Life&style

Kako odabrati idealne boje za vaš prostor?

Kada govorimo o životnom prostoru na prvom mjestu nam pada na pamet kvadratura, a zatim boje. Boje koje nas okružuju imaju iznimno velik utjecaj na nas, a kako odabrati idealne, savjetuje Jasminka Naranđa, arhitektica iz studija Domenico Leonardi.

"One mogu, s jedne strane, utjecati na nas tako da nam promijene raspoloženje, povećaju apetit ili pobude kreativnost, energiju i koncentraciju, a s druge strane, mogu povećati ili smanjiti prostoriju, unijeti više svjetla u prostor te naglasiti određene komade namještaja kaže Jasminka iz Domenico Leonardija. Poznata arhitektica savjetuje  da prilikom odabira boja u obzir uzmete željeni stil uređenja prostora, zatim količinu svijetla koja ga obasjava te ono najvažnije – namjenu prostorije.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

"Za sve ove čimbenike postoje relativno čvrsti obrasci koji nam sugeriraju određene boje. Ono što ipak sami morate otkriti je paleta boja koja odgovara osobnosti i stilu života vas i vaših ukućana. Koje su vaše omiljene boje koje vam nikad ne dosade? Iako je boju zida lako promijeniti, vjerojatno ne želite tako skoro opet imati soboslikare u stanu! A kako biste bili sigurni da je boja koju želite prikladna za određenu prostoriju pročitajte pravila koja nam daje prava mala znanost zvana 'psihologija boja'. Ona kaže da bez obzira na različite ljudske osobnosti, boje izazivaju određena raspoloženja, emocije te različita intelektualna i tjelesna stanja" objašnjavaju u Domenico Leonardiju.

Kažu kako se boje dijele na tople (crvena, žuta i narančasta) koje su poticajne i energične i na hladne (zelena i plava) koje umiruju i opuštaju. Postoje i neutralne boje u koje ubrajamo, prije svega sivu, bijelu i bež, koje mogu zahladiti ili utopliti prostor, ovisno o njihovom intenzitetu i pozicioniranju.

Kako koristiti koju boju?

Bijela - najčešće je korištena kao podloga za neku boju. Čisto bijela (ne)boja daje svježinu i pojačava osvjetljenje, djeluje umirujuće, ali ako je previše zastupljena može djelovati pomalo sterilno i strogo. Toplija nijansa bijele stvara ugodnu atmosferu pa je dobra za dnevne boravke koji se uglavnom koriste za odmor nakon napornog dana.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Žuta - optimistična žuta boja podiže energiju i koncentraciju te potiče kreativnost pa je pogodna za dječje i radne sobe. Ubrzava metabolizam i potiče konverzaciju pa se preporučuje i u kuhinjama i blagovaonicama. Budući da dočarava sunce, idealna je za mračne hodnike i podrumske prostorije. Ako je previše zastupljena može izazvati napetost i nervozu u prostorijama u kojima duže boravimo.

Crvena - emocionalno najintenzivnija, crvena je dramatična, strastvena boja koja ubrzava rad srca i disanje te povisuje krvni tlak. Daje nam energiju i budi osjećaje intimnosti i strast pa je odlična za spavaće sobe zaljubljenih parova. Budući da jača apetit, pogodna je za blagovaonice (često se koristi i u restoranima). Upotrebljavajte je vrlo oprezno, baš kao i ostale intenzivne boje.

Narančasta - kao i crvena, narančasta boja čini prostor toplijim, ali je ugodnija i pristupačnija, pa je time i pogodnija za dnevne boravke ili prostorije za obiteljsko druženje i igranje. Energična je i inspirativna pa je čest gost kuhinjama i blagovaonicama.

Plava - plava boja smiruje i opušta pa se koristi u spavaćim sobama te u kupaonicama koje sve više postaju mini SPA mjesta gdje se želimo opustiti na kraju dana. Plava potiče koncentraciju pa je dobar  izbor i za radne sobe. Smanjuje apetit pa nije pogodna za blagovaonice osim ako ste na dijeti!

Zelena - također smirujuća i opuštajuća, zelena boja unosi harmoniju i osjećaj povezanosti s prirodom. Upotrijebite je u dnevnoj sobi u kombinaciji s drvenim elementima i dobit ćete pravu, malu, prirodnu oazu u svom domu! Zelena je vrlo osvježavajuća, i ovisno o nijansi i intenzitetu, može se koristiti u svim prostorijama stana ili kuće.

Smeđa -  umirujuća, zemljana boja daje osjećaj snage, a omiljena je jer se odlično slaže s gotovo svim bojama!

Ljubičasta - ljubičasta boja izaziva nepredvidljive reakcije kod ljudi, a jedno je sigurno – djeca ju općenito bolje prihvaćaju od odraslih. Zato je dobra za dječje sobe, ali i za radne prostore jer potiče kreativnost. Tamna nijansa može djelovati preintenzivno i umjetno dok svijetla nijansa (boja lavande) djeluje romantično i elegantno te je u posljednje vrijeme vrlo popularna boja u kuhinjama, blagovaonicama, spavaćim i dnevnim sobama...

"Iako se sada čini lako pronaći pravu boju za pojedinu prostoriju vašeg stana, problemi dolaze kada se suočite s ton-kartom koja nas obasipa tisućama različitih nijansi boja, ali tu ćete jednostavno morati uključiti svoju intuiciju ili svog dizajnera interijera! U svakom slučaju, budite svjesni predispozicija svog stana – ako je mračan koristite svjetlije tonove. Ako je pak, preplavljen sunčevom svjetlosti (primjerice tavanski stan s velikim krovnim prozorima) koristite hladnije, smirenije boje kako ne biste stvorili previše topline i intenziteta u prostoru" kaže Jasminka i savjetuje da ukoliko želite svom životnom prostoru dati boje, a ne želite mijenjati bijelu boju zidova, unesite boju u vaš namještaj ostale elemente u prostoru – sofe, zavjese, tepisi i dekoracije mogu postići jaki efekt ako im dodate intenzivniju boju.

 | Autor:

Usprkos tome što imate svoj osobni ukus, trendovi ipak nameću neke svoje nijanse i boje. U Domenico Leonardiju kažu kako postoje cijele organizacije koje se bave predviđanjem trendova u bojama i pronalaženjem novih nijansi. "Gledajući svjetske trendove, u interijere ulazi plava boja, te neke nove boje koje je teško opisati riječima jer su nastale kombinacijama boja – primjerice zeleno-žuta i ružičasto-crvena" kaže Jasminka i dodaje: "Ono što je definitivno in je različita tekstura koju možemo postići u istoj boji. Postoje dekorativne boje s efektima satena, metala, kože, keramike, drva i još mnogih drugih, a nezaobilazan brend koji nudi široku paletu boja i uzoraka je Valpaint – proizvođač kvalitetnih i ekoloških boja koje možemo nanositi na sve površine – kako na zidove tako i na namještaj. Ako ne želite boje u stanu, a bojite se sterilnosti neutralnih boja, Valpaint nudi boje koje će zasigurno podići atmosferu vašeg doma. U cjelokupnom izboru boja za vaš stan ili kuću, najvažnije je da odaberete ono što vam se sviđa, a uz pomoć ovih pravila o upotrebi boja stvorit ćete atmosferu u kojoj ćete se najbolje osjećati!"

Photo: Thinkstock

Komentari 0