Life&style 01. prosinca 2014.

Kako poznati kite bor?

Željko Hladika/PIXSELL.

Božićni blagdani imaju posebnu čar zbog okupljanja i druženja s obitelji i prijateljima, ali jedna od najljepših tradicija je i kićenje bora. Koji su mali rituali, svojevrsne tradicije i načini na koji poznati Hrvati i Hrvatice kite bor saznajte u nastavku.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Iako se bor tradicionalno kiti na Badnjak, operna pjevačica Sandra Bagarić i modni dizajner Ivica Klarić ne drže se strogo određenih datuma, već kite ranije u prosincu. Zajedničko im je također što je za vrijeme kićenja obavezna božićna glazbena podloga.

''Moja obitelj i ja kitimo bor već noć prije Svetog Nikole. Kuha se vino s cimetom i klinčićima, obavezno se puštaju božićne pjesme i uživa se u atmosferi. Već godinama koristimo plastični bor, a s obzirom da imamo visok strop, bor nam je visok čak dva i pol metra. Najčešće koristimo kuglice i dekoracije u kardinalnim bojama poput crvene, zlatne i zelene, a obavezne su i lampice koje krase bor. Ispod samog bora se nalaze jaslice i vlakići, a i ostatak doma je sav u božićnom duhu. Jastučići s božićnim motivima, mirisne svijeće, figurice na navijanje s likom Djeda Božićnjaka, ma svega ima'', kroz smijeh objašnjava Sandra.

Ivica Klarić svake godine koristi drugačije ukrase, a ove sezone se odlučio za neuobičajenu kombinaciju.

 | Autor: Privatno Privatno ''Ove godine imam bijeli bor s crnim ukrasima. Inače svake godine imam drugačije ukrase, prošle godine sam npr. imao samo zlatne ukrase a ove godine samo crne. Stavio sam mat crna i mat sjajna srca te crne kugle na bor. Sve sam upotpunio crnim kariranim mašnama te još i slamnatim crnim ukrasima. Bor sam već okitio u svojem showroomu tako da je kod mene blagdanska atmosfera već neko vrijeme. Posebnih rituala nemam, ali glazbica uvijek svira dok se kiti. Volim božićne pjesme pa si uvijek pustim tako nešto dok kitim bor. Jako volim ovo blagdansko vrijeme jer je neko posebno raspoloženje u zraku. Najviše volim nakon posla otići na kuhano vino i prošetati gradom te pojesti neke od delicija na štandovima. Poklone otvaram na božićno jutro, a prijateljima ih dijelim uoči Božića'', pojasnio je Ivica.

Nešto drugačije blagdanske navike imaju novinarka i modna blogerica Petra Nižetić te manekenka i blogerica Anita Dujić Veljača. Obje svoje blagdane provode doma, u krugu obitelji i prijatelja, a sam bor ih već čeka pripremljen kada dođu kući.

''Božić je kod mene uvijek vezan uz Split. Nekada se uputim dan prije Badnjaka, nekad na sam Badnjak, tako da Luku i mene božićno drvce čeka već spremno. Za to je zaslužna naša majka Tamara koja je inače umjetnica u duši tako da se možemo pohvaliti da uvijek imamo pravu malu bajku kod kuće. Naš bor nikada nije prevelik, ali je okićen s puno ljubavi i ukusa. Iznimka je pretprošli Božić, ujedno i jedini koji sam dočekala izvan roditeljskog doma, u Barceloni. Bio je bijele boje s kineskim ukrasima i hrpom lampica, a kako sam živjela sa samim frajerima, bilo je nekako logično da ga ja okitim'', izjavila je Petra.

 | Autor: Davor Puklavec/Pixsell Davor Puklavec/Pixsell

Jednako tako s roditeljskim domom Božić povezuje i Anita Dujić Veljača koja blagdane provodi kod svojih na Čiovu. Kupuju pravi bor koji se svake godine kiti u drugim bojama i njansama, nekada je u zlatnim bojama, nekada u srebrnim, ali konstanta su starinski ukrasi koji imaju posebnu sentimentalnu vrijednost za čitavu obitelj. Također, ostatak stana je ukrašen sa sitnicama, dok je na ulaznim vratima veliki vijenac koji je odlična dobrodošlica svim prijateljima, obiteljima i čestitarima koji dolaze u posjetu. Kod roditelja bor kiti i pjevačica i glumica Vanda Winter koja njeguje tradiciju kićenja bora istim kuglicama.

 | Autor: Goran Stanzl/PIXSELL Goran Stanzl/PIXSELL

''Na Badnjak dolazim kod roditelja gdje svake godine kupujemo veliki bor koji zatim već ritualno kitimo u ljubičastim nijansama. Kuglice i ostali ukrasi uvijek su u tim bojama, iako svake godine nabavljamo dodatne kuglice pa je bor iz sezone u sezonu sve bogatiji. Ostatak kuće je također potpuno u božićnom duhu, sve je puno figurica, ali meni omiljeni ''dodatak'' je moja mačka koja se uvijek smjesti ispod bora i bude neodoljiv ukras'', kazala je Vanda.

Velika ljubiteljica ukrašavanja bora je također pjevačica Lana Jurčević koja uživa u svakoj sekundi koju provodi s obitelji dok se kiti bor.

''Svake godine nabavljamo epski bor, a najbitnije nam je da bude svjež i da se taj prefini miris širi čitavim domom. Kitimo na Badnjak, a ukrašavamo ga uvijek istim kuglicama koje su u klasičnim božićnim bojama. Crvene, srebrne i zlatne kuglice dodatno naglasimo pomoću lampica i rezultat je vrlo raskošan i elegantan te se uživa u pogledu na krasan bor. Ipak, od samog bora je najbitnije zajedništvo i predivna atmosfera koja vlada upravo u to blagdansko vrijeme'', zaključila je Lana.

Komentari 0