Life&style

Kako pravilno i detaljno čistiti bocu za vodu kako bi se zaštitila od bakterija i moguće bolesti

  • Osim što plastične boce s vodom mogu u tvoje tijelo unijeti štetne toksine (poput BPA), njihova široka upotreba također stvara golemu količinu zagađenja
  • Sigurno ćeš sada reći da je ulaganje u bočicu vode za višekratnu upotrebu jedan od najboljih načina da smanjiš zagađenje, kako planeta, tako i svog tijela
  • Međutim, trebaš biti oprezna: boce za vodu, ako nisu pravilno očišćene, izvor su neželjenih bakterija 

Ako si ikada otpila gutljaj iz boce s vodom za višekratnu upotrebu i otkrila da je tvoj napitak više bljutav nego svjež, izbor bi mogao izgledati kao malo manji trijumf. Ne boj se: ove upute za čišćenje boce za vodu održat će čistu savjest – kao i spremnik za piće.

Evo zašto bi trebala prati bocu za vodu za višekratnu upotrebu

Ako imaš bočicu za vodu koju ujutro napuniš kavom, a poslijepodne kad ideš na trčanje vodom, ne trebamo ti reći zašto bi trebala pažljivo oprati bocu između korištenja. Ali, ako svoju pouzdanu bocu koristiš isključivo za vodu, možda se pitaš je li često pranje doista potrebno.

Da, potrebno je!

Prema stručnjacima s „American Cleaning Institute“ (ACI), “boce za vodu pružaju vlažno, često tamno okruženje u kojem mogu napredovati bakterije ili plijesan.“ Konkretno, dijelovi te pouzdane boce, koji redovito dolaze u kontakt s tvojim ustima, glavni su magneti za bakterije, a sve popularniji trend vode u koju se ubacuje voće također može biti problematičan jer „unosi još više organskog materijala u bocu s vodom“. Ipak, nema potrebe za bacanjem zanemarene boce  (ili odustati od kriške limuna) - samo upotrijebi jedan od sljedećih načina kako bi bocu za vodu dobro očistila, a zatim redovito ponavljaj postupak. 

4 načina pranja višekratne boce za vodu

1. Perilica posuđa

Ako je tvoja boca za vodu pogodna za pranje posuđa, sretna si. Jednostavno je rastavi na sastavne dijelove (ako je moguće) te ubaci u perilicu posuđa. 

2. Deterdžent i voda

Nisi sigurna hoće li se tvoja boca za vodu dobro držati u perilici posuđa? Profesionalci za čišćenje kažu da je najbolje ne riskirati. Srećom, to nije velika stvar, jer bocu za vodu možeš oprati ručno. Kako bi bočicu očistila na dobar stari način, jednostavno je istrljaj četkom za boce, deterdžentom za posuđe i vrućom vodom (što je više vruća, to bolja), vodeći računa o tome da čekinje dođu do svih kutova. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by BETRILLIUM (@betrillium)

3. Soda bikarbona

Premda će temeljito pranje vodom i deterdžentom vjerojatno ostaviti bocu svježom i čistom, postoje slučajevi u kojima bi se mogli zadržati tvrdoglavi mirisi. Dobre vijesti: duh prošlotjedne kave možeš otjerati iz boce s prstohvatom natrijevog bikarbonata (tj. sode bikarbone). Kako bi očistila i riješila se mirisa, proizvođači boca za vodu od nehrđajućeg čelika tvrtke „Greens Steel“ kažu da sve što trebaš jest dodati jednu čajnu žličicu sode bikarbone u bocu, a ostatak napuniti vrućom vodom. Promiješaj da se soda bikarbona otopi i ostavi da boca s vodom odstoji preko noći. Kad se namakanje završi, dobro isperi bocu i bit će spremna za upotrebu.

4. Ocat

Ocat je još jedan prirodni proizvod za čišćenje, a vjerojatno ga imaš u svojoj kuhinji - i može napraviti sjajan posao čišćenja boce za vodu. Prema ekipi iz tvrtke „Greens Steel“, ova metoda uključuje punjenje boce jednakim dijelovima destiliranog bijelog octa i vode. Zatim promućkaj bocu pa ostavi da se namače preko noći. Brzo isperi sljedeće jutro i boca za vodu bit će kao nova.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by BALANCE (@balance_bottle)

Photo: Shutterstock

Komentari 0