Life&style

Kako napraviti povrtnjak na balkonu otkrivaju dečki iz Dnevne doze biljaka!

  • Leon i Tomislav iz Dnevne doze biljaka podijelili su nam nekoliko savjeta o biljkama i povrtnjaku na našim balkonima
  • Saznale smo koje je to povrće i voće najzahvalnije za rast u "teglama", ali i koji su začini najpraktičniji za uzgoj
  • Otkrili su nam i na što posebno treba obratiti pozornost i objasnili nam zašto su plastične posude najbolje! 

Ako si ovo proljeće odlučila svoj balkon pretvoriti u povrtnjak ispunjen (ukusnim) plodovima koje ćeš sama uzgojiti, donosimo ti nekoliko važnih podataka o tome kako napraviti vrt na balkonu.

Razgovarale smo s dečkima iz Dnevne doze biljaka koji su nam podijelili savjete o tome što će ti i kako najbolje uspijevati na balkonu, na što posebno trebaš obratiti pažnju, koliko često zalijevati i koje tegle koristiti da bi napravila uspješan povrtnjak na svome balkonu.

Više je vrsta jestivih biljaka koje se mogu uzgojiti na malome prostoru kao što je balkon. A on pak može biti i praktičniji od vrta, ako se organizaciji mudro pristupi. Jedna od prednosti je i da će biljke rasti možda i brže i obilnije, naravno, ako ih redovito zalijevaš i po potrebi dodaješ hranjive tvari. No, glavni je čimbenik i izostanak raznih nametnika. Zato na balkonu najčešće uspijevaju salate, začinsko bilje, rotkvice i tikvice te mahunarke, ali i bobičasto voće.

Možda vas zanima Za neznalice poput mene dečki iz Dnevne doze biljaka ispričali su sve o njezi sobnih biljaka Rubrika Life&style Life&style

Ipak, za točnije informacije obratili smo se stručnjacima za biljke, Tomislavu Štrkalju i Leonu Božiću iz Dnevne doze biljaka koji su nam dali neke od najvažnijih savjeta o tome kako napraviti vrt na balkonu i predložili za to najbolje biljke. 

Koje povrće saditi na balkonu?

Dečki su nam naveli koje povrće saditi na balkonu i koje će nam najbolje uspijeti. “Najzahvalnije biljke za rast i razvoj u teglama svakako su rajčice, patlidžan i papričice. A kako biste maksimalno iskoristili prostor ispod biljaka, možete posaditi niske mahune oko ruba tegli”, kažu, dodajući da biljke koje sadimo na balkonu mogu služiti i kao odlična dekoracija.

 | Autor: Dnevna doza biljaka Dnevna doza biljaka Paprika u tegli

“Nipošto na svoj balkon ne zaboravite uvrstiti salatu koja može izgledati itekako dekorativno na ogradi, posebice ako se odlučite zasaditi sorte različitih boja. Prednost je salate i ta da sezonu uzgoja možete razvući preko cijele godine. Za sličan uzgoj idealne su i tikvenjače koje rastu poprilično dobro kamo god ih posadite”, zaključuju.

 | Autor: Dnevna doza biljaka Dnevna doza biljaka Od povrća za uzgoj na balkonu navode tako paprike većeg ploda ili ljute papričice, baš kao i cherry rajčice, a mogu se uzgajati i zelena salata, tikvice ili krumpir. Ipak, za biljke koje razvijaju veći plod treba osigurati veću teglu jer korijen mora imati mjesta za rast i razvoj, kažu nam. A mahunama, paprikama i cherry rajčicama potreban je promjer posude od oko 25 cm. Odnosno, čim je posuda veća i prostor za rast korijena dublji, biljka će lakše uspjeti. 

Osim povrća, i cherry rajčica, odličan izbor za uzgoj u posudama na balkonu je i bobičasto voće, primjerice jagode.

Koje začine uzgajati na balkonu?

A osim ovog povrća i voća, zahvalni su i začini, za koje dečki, kao i za cvijeće, kažu da svakako trebamo pronaći mjesta. “Oni osim ukrasne funkcije imaju i zaštitnu, a ako imate mjesta zasadite i bobičasto voće, ono jako dobro uspijeva na balkonima”, dodaju. Na balkonu su i sami uzgajali razno začinsko bilje poput ružmarina, kadulje, vlasca i bosiljka. “To su provjerene biljke koje dobro uspijevaju, ali svaka od njih ima svoje zahtjeve koje treba proučiti prije uzgoja. Npr. ružmarin dobro podnosi duga izlaganja suncu i zahtjeva nešto manje vode, ali bosiljak zahtjeva više vode i jako popodnevno sunce može mu spržiti listove”, ističu.

 | Autor: Dnevna doza biljaka Dnevna doza biljaka Vlasac i origano u cvatu

Osim njih, zahvalna je i majčina dušica, ali i peršin. Ipak, za svaki od ovih začina važno je pripaziti na nekoliko uvjeta. “Budući da potječe s Mediterana, origano voli puno sunca i topline te dobro podnosi i manjak vode, kao i ružmarin. Mentu je najbolje uzgajati samu u tegli jer brzo širi korijen, a voli slične uvjete kao bosiljak”, kažu. Bosiljku je osim toga uglavnom potreban prostor u tegli promjera oko 15 cm.

Kako napraviti vrt na balkonu?

Kad je pak riječ o načinu sadnje, bilo povrća, voća ili začina, i tu imaju nekoliko zanimljivih prijedloga. “Uz tegle možete koristiti i košare, bačve, stare gume, limene posude i raznorazne kutije. No, za što god da se odlučite, imajte na umu da svaka posuda mora biti dovoljno čvrsta kako bi izdržala težinu zemlje, a kasnije, naravno, i samih plodova”, ističu.

 | Autor: Dnevna doza biljaka Dnevna doza biljaka Presadnice paprike

Također, kako dodaju, puno su praktičnije plastične tegle od onih koje su estetski možda prihvatljivije, od terakote. “Iako jako lijepo izgledaju, u vanjskim uvjetima često brzo isušuju zemlju. U plastičnima će se zemlja sporije sušiti pa će biljka imati više vremena za upijanje vode”, navode. A kako su mnoge začinske trave i povrća jednogodišnje biljke, plastične tegle, predlažu dečki, nakon ljeta, možemo pospremiti i u njih ponovno saditi na proljeće.

Kako održavati vrt na balkonu?

Ističu Tomislav i Leon i na što je to posebno potrebno obratiti pažnju tijekom sadnje i održavanja biljaka. ”Povrće je definitivno zahtjevno jer su za rast, razvoj i sazrijevanje potrebni dugi sunčani sati što nema svaki balkon", kažu.

Koliko često zalijevati povrtnjak na balkonu?

S druge strane, potrebna je dovoljna količina vode i redovito zalijevanje jer biljka koja brzo raste i razvija plodove treba više vode.

 | Autor: Dnevna doza biljaka Dnevna doza biljaka

"Ako je posađena u teglu, količina zemlje, a time i vode, je ograničena i brže se suši. Dakle, prije sadnje i uzgoja morate biti spremni na svakodnevno zalijevanje ili čak zalijevanje dvaput dnevno, rano ujutro i kasno navečer”, objašnjava Leon.

Važnost drenaže i prihrane biljaka na balkonu

A budući da se zemlja u posudama suši mnogo brže nego zemlja u vrtu, važno je i često i obilno zalijevanje. Uz to dečki iz Dnevne doze biljaka ističu i važnost drenaže i prihrane. Za drenažu tako na dno lonca možeš staviti kamenčiće ili pak komadiće cigle ili tegle, a zatim preko njih zemlju. Na taj će način komadići osigurati bolje otjecanje vode.

“Važno je da se voda ne zadržava predugo oko korijena biljaka što može vrlo lako dovesti do truljenja. A za uspješan povrtnjak na balkonu nužno je češće prihranjivanje od onoga u klasičnome vrtu, samo bi odabir supstrata trebao biti nešto kvalitetniji”, zaključuju.

Važno je tako organsko gnojivo, a povrće koje ga posebno voli su rajčice i paprike. S druge pak strane, mahune, grah i luk ne trebaju puno gnojiva.

Koliko je važan položaj balkona za povrtnjak?

Ako je sunce na balkonu prisutno barem 6 sati tijekom dana, sredinom proljeća preporučuje se posaditi bosiljak, ružmarin, peršin, ali i kopar i majčinu dušicu, a sunce voli i većina povrća. U hladu pak bolje uspijevaju vlasac i menta, a od povrća za takvu su lokaciju zahvalne blitva, salata i rikola.

 | Autor: Dnevna doza biljaka Dnevna doza biljaka

Leon i Tomislav ističu i važnost zaklona koji trebamo osigurati biljkama. “I najmanji vjetar može smanjiti prinose za čak 30%”, kažu. Pri uzgoju nekih kultura, kao što su cherry rajčice, paprike i mahune, potrebno je osigurati i potporanj u obliku štapa. A slijedeći ove savjete, kako kažu, neće biti mjesta za izlike kao što nemamo mjesta za - vlastiti vrt. Jer uz praktične prijedloge uvijek možemo prostor stvoriti!

Aromatično bilje na balkonu ili u vrtu Možda vas zanima Četiri izvrsne ideje kako stvoriti vlastiti mirisni aromatični balkon ili vrt Rubrika Life&style Life&style

Dakle, vrt na balkonu odlična je ideja koju možeš ostvariti ako znaš koje biljke će na njemu uspjeti. Potrebno je pratiti koliko sunca na tvome balkonu uopće ima i koliko je biljkama potrebno vode, a ako pratiš ove jednostavne upute, pogriješit ćeš jako teško. Ipak, ako se to i dogodi, naučit ćeš na greškama i krenuti ponovno. Najvažnija je volja koju posjeduješ i vrijeme koje u svoj vrt ulažeš kako bi, doslovno, uživala u plodovima svoga truda.

Photo: Shutterstock

Komentari 0