Life&style

Gdje za vikend? Ovo ne smijete propustiti!

  • Ahhh, pjenušac! Samo njegovo ime sinonim je za luksuz, proslave nakon dobro obavljenog posla ili posebne prilike na kojima se slavi do jutra
  • Bilo da se pije uz obrok ili samostalno, pjenušac je uvijek odlična ideja ukoliko želimo zaokružiti dan
  • U isto vrijeme, pjenušac je za mnoge ljude predstavlja jedan od najzagonetnijih entiteta u vinskom svijetu. Dok jedni žive u uvjerenju da trebaju potrošiti nekoliko stotina ili tisuća kuna da bi popili bocu dobrog pjenušca, drugi zapravo uopće ne znaju prepoznati kvalitetan pjenušac

To ćemo upravo sad promijeniti! Nakon ove naše male školice o pjenušcima, itekako ćeš znati prepoznati dobar pjenušac kad ga vidiš.

Što su pjenušci i kako ih kategoriziramo?

Pjenušci su vina s povećanom količinom ugljikova dioksida koji je nastao drugom fermentacijom u boci ili tanku, a vinu daje posebnu svježinu. Vina kojima je ugljikov dioksid dodan mogu se nazivati pjenušavima, ali ne i pjenušcima. Mnogi pjenušce miješaju sa šampanjcima, no šampanjci su pjenušci samo iz francuske regije Champagne, proizvedeni po strogim pravilima koja je propisao Le Comité Interprofessionnel du vin de Champagne (CIVC).

Teško je ljude svrstati u kategorije po karakteru, a nije lako ni pjenušce. No, četiri su osnovne kategorije, pjenušci s duhom, sa srcem, s tijelom i s dušom. Svaka se pije u drugoj prilici ili uz drukčije jelo.

  • S duhom - lagani i osvježavajući, idealan aperitiv i osvježenje, ružičasti su savršeni uz jagode
  • S tijelom - bijeli od crnog grožđa, pristaju sirovim školjkama i jelima od bijele ribe i bijelog mesa
  • Sa srcem - odležani pjenušci su za svečane prilike i laganija jela od crvenog mesa
  • S dušom - pjenušci od najboljeg grožđa i iz najboljih godina odlični su uvijek kad su pri ruci

Pjenušci se uglavnom rade kao bijeli ili ružičasti, bez obzira koriste li se samo bijele sorte grožđa ili i crne. Posebne oznake na etiketama blanc de blancs (bijelo od bijeloga) ili blanc de noirs (bijelo od crnoga) imaju ako su samo od bijelog chardonnaya ili samo od crnog pinota. Sorte se, naravno mogu miješati kako proizvođač želi.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Kako se proizvode pjenušci?

Ponajbolja pjenušava vina proizvode se dvostrukom fermentacijom - prvom se u bačvama ili tankovima napravi mirno vino, a potom nastupa »šampanjizacija« u šest koraka:

1. Blendanje - Miješaju se vina različitih sorata, s različitih položaja pa i iz različitih berbi. Svaki proizvođač u ovoj fazi ima svoje male tajne.

2. Punjenje u boce - Vinu se pri punjenju dodaje tiražni liker, mješavina vina, kvasaca i hrane za kvasce, a boce se zatvaraju metalnim krunskim čepom.

3. Druga fermentacija - Boce se slažu vodoravno u podrum sa stalnom temperaturom od oko 12 stupnjeva i prepuštaju preradi likera u mjehuriće koja traje četiri do šest tjedana.

4. Njega na finom talogu (Sur lie) - Kvasci koji su odradili drugu fermentaciju postali su taj fini talog koji će tijekom višemjesečneg ili višegodišnjeg sazrijevanja pjenušcu dati posebne arome i okus.

5. Remuage ili ridling - Boce se iz vodoravnog položaja pažljivo i postepeno okreću u okomiti kako bi se talog skupio u grliću boce. Nekad se to radilo ručno, sad postoje strojevi.

6. Degoržiranje - Grlić boce se zamrzne i pri otvaranju krunskog čepa tlak izbaci talog. Dodaje se liqueur de dosage, koji regulira arome i slatkoću šampanjca i boca zatvara plutenim čepom. 

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Metode dobivanja pjenušca?

Klasišna (šampanjska) - Druga fermentacija je u bocama i daje više finijih mjehurića. Dulje traje stoga su vina kompleksnija i zrelija.

Tankovska (charmat) metoda - Druga fermentacija je u tankovima. Pjenušci su brže gotovi, proizvodnja je ekonomična, a vina su svježija, jednostavnija i povoljnija.

Ruralna metoda -  Potječe iz talijanskog Pijemonta, a mjehurići nastaju u bocunima jednom fermentacijom. Vina se pretaču u boce i čuvaju do proljeća.

Pét Nat - Prirodna pjenušavost (pétillant naturel) je proizvodnja u boci jednom fermentacijom. Stalno je na kvascima, vina su osvježavajuća, lagana, često i mutna.

Prirodna biser vina - Druga fermentacija je u tanku, traje kratko i vina imaju upola manji tlak nego ostala proizvedena dvjema fermentacijama pa ih zovu i polupjenušavima.

Gazirana biser vina - Mirnom vinu dodaje se ugljikov dioksid kao što se radi i s mineralnom vodom. To može biti fino vino, ali nema kompleksnost koja nastaje prirodnom drugom fermentacijom.

Temperatura posluživanja pjenušca

Na temperaturi od 6 do 8 ℃ poslužuju se slatka i aromatična pjenušava vina, biser vina, gazirana vina.
Na temperaturi od 8 do 10 ℃ poslužuju se pjenušci proizvedeni tankovskom metodom (charmat).
Na temperaturi od 8 do 10 ℃ poslužuju se mlađi pjenušci proizvedeni klasičnom metodom.
Na temperaturi od 10 do 12 ℃ poslužuju se odležani pjenušci proizvedeni klasičnom metodom.

Pjenušce treba ohladiti na stupanj do dva niže kako bi se tijekom otvaranja i posluživanja zagrijali na preporučenu temperaturu.

Gdje popiti dobar pjenušac?

Sada kada si naučila sve što si trebala o pjenušcima, vrijeme je da testiraš svoje znanje. Jesi li znala da se najbolji hrvatski pjenušci piju na Plešivici? Vjerujemo kako je to dovoljan razlog da rezerviraš termine u svom kalendaru i u danima vikenda 28. i 29. svibnja posjetiš Festival pjenušaca i jagoda koji se održava u plešivičkim vinarijama. Uzgoj vinove loze na ovom području započeli su još Tračani i Kelti prije naše ere, a tradiciju su nastavili hrvatski vinogradari i vinari. S Plešivice već više od 30 godina stižu ponajbolji hrvatski pjenušci.

Kažu da su pjenušci poput ljudi, podijeljeni u četiri kategorije, s duhom, s tijelom, sa srcem i s dušom. Svatko će stoga lako naći baš svoj pjenušac koji će ga zavesti i očarati malo više od ostalih, a u tome će ti zasigurno pomoći i domaćini – plešivički vinari. Imat ćeš priliku kušati pjenušce koje s puno ljubavi proizvode Robert Braje, Dobra berba, Željko Gregorić, Ivančić-Griffin, Jagunić, Kolarić, Korak, Kurtalj, Sirovica, Šember i Tomac&Bajda, a svoja vrata posjetiteljima otvaraju u vremenu od 10 do 24 sata.

 | Autor: TZGJ TZGJ

Uz čašu pjenušca koju ćeš platiti po promotivnoj cijeni od 20 kuna, moći ćeš kušati i sezonsku poslasticu – domaće jagode članova Udruge proizvođača jagoda Zagrebačke županije „Jagodni prsten“. No, vinarije nude i puno više za one koji su željni kušati i nešto drugačije, ali i zabaviti se u ugodnom ambijentu. Vinari pripremaju i pregršt iznenađenja poput šetnje vinogradom, radionica i glazbenog programa, pa smo sigurni kako ćeš se uz njihovo gostoprimstvo i bogat program zaljubiti u Plešivicu.

Svi proizvođači pjenušaca s Plešivice okupljeni su u brošuri koju možeš pogledati na poveznici: https://www.tzgj.hr/doc/pjenusci_plesivice_.pdf, a za ovu je manifestaciju jaskanska turistička zajednica 2019. godine primila nagradu Udruge hrvatskih putničkih agencija za kreativnost i inventivnost manifestacije koja na podlozi proizvodnje vrhunskih pjenušavih vina svojim sadržajem doprinosi unaprjeđenju turističke ponude destinacije.

Za sve posjetitelje bit će organiziran besplatan prijevoz po Plešivici s polaznom točkom na Centrali, a cijeli program i sadržaj pogledaj ovdje.

Photo: Shutterstock
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    Francuski najbolji