Life&style
1/10

Kako urediti garsonijeru za malo novca?

Povratak sa studentskih praznika i godišnjih odmora obično podrazumijeva i povratak uobičajenom načinu života i svakodnevnim poslovnim obavezama. Odlazak s toplih morskih obala ili iz ljepota planinskih proplanaka kojima smo se toliko veselili veći dio godine i povratak 'na staro' može se katkad pokazati prilično traumatičnim.

 | Autor: Dulux Dulux

To posebno vrijedi za studente koji ili posjeduju ili unajmljuju stanove u većim gradovima, jer jesen je vrijeme početka nove akademske godine, što znači da će ubuduće velik dio vremena ponovno provoditi učeći u zatvorenom prostoru. Donosim stoga nekoliko savjeta kako za relativno malen novac osvježiti interijer njihovih često malih stanova ili garsonijera, u kojima će rado boraviti tijekom čitave sljedeće godine.

 | Autor: IKEA IKEA Korisni savjeti

Kako bi prostor 'procvao' atmosferom novog, kao jedan od najjeftinijih, a ujedno i najefikasnijih načina, ističe se promjena postojeće boje zidova (ukoliko unajmljujete stan, za ovaj 'zahvat' morat ćete naravno prethodno pribaviti dozvolu vlasnika). Za postizanje željenog učinka, dovoljno će biti bojenje i samo jednog zida u prostoriji u kojoj najčešće obitavate, a koji se idealno vidi i iz drugih prostorija stana. Prilikom odabiranja boje, vodite računa da se dobro uklopi u ostatak interijera.

U prodavaonicama tekstila postoji velik izbor tkanina – ako nemate dovoljno novca za promjenu zavjesa, savjetujem da kupite malo deblje trake kojima ćete svezati postojeće zastore (ako su jednobojne, trake neka budu u drugoj boji ili šarene. Za šarene zastore, neka trake budu jednobojne, u najmanje zastupljenoj boji u zavjesama). Posebno efektne trake su u zlatnoj i srebrnoj boji. Ako nema zavjesa, savjetujem da na stakla prozora stavite prozirne samoljepljive folije  različitih uzoraka.

Na sofe obavezno stavite nove jastučiće (ako ste se odlučili za trake, neka budu u boji/bojama traka na zavjesama). Alternativno, preko sofe se uvijek može prebaciti pamučna tkanina u nekoj smirujućoj ili 'otkačenoj' boji. Ako kupujete novu sofu, neka obavezno bude od što je moguće lakše konstrukcije i na rastezanje (što će se zasigurno pokazati najboljim rješenjem prilikom posjete roditelja ili prijatelja).

 | Autor: IKEA IKEA

Studentima uvijek treba mjesta za knjige – ako kupujete nove police, najjeftinije su zidne, učvršćene samo donjim konzolama. Pravilno postavljene na zid i uredno ispunjene knjigama iznad radnog stola ili čak sofe u dnevnom boravku, pokazat će se i dobrim dekorom. Prije kupovine ovakvih polica, svakako se raspitajte kod prodavača kolika im je nosivost!

Predlažem da jedan dio zida (idealno uz radni stol ili u kuhinji) ostavite za neutralni pano od pluta, na koji ćete uvijek moći pričvrstiti papiriće-podsjetnike nadolazećih obaveza. Ako nemate dovoljno stolica, a prostor je već sada skučen i prilično natrpan, odlučite se za lagane stolce na rasklapanje, koji se po potrebi mogu i pričvrstiti na zid ili pak sklopljeni odložiti iza ormara. Ovakvi stolci (dobar izbor je u svim velikim trgovačkim centrima) neka budu jednobojni ili izrađeni od prozirnog plastičnog materijala, jer će se najlakše uklopiti u skoro svaki prostor.

 | Autor: IKEA IKEA

Želite li osvježiti prostor počevši od poda, savjetujem da se odlučite za neki veseliji tapison (možete ga zatražiti u dimenziji po vašoj želji, a u specijaliziranim trgovinama tapisona će ga odmah po potrebi i porubiti). Tapison i tanji pamučni tepisi ujedno spadaju u najjeftinija i najbrža rješenja.
Sobno bilje sigurno će oplemeniti i oživiti svaki prostor. Prije kupnje, svakako se savjetujte s cvjećarima za koju vrstu je potrebno više ili manje svjetlosti, pa ga shodno tome rasporedite po stanu.

Photo: IKEA

Komentari 0