north.croatia

Praktični Hop On Hop Off bus

Spomenuti moram i to da se baš svakome od nas pruža mogućnost da se otisnemo na jedno ovakvo putovanje i istražimo sve kutke i znamenitosti ovog predivnog dijela Hrvatske. Sigurna sam da se mnogi pitaju kako se kretati od jedne do druge destinacije ako u Međimurje stižeš vlakom iliti bez automobila, a odgovor se krije u Hop On Hop Off busu u kojeg se može uskočiti na bilo kojoj stanici rute, te isto tako i sići s njega. Plan kretanja je jednostavno isplanirati zahvaljujući planu polazaka, a on je i izvrsna smjernica što sve u Međimurju vrijedi posjetiti. 

Ekoligija, priroda, fini zalogaji... I puno srce!

Kada se sva iskustva stave na hrpu, mogu reći samo da me ovakav koncept putovanja istinski oduševio. Kao veliki gurmani uživali smo u prefinim zalogajima i vinima Međimurja, vidjeli smo i naučili mnoštvo zanimljivih i korisnih stvari, napunili baterije u predivnoj prirodi i još nam je kao šećer na kraju srce bilo puno jer smo pomogli koliko smo i kako smo znali, i pritom se odlično zabavili. Za razliku od užurbane zagrebačke svakodnevice, barem smo nakratko pobjegli u neki mirniji svijet gdje vrijeme teče nevjerojatno sporo i gdje se uistinu u svakom trenu uživa punim plućima. Taj ideal koji ganjamo iz vikenda u vikend i koji je danas mnogima sve češće luksuz o kojem mogu tek sanjati, Međimurcima je svakodnevica koju itekako cijene i poštuju, ali i, što je puno važnije, punog srca i beskrajno zahvalni dijele sa svima koji stignu u ovaj kraj. A garantiram da će se velikodušnije domaćine teško pronaći!

Photo: Mia Elliott

Komentari 0