Life&style

Odaberite idealne biljke za svoj vrt

Svatko ima svoj ukus, kako modni tako i onaj vrtni. Dok neki uživaju u divljem cvijeću i prirodnom izgledu vrta, drugi vole savršeno oblikovane francuske vrtove. Treći pak ne vide smisao u sadnji cvijeća te vrt vole iskoristiti za nešto korisnije.

Smanjenjem zelenih površina, sve smo više naučili cijeniti i najmanje iskoristive neizgrađene površine oko naših kuća, na balkonima ili čak na krovovima, bilo za proizvodnju malih zaliha hrane, voća, povrća i začina ili jednostavno za uživanje u sinergiji mirisa, boja i zvukova.

Pošto vrtovi postaju sve manji puno je lakše urediti te prostore s manjim biljkama, koje ne moraju nužno biti manje atraktivne od onih velikih. Hortenzije (Hydrangea spp.), vajgelije (Weigela spp.) i ljetni jorgovan (Buddleia Davidii) i ostale omiljene grmolike cvjetnice sada su dostupne i u patuljastom obliku, tako da su prikladne i za najmanje vrtove.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

"Jestivi" krajobrazi su popularni već godinama, ali u posljednje vrijeme nisu samo korisni, već i estetski privlačni. Umjesto sadnje kupusa u red, možete probati saditi ga u krivulju. Posadite trajnice uz bosiljak ili kadulju. Sagradite izdignute gredice od drveta ili pocinčanog čelika (koji je trajnije rješenje) - bit će lakše organizirati biljke, okopavati ih i brati plodove.  Kao što uređujete onaj ukrasni dio vrta prema svojoj osobnosti, isto tako neka bude uređen i povrtnjak.

Vrtovi na neobičnim mjestima

Ponekad nedostatak zelenih površina ide do ekstrema i traži povećanu dozu snalažljivosti. Minijaturni vrtovi dopuštaju da se izrazite u jako malom mjerilu. Stvorite terarij, mali tropski ili vilinski vrt- jednostavno je, zabavno i lijep je ukras za svaki ured ili stan. Vrt možete kreirati i na vlastitom ravnom krovu, jer nebo je uistinu jedina granica. Prednost ravnog krova je mogućnost stvaranja vrlo intimnog prostora za boravak. Izdignute gredice, povrtnjak i udobno mjesto za sjedenje samo su neke od pozitivnih strana takvog "vrta".
Pri sljedećoj sadnji obavezno mislite na sljedeće: teksturu. Posebno ako nemate vremena za dohranjivanje, zalijevanje i skidanje uvelih cvjetova.  Kombiniranje jednogodišnjih biljaka i trajnica kao što su slonovo uho (Begonia spp.), sivoplava vlasulja (Festuca glauca 'Elijah Blue) i zečje uši (Stachys byzantina) "podići" će svaki vrt bez ijednog cvijeta. Mnogi zaboravljaju da vrt može biti "produženi" dnevni boravak. Tijekom toplih mjeseci preselite svoj životni prostor iz kuće- van. Vintage, tradicionalno, moderno- tome dodajte malo grmolikih biljaka i imate novi dnevni boravak.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Dobar odabir biljaka

Zaboravite jednogodišnje bilje. Biljke u teglama su najjednostavniji način dodavanja boje i sadnje npr. povrtnica, ako nemate prostora.  Atraktivno grmlje i drveće sa zanimljivim lišćem ili cvijećem potpuno će promijeniti vaš pogled na taj mali vrt. Drveće poput japanskog javora ( Acer Palmatum), patuljastog koreanskog jorgovana (Syringa meyeri 'Palibin'), grm ruže ili čak i drvo trešnje (Prunus Snofazam) jako dobro će izgledati u kombinaciji sa širokolisnim trajnicama. Vraćaju se i biljke koje su nekada bile neizostavan dio svakog vrta. Mnoge omiljene ukrasne vrste naših baka kao što su hibiskus, jorgovan, rudbekija i hortenzija postaju centralni objekt svakog vrta. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Privucite životinje u svoj vrt i učinite ne samo dobro djelo za njih, nego i za svoj vrt. Privlačenje ptica i leptira je zabavno, ali isto tako pomaže očuvanju eko sustava. Ptice i leptiri su ključni za oprašivanje i prenošenje sjemenja, kao i za održavanje optimalne razine broja kukaca. Stvaranje savršenog okoliša za ptice je jednostavno: što više grmova sa bobicama, mirisnog cvijeća (magnolija, jorgovan, frezija, ljubičica, ruža) i obavezna hranilica za ptice tijekom zimskih mjeseci.

Unatrag nekoliko godina prihvaćene su razlike među sukulentima i shvatili smo kolika je zapravo širina upotrebe sukulenata: visoke gredice, vertikalni vrtovi ili ozelenjeni ravni krovovi. Uklopite ih u svoj vrt. Posadite ih uz stepenice, u kamenjare, u potporne zidove ili ih posadite u staze kroz vrt. Mogu podnijeti čak i prijelaz vozila preko njih, brzo se oporavljaju.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Zeleni način razmišljanja

Reciklirajte sve što možete. Ne mislimo na doslovno recikliranje, već na upotrebu kanti, starih kutija za alat, automobilskih guma, starih fontana... Ako se fontana dulje vremena ne koristi, posadite u nju sukulente, trajnice, pustite neka se stvore kaskade. Sadite autohtone sadnice koje ne samo da su lako nabavljive, nego i lake za održavanje. Zasadite li biljke koje su uobičajene u vašem podneblju, njihovo održavanje će vam biti mnogo lakše, a one će biti manje podložne vanjskim utjecajima.

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0