Life&style 05. veljače 2015.

Kako se pravilno brinuti za orhideju?

Thinkstock.

U posljednje vrijeme orhideja se nametnula kao hit biljka u našim domovima. Iako mnogi misle kako se radi o izrazito zahtjevnoj biljci, za nju se lakše brinuti nego što misliš.

Orhideja je uvijek lijep poklon i ukras u svakom uredu i domu, što nije neobično jer ova biljka ima 1000 rodova i 30.000 vrsta. Međutim, mnogi se boje ove egzotične biljke jer misle kako ju je teže održavati od ostalih. Kako bi tvoja orhideja bila što ljepša, dovoljno se samo upoznati s njom i njenim životnim ciklusima te je dobro pozicionirati u domu.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Što s kupljenom orhidejom?

Većina nas kupuje već procvalu orhideju, a obično se radi o Phalaenopsisu ili Dendrobiumu koje su najpopularnije lončanice među orhidejama. Kako kupovna orhideja već ima cvijet, cilj ti je da on što duže traje, što može biti poseban izazov jer nisu posađene na odgovarajući način. Većina njih je u plastičnim posudama, a korijen im je vlažan. Korijen orhideje uvijek mora imati pristup zraku kako bi orhideja bila zdrava, ali faza cvjetanja nije pogodna za presađivanje stoga je bolje orhideju ostaviti kako je, ali smanjiti zalijevanje. Orhideju je veći dio godine dovoljno zaliti jednom u desetak dana.

Svoju orhideju stavi na mjesto gdje nema propuha, ali niti previše jakog sunca, na sigurnu udaljenost od radijatora, peći, kamina, klima uređaja i ventilatora. Blaga, vlažna klima omogućit će vašem cvijetu da potraje dulje. Nakon cvjetanja orhideju je poželjno orezati, a zatim presaditi u posudu u kojoj će korijen imati dovod zraka, a najbolje je nabaviti posebno dizajnirane terakota posude s rupicama na svim stranama.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Savjeti za njegu

Ako je dobro zasađena, njega orhideja je izrazito jednostavna. Ljeti je treba zalijevati više, a zimi manje, a dobro je i povremeno pošpricati je vodom iz raspršivača. Kvaliteta vode je od izuzetne važnosti, pa izbjegavaj vodu iz slavine. Radije je pusti da malo odstoji ili, ako si u mogućnosti, koristite kišnicu.

Povremeno možeš svoju orhideju potopiti u većoj zdjeli vode, ali je tada izuzetno važno dobro je prosušiti. Tijekom sezone rasta možeš je nahraniti blagom otopinom gnojiva. Zimi drži svoju orhideju na toplom, a zalijevanje smanji što više, jer je biljka u fazi mirovanja. Nemoj je gnojiti i ostavite je na miru.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Ako primijetiš da vaša orhideja ima žute, zgužvane listove ili ne cvate, premjesti biljku, jer joj možda ne odgovara pozicija. Jednom kada se navikne na neko mjesto koje joj odgovara, poželjno ju je ne micati, a ona će te nagraditi prelijepim cvijetom.

Više slika pogledaj u galeriji...

Komentari 0