Life&style

Raj u nijansama smaragda: odlazak na izvor Kupe odlična je ideja za vikend izlet!

  • Gorski kotar poznat je po brojnim oazama netaknute prirode, no jedna od uvjerljivo najljepših i najposebnijih je istinski prirodni fenomen - izvor rijeke Kupe, smješten unutar granica Nacionalnoga parka Risnjak
  • Ovalno jezerce dugačko dvjestotinjak i široko pedesetak metara nalazi se na 321 metru nadmorske visine, a svojom bistrom vodom u smaragdnim nijansama zavodi na prvi pogled
  • Do njega vode dvije predivne staze, svaka nudeći posebno iskustvo, a budući da konfiguracijski nisu zahtjevne, odlična si ideja za vikend izlet u (pro)ljetnim mjesecima

I kada visoke temperature na zagrebačkom asfaltu postanu teško podnošljive, i kada smo samo željni predivne netaknute prirode, mira i tišine, kreće potraga za zelenim oazama koje bismo u (pro)ljetnim vikendima mogli posjetiti. Gorski kotar ima ih cijelo mnoštvo, što više, što manje poznatih, no jedna od uvjerljivo najljepših i najposebnijih je istinski prirodni fenomen - izvor rijeke Kupe, smješten unutar granica Nacionalnoga parka Risnjak.

 | Autor: Instagram @conetovi.putopisi Instagram @conetovi.putopisi Foto: Instagram @conetovi.putopisi

Ovalno jezerce dugačko dvjestotinjak i široko pedesetak metara nalazi se na 321 metru nadmorske visine, a svojom bistrom vodom u smaragdnim nijansama zavodi na prvi pogled. Okružuju ga stotinjak metara visoke stijene, a ono što je posebno zanimljivo je da ni danas nije poznato s koje dubine rijeka izvire. Naime, poznato je da je izvor podijeljen na dva dijela, odnosno da postoje dva kanala koji su međusobno odijeljeni i koji nalikuju okomitim bunarima, no konstantna hladnoća voda onemogujuće zaron u dubinu pa nije poznato koliko točno ona iznosi, iako je u jednom dijelu izmjerena dubina od 57, a u drugom od čak 80 metara.

Možda vas zanima U Ravnoj Gori smo pronašli drvenu ljepoticu s bazenom i divnim pogledom u koju bismo rado pobjegli na par dana Rubrika Life&style Life&style

Do izvora vode dvije staze, a važno je spomenuti da niti jedna od njih svojom konfiguracijom nije zahtjevna, što znači da će ih čak i oni koji nisu u besprijekornoj formi svladati bez puno muke. Jedna ruta je planinarska staza koja kreće iz sela Razloge, gdje put vodi kroz gustu bukovu šumu i traje otprilike pola sata, a na njemu se nalazi tek pokoji mačice strmiji dio na kojem je potrebno malo više opreza od proklizavanja. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jakov Roško (@jakovrosko)

Do sela se dolazi cestom Crni Lug – Gerovo, s koje se skreće udesno nakon Malog Sela, a zatim vozi uskom asfaltiranom cestom otprilike 8 kilometara. Na kraju puta nalaze se veliko parkiralište i info punkt, a sama staza kreće malčice dalje, tik uz centar za posjetitelje Goranske kuća znanja. Važno je naglasiti i to da ova ruta presijeca kanjon Krašićevicu koji je gotovo pa uvijek prohodan, no u vrijeme velikih kiša te u proljetnim mjesecima zbog topljenja snijega nabuja pa se zbog velikih količina vode ne može proći do izvora, iako se on nalazi samo par minuta dalje. 

 | Autor: Instagram @sanjavicic_infinitely Instagram @sanjavicic_infinitely Foto: Instagram @sanjavicic_infinitely

Druga ruta kreće iz smjera Kupara ili iz sela Hrvatsko, smještenog na granici sa Slovenijom, gdje se Čabranka ulijeva u Kupu, a do sela se dolazi cestom iz smjera Delnica i Broda na Kupi, iz smjera Gerovo – Zamost ili iz smjera Čabra. Da smo stigli do početka staze, može se prepoznati kada ugledamo uređeni dio na lijevoj obali rijeke.  

Možda vas zanima Arboretum Volčji Potok je jedno od najljepših mjesta koje možeš posjetiti ovoga proljeća Rubrika Life&style Life&style

Prvi dio spomenute rute čini Ribička staza koja vodi do sela Kupari, a nakon čega kreće makadamska cesta koja prolazi kroz zaseoke Kupari Srednji i Gornji te se nastavlja livadom na kraju koje prelazi kanjon Sušicu. I ovaj dio povremeno zna nabujati, no uglavnom je prohodan. Nakon kanjona se dolazi do pješačkog mosta gdje se prelazi na desnu obalu rijeke Kupe, a do samog izvora se staza  uspinje i spušta kanjonom. Ova je ruta dugačka otprilike 5 kilometara, traje oko sat i pol, no nije zahtjevna te nudi više toga za vidjeti.  

 | Autor: Instagram @sanjavicic_infinitely Instagram @sanjavicic_infinitely Foto: Instagram @sanjavicic_infinitely

Ono što svi oni koji se odluče na ovaj izlet nipošto ne bi smjeli propustiti je takozvana Čudesna dolina leptira odnosno Kupska dolina koja se nalazi u blizini i koja je dom za gotovo 500 različitih vrsta leptira iliti čak 60% sveukupno poznate hrvatske leptirske faune, a više o njoj može se naučiti u Rodnoj kući rijeke Kupe smještenoj u selu Gornji Kupari. Spomenuti vrijedi i Goransku kuću znanja koja se nalazi u selu Razloge u staroj seoskoj školi, a koja otkriva brojne zanimljivosti o seoskoj arhitekturi goranskog kraja, rukotvorinama i pletarstvu, pašnjacima i pčelarstvu te mnogim ostalim ljepotama ovog čudesnog dijela Hrvatske. 

Photo: Instagram @matej_mrva
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    super