Life&style

Kako odabrati savršeni dezodorans za ljeto

Loša strana ljeta je prekomjerno znojenje pa koji puta, unatoč higijeni, jednostavno - zasmrdimo. Užaš, posebno kad znamo da to osjete i svi oko nas. Ako se već pri samoj pomisli malo oznojiš, nisi sama…

Naravno, uz sve te ljetne draži želimo pouzdanog i prirodnog pratitelja koji će neugodne tjelesne mirise držati pod kontrolom cijeli dan – kako bismo nesmetano mogle uživati u ljetu. Međutim, ponuda dezodoransa velika je i zbunjujuća – a nerijetko i nezdrava: u mnogim se nalaze opasne tvari poput raznih plinova, alkohola i otapala u sprejevima te emulgatori u stickovima, kao i aluminij koji može prodrijeti u naše tijelo. Zbog toga se preporučuje koristi prirodnu kozmetiku – stručnjaci savjetuju na što treba paziti kod kupovine dezodoransa te koje sastojke izbjegavati. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Možda vas zanima Ne nasjedaj! Deo–izazov: još jedan suludi internetski trend Rubrika Life&style Life&style

1. Pronađi dezić koji ne sadrži aluminij 

Većina dezodoransa sadrži aluminijske soli – koje dobro rade svoj posao, odnosno sprječavaju nastajanje znojnih mrlja tako da sužavaju znojne žlijezde. S obzirom da se nanosi ispod pazuha, na mjesto blizu kojeg su limfni čvorovi i dojke, znanstvenici sumnjaju kako je on u kombinaciji s drugim sastojcima, poput parabena, povezan s razvijanjem raka dojke. Mnogi stručnjaci smatraju kako apsorbirani aluminij uzrokuje promjene u receptorima estrogena koji imaju bitnu ulogu u zdravlju tkiva grudi i tako dovode do lakšeg razvijanja raka dojke. Aluminij koji je sastavni dio perspiranata javlja se u nekoliko oblika, i to kao: aluminijev klorid, aluminijev klorohidrat, aluminijev cirkonij te aluminijev hidroksibromid.

 | Autor:

Međutim, nisu samo aluminijevi spojevi sastojci koji povisuju rizik od česte maligne bolesti žena, nego i parabeni (koji se koriste u kozmetičkoj industriji kako bi se produžio vijek trajanja proizvoda), propilen glikol (kemikalija koja aluminiju olakšava prodiranje u kožu), triklosan (konzervans koji ima antibakterijski učinak te poremećuje endokrini sustav), talk (sumnja se da je karcinogen), mirisi (većina su neidentificirane kemikalije) te BHT (butil-hidroksitoluen, sintetički antioksidans koji se nalazi u ruževima za usne i hidratantnim kremama, a uzrokuje alergijske reakcije na koži te može uzrokovati endokrine bolesti, rak i probleme s reproduktivnim sustavom).  

Možda vas zanima 10 recepata za prirodne i zdrave 'deterdžente' koje sama možeš lako napraviti Rubrika Life&style Life&style

2. Prirodni sastojci 

Osobito ljeti nam sastojci dezodoransa lakše ulaze u tijelo kroz pore kože. Zbog toga je važno da je čim više sastojaka prirodnog porijekla. Primjerice – jestiva soda bikarbona – prirodni sastojak koji su još naše bake koristile u kuhinji. Osim što lako možeš nabaviti bio-deziće u trgovinama, ako malo prosurfaš internetom, brzo ćeš naći kako sama napraviti kod kuće prirodni dezodorans. Evo tek jedan jednostavan (koji ne ostavlja mrlje na odjeći, a efikasan je i zdrav): 

Sastojci: 

• 20 grama sode bikarbone

• 16 grama jestivog škroba

• 35 grama djevičanskog kokosovog ulja 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Priprema: 

U posudi pomiješaj sodu bikarbonu i škrob. Dodaj kokosovo ulje i miješaj dok ne dobiješ glatku i kremastu smjesu. Potom smjesu prebaci u manju plastičnu posudu (može i u papirni kalup za muffine) pa stavi u hladnjak da se stvrdne. Kad se smjesa stvrdne, izvadi je iz kalupa i dobila si svoj domaći dezodorans! Dobiveni dezodorans možeš čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku ako želiš da bude krut ili na sobnoj temperaturi - ako ga želiš koristiti kao losion.

Ovaj dezodorans djeluje podjednako djelotvorno kao bilo koji kupovni - i ne ostavlja tragove na odjeći. Ova količina trebala bi ti biti dostatna za najmanje mjesec dana. 

via GIPHY

3. Dobar osjećaj 

Treba imati dobar odnos prema svom tijelu te svjesno paziti koje proizvode koristiti za vlastitu tjelesnu higijenu – osobito u današnje „užurbano“ vrijeme. U svakodnevnom stresu često zaboravljamo paziti na sebe. Stoga postoje i dezodoransi koji se nanose prstima na kožu – baš zato da bismo rano ujutro razmislili o svom tijelu. Takvi mali trenuci pomažu nam da savjesno započnemo dan… 

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0