Life&style

Kako efikasnije rashladiti stan klimom i uštedjeti na računu za struju

Uz ovih nekoliko jednostavnih savjeta učinkovito ćeš rashladiti stan, ali i pod kontrolom imati iznose na računima

Željno smo priželjkivali pravo ljeto i paklene vrućine, a sada kada je napokon stiglo shvaćamo koliko je teško podnošljivo. Srećom po nas, postoje klima uređaji koji nam pomažu da se lakše nosimo s vrućinama. Međutim, u prilog tome ne idu i visoki računi za struju koji rastu proporcionalno s temperaturom zraka vani. Upravo zato donosimo ti nekoliko savjeta uz koje ćeš smanjiti svoje račune:

Postavi najvišu moguću temperaturu

Znamo, nema ljepšeg osjećaja nego kad nakon preznojavanja vani uđeš u rashlađenu sobu. Upravo zato često nagonski postavimo vrlo nisku temperaturu koja će što brže rashladiti prostoriju. I upravo tu griješimo! Naime, idealna temperatura u zatvorenom prostoru iznosi 25,5°C i sve ispod toga nije poželjno. Svakim stupnjem ispod navedenog povećat ćeš potrošnju energije za 8%. Imaj na umu da ti ne treba biti hladno, samo udobno pa postavi najvišu moguću temperaturu na kojoj ti nije vruće. 

 | Autor: Getty Images Getty Images

Rashladi samo jednu prostoriju

Još jedan trik za uštedu električne energije je da minimalno iskoristiš svoj klima uređaj. To znači da je poželjno da rashladiš samo jednu prostoriju u kojoj boraviš, a ne cijeli stan. Bolje je da imaš jednu hladnu sobu nego cijeli stan kilavo rashlađen. Ako nemaš vrata koja možeš zatvoriti između soba - improviziraj! Preporučujemo ti da objesiš tanku deku koja će zamijeniti vrata. To najlakše možeš učiniti uz pomoć držača za slike. 

Možda vas zanima Vruće ti je? Probaj (i napravi) senzacionalni sorbet Rubrika Life&style Life&style

Nabavi stropni ventilator

Stropni ventilatori koriste manje električne energije od klima uređaja. Naime, ovaj uređaj troši podjednako energije kao žarulja od 100 wata, a to svakako treba uzeti u obzir. Iako neće rashladiti tvoju prostoriju kao što to čine klima uređaju, stropni ventilator će te u trenu osvježiti stvarajući dojam laganog povjetarca. Koristi klimu i ventilator naizmjence.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Očisti klima uređaj

Tvoj klima uređaj ima filter. To je jedan tanki i lagani dio uređaja koji se može vrlo jednostavno skinuti. I, vjeruj nam, problem je ako ga nikada nisi vidjela. Redovito čišćenje filtera je vrlo važno jer se na njima zadržavaju čestice prašine, insekti, bakterije i ostali mikro organizmi. Nakon što skineš filter, stavi ga pod mlaz mlake vode, a potom dobro istrljaj spužvicom. Pusti ga da se osuši i potom vrati na mjesto. Čisti filter osigurat će veći protok zraka i nižu temperaturu. Drugi dio čišćenja klima uređaja odnosi se na čišćenje zavojnice. Kada zavojnica postane prljava ona ne može pružiti adekvatnu raspodjelu temperature koja će rezultirati višim pritiskom pražnjenja. Za to će biti potrebno više električne energije. No, možda je bolje ovaj posao prepustiti serviseru.

Stvori sjenu

Držanje vanjske jedinice klima uređaja u sjeni povećat će njegovu učinkovitost za 10%. A to zaista nije malo! Osim toga, korištenjem sjenila i roleta u prostoriji reducirat ćeš upotrebu klima uređaja i tako sniziti iznose na računima. 

Photo: Getty Images

Komentari 0