Life&style

Kamo za vikend? Imamo 5 preporuka za jednodnevne izlete u okolici Zagreba!

  • Iako je vrijeme još varljivo, proljeće nam je iza ugla što znači više sunčanih i toplijih dana i prilika za izlete u prirodu.
  • Samo jedan dan dovoljan je da se makneš od gradskih asfalta i napuniš baterije
  • Srećom, u okolici Zagreba mnoštvo je prekrasnih mjesta na koje možeš pobjeći na jednodnevan ili vikend izlet. Donosimo ti pet prijedloga kamo za vikend!

Depresivni siječanj i hladna veljača su napokon iza nas, a s ožujkom nam stižu proljeće i topliji dani. Jedva smo dočekali ljepše vrijeme kako bismo za vikend mogli pobjeći u prirodu i uživati u suncu! Okolica Zagreba nudi pregršt ideja za uživanje u prirodnim ljepotama, šetnjama, ali i u slasnim zalogajima. A ako se pitaš kamo za vikend, donosimo ti pet preporuka za jednodnevni ili vikend izlet u okolici Zagreba.

Jednodnevni izlet u Zagorje i posjet prekrasnom dvorcu Trakošćan

Vikend izleti u dvorce prava su avantura za one koji vole kušati dašak povijesti vikendom. Dvorac Trakošćan je za mnoge najljepši dvorac u Hrvatskoj, a nalazi se u Hrvatskom Zagorju, 80 kilometara od Zagreba, što ga čini odličnom destinacijom za kratki jednodnevni izlet. Ugledni turistički časopis Conde Nast Traveler uvrstio je 2017. godine Trakošćan među 12 najljepših europskih dvoraca. 

Fotogenično mjesto Kotli u Istri nas je oduševilo - ovaj skriveni biser morate posjetiti!

Iako slovi za jedan od najljepših hrvatskih, ali i europskih dvoraca, Trakošćan je pomalo misteriozan iz razloga što se ne znaju detalji o njegovom nastanku. Iako se pretpostavlja da je nastao na samom početku 14. stoljeća kao manja utvrda u tadašnjem obrambenom sustavu sjeverozapadne Hrvatske, nije poznato točno tko i kada je izgradio ovaj dvorac. Legenda o dvorcu Trakošćan kaže da je nekada davno grofica htjela da joj se napravi romantičarski dvorac s perivojem i jezerom u podnožju te je moćni grof, vođen snažnim osjećajima, napravio ovaj impresivni kompleks.

Međutim, ono najljepše u vezi Trakošćana je sama okolica dvorca i šetnja oko jezera. Nakon šetnje i posjete dvorcu, vrijeme je za odmor i okrepu, stoga ti preporučujemo posjetu turističkom gospodarstvu Vuglec Breg koji je na pola sata vožnje od dvorca, na putu prema Zagrebu. U selu Škarićevo nalazi se imanje obitelji Vuglec koje se prostire na više od 12 hektara površine i s kojeg se pruža preprasan pogled na Hrvatsko Zagorje. U restoranu možeš uživati u najboljim zagorskim specijalitetima i bogatom izboru domaćih vina.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vuglec Breg (@vuglecbreg)

Proljeće u Parku prirode Lonjsko polje

Svega osamdesetak kilometara od Zagreba smjestio se Park prirode Lonjsko polje. Čudesan biljni i životinjski svijet Lonjskog  polja i bogata ponuda Parka dovoljan su razlog za jedan vikend izlet u okolici Zagreba. Radi se o savršenoj destinaciji za zaljubljenike prirode, rekreativce, obitelji s djecom i sve one koji žele pobjeći od gradske svakodnevice i uživati u neiskvarenoj prirodi.

Park prirode Lonjsko polje nudi i sadržajan program za vikend izlete. Ulaznica košta 50 kn, a uključuje tri posjetiteljska centra - Čigoč, Repušnicu i Krapje. Tu ćeš moći uživati u šetnjama pješačkim stazama, obilasku vidikovaca i vožnji čamcima na solarni pogon, a dostupni su i dodatni sadržaji poput najma bicikala i kanua za one koji žele nešto aktivniji izlet. Šetajući Parkom prirode, imat ćeš priliku suresti i posavskog konja, turopoljsku svinju i slavonsko – srijemsko podolsko govedo te promatrati život ptica s promatračnica.

Park prirode Lonjsko polje nudi upravo to - netaknutu prirodu koja posjetiteljima pruža priliku doživjeti seoski život te lokalnu gastronomiju i domaću proizvodnju. A ako želiš prespavati, možeš i to u jednom od seoskih domaćinstava gdje ćeš biti smještena u tradicionalnim drvenim kućama.

Izlet u Samoborsko gorje i Park prirode Žumberak

Okolica Zagreba nudi mnoga mjesta u netaknutoj prirodi pogodna za jednodnevne izlete, a Park prirode Žumberak je zasigurno jedno od najprivlačnijih odredišta. Smješten u Samoborskom gorju, ovaj Park nudi čak 300 km biciklističkih staza, 350 km obilježenih planinarskih puteva i poučnih staza, prekrasan krajolik i 34 arheološka nalazišta. Na području Parka nalaze se brojne rijetke i zaštićene vrste kao što su leptiri travnjaka, flora gorskih travnjaka u kojoj se ističe 38 vrsta orhideja, te je stoga proljeće savršeno razdoblje za posjetu Parku i uživanju u punom sjaju prirode koja se budi.

Ova destinacija je tek na 40-ak minuta vožnje od Zagreba što je čini savršenim odabirom za jednodnevni izlet. Park prirode Žumberak se rasprostire na dvije županije – Zagrebačku i Karlovačku, te tri grada – Samobor, Jastrebarsko i Ozalj. Ako nisi sigurna odakle bi uopće krenula, najbolje je odabrati jednu od dvije poučne staze - stazu „Gdje voće zri“ ili Stazu kneževa koja počinje i završava u Budinjaku, selu u kojemu se nalazi i Centar za posjetitelje Javne ustanove park prirode Žumberak – Samoborsko gorje. 

Nakon aktivnog dana u Parku prirode, vrijeme je za odmor i gastronomski užitak. Preporučujemo ti da posjetiš etno farmu Mirnovec, udaljenu samo 15 minuta pješke od centra Samobora. Na imanju će te dočekati i tridesetak konja s kojima se možeš podružiti prije ili nakon ručka, a tu je i škola jahanja za 150 kuna.

Hedonistički vikend izlet u Krapinske toplice

Za sve one koji se samo žele opustiti ili koji ne mogu dočekati ljeto, savršen jednodnevni izlet može biti i odlazak u toplice. Najpoznatije hrvatske toplice nalaze se na 50-ak km od Zagreba. Krapinske Toplice, ili kako se sada zovu Aquae Vivae, najveći su zatvoreni vodeni park u Hrvatskoj na čak dvije etaže, a imaju i vanjski bazen s temperaturom vode oko 30 stupnjeva.

Možda vas zanima Pitali smo: "Gdje bi sada najradije željela biti?" Od stotina odgovora najviše ih je vezano za jedno mjesto... Rubrika Life&style Life&style

U toplicama možeš uživati u raznim tretmanima, masažama i spa centru dok se djeca zabavljaju u bazenu. Tko kaže da ne možeš imati sve? A ako u petak završiš s poslom malo ranije, stigneš uhvatiti i specijalnu ponudu "Stress free Friday" koja uključuje kupanje, masažu, saune i večeru. Savršen jednodnevni izlet za tebe i prijateljicu!

Izlet u Krapinu ne bi bio potpun bez posjete  Muzeju krapinskih neandertalaca koji će te odvesti na putovanje daleko, daleko u povijest.  Prošetati možeš i Kružnom stazom Hušnjakovo koja je duga 2,5 km, a povezuje tri važne lokacije koje čine tematsku cjelinu prostora – Muzej krapinskih neandertalaca i paleontološki spomenik prirode Hušnjakovo, obližnje jezero Dolac i ruševnu kapelu sveta Tri kralja. 

Naša gastronomska preporuka je Restoran Preša, smješten povrh Krapine. Restoran nudi gotovo sva zagorska autohtona jela pripremljena od probranih prirodno uzgojenih namirnica koje svakodnevno stižu sa zagorskih brega, a osim u tradicionalnim jelima, uživat ćeš i u panoramskom pogledu na Krapinu i okolicu.

Plešivica, destinacija za gurmane: Vinske ceste i Cesta sira

Jastrebarsko i njegova okolica Zagrepčanima je jedno od omiljenih vikend izletišta, a svega sedam kilometara udaljena od Jaske, prostire se Plešivica, poznata i kao hrvatska champagne regija. Plešivica ima tisućeljetnu tradiciju uzgoja vinove loze te tu možeš uživati u graševini, rajnskom rizlingu, tramincu, bijelom pinotu, chardonnayu, kao i u nekim od najboljih pjenušaca Hrvatske. Plešivička vinska cesta uključuje čak 40-ak vinarskih gospodarstava, no, ako se odlučiš na pohod vinskim cestama, najbolje je da jednodnevni izlet pretvoriš u vikend izlet i prespavaš u jednom od domaćinstava. 

A osim po vinima, Plešivica je poznata i po sirevima, a glavni specijalitet koji ne smiješ propustiti je plešivički copanjek – slani kolač od svježega kravljeg sira i zelenja.

Nadamo se da smo te s ovih 5 preporuka inspirirali i dali ideju za savršen jednodnevni izlet!

Photo: Shutterstock

Komentari 0