Life&style

Kako ni iz čega stvoriti više prostora u svom domu? Nekoliko savjeta podijelila je IKEA-ina dizajnerica

  • Ako živimo u malom prostoru, svaki centimetar je potrebno pametno iskoristiti kako bi imali funkcionalnu svakodnevicu
  • Nekada je dodatni prostor za pospremanje stvari zaista potrebno stvoriti 'ni iz čega', ali to ipak nije nemoguće
  • Jedna od IKEA-inih dizajnerica otkrila je nekoliko trikova s kojima možemo mali prostor učiniti još funkcionalnijim 
  • Pročitaj također: Što se u IKEA trgovini isplati kupiti, a što ne? Evo što savjetuje dizajnerica interijera

Svatko tko živi u nekom malom prostoru zna koliko je važno da baš svaki kutak bude pametno iskorišten kako bi život bio funkcionalan, ugodan i bez nereda. Kako bismo to postigli, često je potrebno izmisliti rješenja koja su ponekad sasvim očita, a nismo ih se na prvu sjetili i koja u malom prostoru mogu napraviti drastičnu razliku. 

Kako bismo postigli da mali prostor, bilo da se radi o spavaćoj sobi, blagovaonici ili pak cijelom stanu, bude što funkcionalniji i uredniji, dizajnerica interijera za trgovine IKEA, Shona Jackson otkrila je nekoliko zanimljivih trikova. 

Visoka mjesta

Visoki prostori, osobito praznine iznad ormara i elemenata te prostor iznad vrata se itekako mogu iskoristiti. Recimo, u prostor iznad ormara u spavaćoj sobi se mogu staviti kutije sa stvarima koje se ne koriste često ili, ako radimo ormare ili kuhinjske elemente po mjeri, poželjno je njihovu visinu napraviti u potpunosti do stropa. 

Prostor iznad vrata je također iskoristiv pa se na prazni dio zida koji se nalazi između vrata i stropa može ugraditi jedna polica ili čak ormarić.

Iza vrata, ispod kreveta i stepenica 

U svakom prostoru, pa čak i u onom malom, postoje mjesta za dodatnu pohranu kojih se na prvu možda niti ne sjetimo. Tu se prvenstveno misli na prostor ispod kreveta koji je površinom velik i u koji može stati i nekoliko kutija čija se visina, odnosno dubina lako može prilagoditi visini prostora pod krevetom. 

Tu se također misli i na prostor iza vrata gdje se često mogu smjestiti uski ormarići, police ili čak vješalice na koje se mogu okačiti razni korisni predmeti te na prostor ispod stepenica koji može biti vrlo funkcionalan. 

 | Autor: Unsplash/Conor Sexton Unsplash/Conor Sexton Foto: Unsplash/Conor Sexton

Funkcionalni namještaj 

Funkcionalni namještaj koji u sebi ima i prostor za skladištenje ili se može prilagođavati veličini interijera nije ništa novo, ali ipak ponekad zaboravimo kakve sve opcije postoje. Recimo, za male prostore bi bilo poželjno imati blagovaonski stol koji se po potrebi može proširiti ili smanjiti, a stolice mogu biti sklopive. Također, u namještaju poput taburea se često može kriti dodatni prostor za odlaganje. Recimo, za dječje igračke.

Namještaj koji se lako pomiče

Namještaj poput stolića za kavu koji je napravljen od laganih materijala ili komode i fotelje na kotačiće, vrlo su korisne kada su u pitanju mali prostori jer ih se po potrebi može pomaknuti ili čak ukloniti. Recimo, stolić za kavu se jednostavno može pomaknuti ako je u dnevnom boravku potrebno napraviti prostor za dječju igru. 

I zidovi su korisni

Iako je na zidove uglavnom naslonjen namještaj te se na njima nalaze dekorativni komadi, velik dio njih često je prazan i mogu se upotrijebiti na koristan način. Naime, na zidove se lako mogu ugraditi vješalice i kukice raznih veličina koje mogu biti pojedinačne ili nekoliko njih u nizu, a na njih se ne moraju objesiti samo odjevni predmeti poput jakni već mogu služiti i za sklopive stolice, posuđe poput tavi i slično. 

 | Autor: Unsplash/Jonny Caspari Unsplash/Jonny Caspari Foto: Unsplash/Jonny Caspari

Bolja organizacija već postojećeg prostora

Funkcionalan život u malom prostoru zapravo se bazira na dobroj organizaciji svakog milimetra. Stoga, s vremena na vrijeme je potrebno izbaciti ono što više ne koristimo, ono što ostaje presložiti te često i ukloniti iz originalne ambalaže koja može biti prevelika i premjestiti u nešto kompaktnije. Također, možemo upotrijebiti i razne pregrade i organizatore koji ladice i police mogu učiniti puno preglednijima i prostranijima. 

Ne mora sve biti u kutijama

Iako su nam kutije često prvi izbor prilikom pospremanja i organiziranja stvari, ponekad postoje i bolja rješenja. Tako se za bolju organizaciju možemo odlučiti na kukice, vješalice pa čak i na vreće za vakuumiranje u koje možemo pospremiti puno toga, osobito deke i poplune koji inače zauzimaju puno mjesta, a u vakuumiranom stanju će zauzeti manje mjesta nego kada bi bili u kutijama. 

Photo: Unsplash/Patrick Perkins
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    treba se rijesiti velikih stolova ormara