Life&style

Kako urediti male eksterijere?

Planiranje malog gradskog vrta iziskuje mnogo rada i ponajprije, dobru organizaciju kako bi se u malom prostoru dobio malen i stilski prilagođen prostor za boravak, odmor, vrtlarenje i velik broj manjih pod prostora za sjedenje. U malim vrtovima želimo si omogućiti toliko privlačnu privatnost te bijeg od okoline.

Osnovni problem kod vrtova manjih dimenzija je podcjenjivanje ovih prostora iako oni mogu biti jako uočljivi i zaista bi trebali biti prostor za odmor i meditaciju, bili oni minimalistički uređeni ili puni zanimljivih detalja. Pitanje koje se nameće je koje detalje uključiti u mali vrt, a da prostor ne izgleda pretrpano?

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Iznimno je važna zanimljiva sjedeća garnitura koja je jedan od važnijih detalja u malom vrtu, i vjerojatno onaj koji će se najviše koristiti,  središnja točka tog prostora. Stoga, potrebno je da ona bude atraktivna i uočljiva. Pozadina vrta mora biti uredna - red bambusa ili niskog uredno orezanog drveća poput masline ili drijena će stvoriti snažno zaleđe i jasnu granicu. Ponavljanje istog pomaže stvaranju harmonije i  dok visina drveća odaje dojam snažne visoke zelene prepreke.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Okomite linije su u malom vrtu posebne - dok u velikim vrtovima okomice čini visoko drveće, u malim su to najčešće ograde i zidovi kuće. Lukovi, pergole i rešetke korisni su za dodavanje visine unutar vrta. Najzahvalnije penjačice  su ruže ili bršljan koji je divan u svako godišnje doba. Oblici u vašem vrtu neka budu jednostavni. Mali vrtovi su uglavnom jednostavni, pročišćeni, a svaki geometrijski oblik je jasan i lagan za uočavanje. U takvim vrtovima razigranost se uvodi biljkama. Staza nikad ne bi trebala biti ravna jer tada se vrt dijeli na dva dijela i izgleda još manje. Umjesto klasične tratine kojoj je osnova naravno trava, može se posaditi npr. metvica ili timijan. Za dodatak boje vrtu možemo posaditi srednje velike grmove koji cvjetaju u proljeće ili ljeto, a do kasne jeseni zadržavaju zanimljivo obojeno lišće kao npr. Cotoneaster spp, Hydrangea macrophylla.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Jednostavno, nisko bilje uz stazu ili područje sjedenja će razbiti monotoniju opločenja koje će zauzeti najveću površinu svakog malog vrta, a u isto vrijeme približiti će zelenilo najkorištenijem dijelu vrta. Neke pogodne biljke koje ne iziskuju puno održavanja su: Sempervivum spp., Hosta spp., Caltha palustris, Sedum acre, Geranium spp... Svaki vrt ima i praktičnu namjenu te mora sadržavati praktične predmete koje koristimo svakodnevno, poput mjesta za sušenje rublja, skrovište za kantu za smeće, kao i poticajnije elemente poput roštilja.


 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Središnji dio vrta, gdje bi tradicionalno bio travnjak, može biti opločen granitnim kockama koje se prilično lako održavaju, te bi se na njima nalazio prostor za sjedenje i jedenje. Smanjivanjem površine travnjaka i mijenjanjem oblika površine za sjedenje dobivamo niz ideja i mogućnosti oblikovanja malog vrta sukladno ukusu i potrebama. Ista pravila kao i za opločavanje vrijede i za površine sa šljunkom, pijeskom ili oblucima. Oni u vrt donose razliku u teksturi, oblicima, a izbjegava se dojam betoniranog vrta. Iako, i s površinama pod šljunkom trebamo biti oprezni, pošto se lako dobije dojam neurednog i nezanimljivog prostora. No, ako monotoniju razbijemo s granitnim pločicama te različitim vrstama opločenja opet dobivamo na različitosti.

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0