Life&style 04. kolovoza 2015.

Kako organizirati koktel-party?

1/19

Čak i ako ste više tip za vino ili pivo, morate priznati kako je ljeto nezamislivo bez šarenog i osvježavajućeg koktela

Tko ne zna za jednu od najpoznatijih filmskih izjava "Protresen, ne promiješan", koju tajni agent James Bond samouvjereno izgovara u gotovo svakom nastavku popularnog filmskog serijala. Iako su kokteli bili poznati i ranije, Bondov martini im je vratio popularnost koju su zadržali do danas. Miješana pića postala su poznata sredinom 19. stoljeća kada se počinju tiskati priručnici o miješanim pićima za barmene. Tada nastaju tzv. 'old fashioned' kokteli, koji sadrže šećer, biljno alkoholno piće, žesticu poput brendija ili viskija te malo citrusa, a poslužuju se u niskim, širokim čašama.

 | Autor:

Iako 'old-fashioned' kokteli dobivaju na popularnosti posljednjih godina, među širom publikom su popularniji moderni kokteli čiji bi popis sastojaka posramio i nedjeljni ručak. A gdje su kokteli, tu su i koktel zabave. Smatra se kako je prvu takvu zabavu organizirala izvjesna gđa. Walsh iz St. Louisa u SAD-u. St. Paul Pioneer piše kako je gđa. Walsh 1917. organizirala jednosatnu zabavu uz koktele jednog nedjeljnog poslijepodneva, a takav tip zabava postao je hit među stanovnicima SAD-a. Ljubav prema koktel zabavama traje i danas, na svim svjetskim kontinentima.

 | Autor:

Koktel zabave su zahtjevne za domaćine iz više razloga. Osim što je potrebna određena vještina za miješanje koktela, potrebno je mnogo sastojaka, ali i čaša, jer se ne servira svaki koktel u istoj čaši. Danas se ta praksa iz praktičnih razloga ipak napušta, pa se sve više koriste univerzalne koktel čaše od 3 dcl, ali nemojte zaboraviti kako se u originalu Tom Collins, Gin & Tonic te Bloody Marry ne poslužuju u istim čašama.

 | Autor:

Danas su prihvatljive čak i plastične ili papirnate čaše, posebno ako su lijepog uzorka, Pinterest osvajaju kokteli u starim staklenkama koje su odličan način da se recikliraju i udahne im se novi život. Osim čaša, koktel party ne može zaživjeti bez dobrog 'shakera' u koji se isplati investirati koja kuna više, posebno ako često radite koktele. Hoće li to biti stakleni s plastičnim poklopcem ili u potpunosti metalni, odabir je na vama. Veću količinu koktela možete staviti i u zdjelu za punč ili stare dispenzere za limunadu ili sodu za retrodojam. Nemojte zaboraviti niti na dovoljnu količinu leda, kao ni na posude za hlađenje pića.

 | Autor:

Osim pića, za koktel zabavu je jednako važna atmosfera, pa ih je najbolje organizirati u prostranim domovima, vrtovima ili terasama koje su prikladno uređene. Veseli stolnjaci, salvete, čaše, slamke i lampioni osvježit će vaš dom u trenu. Obogatite svoj dom tropskim bojama i uzorcima, a niti cvjetni uzorak nije odmet. Prigušena rasvjeta i ambijentalna glazba također će doprinijeti atmosferi. Želite li, možete sa stropa objesiti šarene kišobrane, perje, umjetno cvijeće ili lampice za bor koje će unijeti malo romantike, ali i stvarati zanimljive svjetlosne efekte na zidovima.

Detalje za koktel-party potražite u galeriji...

Komentari 0