Life&style 05. studenoga 2012.

Kako urediti mali dnevni boravak?

Thinkstock.

Središte svakog stana čini dnevni boravak: u njemu se odmaramo, ponekad drijemamo, zabavljamo i družimo. No, kako urediti dnevnu sobu koja ne oduševljava svojom veličinom? Stručnjaci iz studija za uređenje interijera Domenico Leonardi otkrili su svoje omiljene trikove!

 | Autor: Urediti ogroman dnevni boravak je užitak, dok je uređenje manje dnevne sobe ipak nešto zahtjevnije. Dovoljno je da stavite sofu ili vitrinu neodgovarajuće veličine i možete biti sigurni kako ćete narednih deset godina imati pomalo negativne osjećaje prema svojoj dnevnoj sobi.

Jasminka Naranđa iz studija za dizajn i arhitekturu Domenico Leonardi ističe kako je upravo odabir prave veličine namještaja jedan od ključnih trenutaka u uređenju: "Veoma je važno odabrati namještaj proporcionalan s veličinom prostora – dakle, već u startu odbacite glomazne sofe i naslonjače! Pravilan raspored također je važan u dojmu prostora. Na slobodan zid bez prozora i vrata najčešće postavljamo sofu, ali kod boravka koji je integriran u veću prostoriju (primjerice zajedno s blagovaonicom, kuhinjom, hodnikom...) zgodno je rješenje sofa u prostoru pri čemu dobivamo slobodni zid za postavljanje ormara i polica."

Velikom broju obitelji dnevni boravak služi kao priručna kuhinja, radna soba, blagovaonica i dječja igraonica. Međutim, Jasminka kaže kako on ne bi smio biti prolazan, nego zasebna cjelina s jednom namjenom.

Dvosjed, trosjed ili kutna garnitura?

"Kod odabira namještaja važno je naglasiti da on mora biti vizualno lagan, jednostavnih linija i svijetlih boja. Bolje je koristiti namještaj s nogicama tako da se vidi više poda jer to čini prostor većim. Zato odaberite udoban tapecirani stolac na nogama umjesto debelog naslonjača! Iako je u malim boravcima najbolja kombinacija dvosjeda ili trosjeda sa stolcem ili tabureom, ne morate se odreći kutne garniture ako ju baš želite. I ona može lijepo sjesti u prostor samo ne smije biti prevelika i vizualno 'preteška'" objašnjava Jasminka.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

U Domenico Leonardiju savjetuju i da ostali, veći namještaj, kao što su ormari i police, bude svijetle boje i odgovarajuće veličine s obzirom na dimenzije boravka i sofe. "U ormare integrirajte i otvorene police jer one čine prostor većim, ali samo ako ste dovoljno disciplinirani da ih držite uvijek urednima, sa samo ponekim dekorativnim predmetom. Nered, općenito, smanjuje osjećaj prostora zato je u malom boravku važno uvijek održavati red" otkrila je Jasminka. Naranđa savjetuje da ukoliko nemate slobodnog zida za postavljanje većeg ormara ili poličara, postavite praktične viseće ormarići dubine do 35 cm smještene na zidu iznad sofe u koje možete ugraditi i rasvjetu koja će dekorativno osvjetljavati sofu.

I baš kao što nije preporučljivo sobu zagušiti starinskim vitrinama i velikim sofama, nužno je odabrati prozračan stolić za kavu. "Stolić ispred sofe pridonijet će osjećaju prostranosti ako je izrađen od stakla ili pleksiglasa. Također možete koristiti i multifunkcionalan namještaj, primjerice tabure koji se s dodatkom pladnja pretvara u stolić za držanje vaze, čaša, dekoracija" savjetuje Jasminka iz Domenico Leonardija.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Boje određuju atmosferu

"Kada ste osmislili optimalan raspored i dimenzije namještaja možete krenuti u odabir boja u prostoru. Vjerojatno znate da će svijetle boje povećati prostor, pa za zidove upotrijebite bijelu ili bež boju. Jedan zid može biti u nekoj drugoj boji, ali neka bude pastelne nijanse. U svakom slučaju koristite pravilo malog prostora koje glasi: najbolja je kombinacija dviju boja, a maksimalno neka su u prostoru tri boje" ističe Jasminka.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

No, što je s popularnim tapetama i dekorativnim naljepnicama koje su posljednjih godina postale hit. U Domenico Leonardiju savjetuju da se držite sitnijih uzoraka i izbjegavate krupne oblike. Isto vrijedi i za uzorke tkanina kod zavjesa i tapeciranog namještaja. "Veći namještaj neka je svijetlih, neutralnih boja, a jače nijanse koristite kod detalja i dekoracija. One će učiniti prostor interesantnijim i razigranijim, a neće smanjiti prostranost" kaže Jasminka i dodaje kako dobra rasvjeta također može učiniti čuda:

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

"Ona čini prostor većim. Omogućite prirodnom svjetlu da nesmetano ulazi u boravak, stoga ne stavljajte na prozore teške i debele zavjese. Ugradite dovoljnu količinu umjetne rasvjete, kako ne biste dobili mračne kutke koji smanjuju osjećaj prostora. I na kraju, ne zaboravite još jedno pravilo kod opremanja malog dnevnog boravka: bolje je naknadno kupiti dodatni komad manjeg namještaja ili dekoraciju, nego prenatrpati prostor stvarima koje ćemo naposljetku izbaciti iz stana!"

Komentari 0