Life&style

Kako to izgleda kad pretjeramo s filerima?

Punašne usnice i pomlađeno lice možda su sad super, ali pazi – ne traju! Opsesija filerima dovela je do novog izraza, "zamor filera"

Fileri za popunjavanje usnica i lica već su dugo popularni, a influenserice kao što su Kylie Jenner i ostali iz njezine globalno poznate obitelji tome su uvelike pridonijeli. Ipak, što nas više bombardiraju fotkama sa zavodljivo napućenim punim usnicama, sve se više pitamo: je li to previše, i ako jest, zašto je previše?

Filler fatigue, ili zamor filera, novi je izraz koji se proširio u svijetu da opiše što se događa kad malo pretjeramo s pumpanjem lica ili usnica. Ukratko, s vremenom taj nesretni filer rasteže kožu i vuče je kamo ne treba, odnosno prema dolje, što znači da moraš ponovno kod kirurga po još filera koji će onda još više rastegnuti kožu pa moraš opet ... Shvatila si, je li tako?

Posljedice pretjeravanja s filerom mogu biti ozbiljne

Filer će s vremenom rastegnuti tkivo ispod kože i tako zapravo ubrzati proces starenja, jer s godinama tkivo gubi gipkost i ne može se više vratiti na staro, tamo gdje je bilo. Jednom kad filera više nema, bilo da se sam razgradio ili ga je liječnik uklonio, na tom mjestu ostaje prošireni prazni prostor u koji moraš ubaciti još filera.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

- Svaki put kad ubrizgavaš nove količine filera, taj se prostor širi i povećava pa ti treba sve više filera da ga ispuniš – objasnila je estetska kirurginja Michelle Yagoda iz New Yorka.

Ako u usnice koje su bile ispunjene filerom ne dodaš još filera, dešava se nešto zbilja neugodno i nelijepo: usnice će se ovjesiti, naborati pa čak i izobličiti do te mjere da ćeš morati na kirurški zahvat da to ispraviš.

- Kad se koža jednom rastegne, to je kao kad žena rodi i koža koja se rastegnula u trudnoći ovjesi se na trbuhu. Kad nestane filera iz usnica, ostaje višak kože pa se mora odrezati, a to je prilično velik i bolan zahvat od kojeg se oporavljaš bar dva tjedna – kaže Yagoda.

Možda vas zanima Plastične operacije ne čine nas ljepšima! Rubrika Life&style Life&style

Isto se može dogoditi i s filerima na ostalim dijelovima lica...

Zamor filera događa se i kad se pretjera s filerom u jagodicama. Korekcija filerom možda je rješenje ako nemaš izražene jagodične kosti, ali ako su ti jagodice već definirane, pumpanje filerom samo će ti razvući tkivo ispod kože i s vremenom ćeš morati upumpati još. A to zna dovesti do nesrazmjera na licu pa gornji dio lica bude napadno velik prema uvučenoj bradi i liniji čeljusti. Pa se poseže za još filera kojima se popunjava donji dio lica kako bi postigli ravnotežu, ali tada se gube prirodni obrisi lica pa žene znaju izgledati kao napuhani balon. Velika količina filera, osim toga, otežava lice i vuče ga prema dolje pa se obrazi s vremenom mogu objesiti i dati ti izgled tužnog majmuna.  | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Više filera nije uvijek najbolji izbor

Premda su fileri odlična opcija za neke žene, nisu idealni za sve, a najvažnije je naglasiti da ne zaustavljaju proces starenja. Ako naguraš gomilu filera u lice da bi izgledala mlađa, na kraju završiš tako da ne izgledaš kao ti, napominje dr. Yagoda, a dovoljno je samo sjetiti se glumica koje su toliko prčkale po licu da su sada neprepoznatljive, kao na primjer Renee Zellweger ili Nicole Kidman. Kao što kaže dr. Yagoda: Filer nije rješenje za sve.

Srećom, nije sve potpuno crno jer postoje načini da se šteta popravi. Na primjer, enzim hijaluronidaza može razgraditi hijaluronske filere, mogu se primijeniti minimalno invazivni tretmani kao što su ThermiTight ili Ultherapy koji zatežu i učvršćuju kožu, a ponekad se sve može popraviti kirurškim zahvatom koji će korigirati posljedice filera.

via GIPHY

Koliko dugo se filer može primjenjivati s poželjnim rezultatima?

Estetski kirurzi slažu se da je period u kojem možemo očekivati da filer djeluje onako kao što želimo da djeluje vrlo individualna stvar. Što si mlađa, koža je čvršća i elastičnija i bolje će podnijeti rastezanja, a to znači da možeš računati da će filer imati povoljno djelovanje neko dulje vrijeme. Ali ako si prešla četrdesetu, najvjerojatnije možeš računati na ne više od tri do pet godina. No, čak i ako izvučeš 10 dobrih godina iz tretmana filerom, koža ti se nepovratno rastegnula i tu nema natrag. Zato oprez: jer ako je rastegneš previše, možeš biti gotovo stoposto sigurna da ćeš morati posegnuti za invazivnijim zahvatom prije nego što si mislila.

Ovo moraš znati prije tretmana filerima

Ako misliš popuniti obraze ili usnice filerima, stručnjaci savjetuju da se dobro pripremiš, pročitaš sve o različitim vrstama filera i posjetiš nekoliko kirurga te prikupiš više mišljenja. Nikad nemoj donositi odluku prije nego što si se temeljito upoznala s postupkom, materijalima koji se koriste i mogućim posljedicama.

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0