Life&style

Kako uštedjeti kad kupuješ online?

Otkrivamo ti trikove koji će ti pomoći izbjeći financijsku katastrofu prilikom online kupovine

Prsti te već svrbe od pomisli na online kupovine? Sve je tako jednostavno: lakše uspoređuješ proizvode, mogu se pronaći doista povoljne cijene, a ne moraš se ni gužvati  po prenapučenim trgovačkim centrima već sve obavljaš iz topline svog doma. Ako bi se mogao navesti neki nedostatak online kupovine onda je to da prelako potrošiš (previše) novca. Prelako je bti nagovoren na kupnju, a lako je iz vida izgubiti i kontrolu što si sve nakupovala. Financijski „mamurluk“ doživjet ćeš tek kada računi stignu na naplatu. Zato,  donosimo nekoliko savjeta kako financije držati pod kontrolom.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Pripazi na dodatne troškove Nije važno samo to da majica košta 20 euta - važniji je krajnji iznos koji plaćaš za kupljene proizvode, uključujući isporuku i druge troškove. Jer čak i kod velikih online trgovaca često nije na prvi pogled jasno plaća li se dodatna naknada za isporuku robe. Ti troškovi mogu biti još i veći kada kupuješ li u vrijeme blagdana kad brzo trebaš robu pa želiš i bržu dostavu. Uvijek, ali uvijek kontroliraj ukupni iznos prije slanja narudžbe.

Usporedi Najvažnija stvar kod pametne kupovine je usporedba cijena i ponude na internetu. Nemoj dopustiti da te privuku obmanjujuće reklame s "fantastičnim popustima", a da prije nisi pogledala što drugi nude. Možda negdje nađeš jeftinije, i bez popusta.

Prati akcije Na kraju sezone, prije blagdana itd. trgovci se međusobno nadmeću različitim pogodnostima i popustima. Što za tebe, naravno, nije loše – obrati pažnju na dane u kojima vladaju popusti.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Što je sigurno, sigurno je Postoje mnoge lažne web stranice kojima je bitan samo tvoj novac. Kod online shoppinga, postoji i velika opasnost od hakera koji mogu "provaliti" podatke o tvojoj kreditnoj kartici. Stoga obrati pozornost da naručuješ i kupuješ s isključivo provjerenih te sigurnih portala, gledaj sigurne opcije prijenosa (https umjesto http), redovito mijenjaj lozinke na stranicama gdje kupuješ i nemoj ići na sumnjive stranice – potpuno novi Iphone za 250 eura može biti samo pokušaj prevare...

Nemoj nagliti Divna haljina, mobitel i izuzetno povoljna roba – sve će to biti i sutra na stranici. Dobar, stari trik trgovaca da ima još samo nekoliko komada određene robe funkcionira i na internetu. Ali samo ako padneš u njihovu zamku. Uzmi si vremena prilikom naručivanja, dobro promisli – sljedeći dan još uvijek stigneš pritisnuti gumb „kupi“.

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0