Life&style

Kako najbolje ukrasiti i okititi bor?

Tijekom božićnih praznika nezaobilazan ukras je okićeni bor, a jedan od najljepših običaja je upravo ukrašavanje jele, smreke ili bora. Božićno drvce najčešće zauzima centralno mjesto u stanu, a na koji način i kako ga okititi saznajte u nastavku.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Povijest kićenja bora seže još iz 16. stoljeća. Prvo božićno drvce za kakvo danas znamo pojavilo se u Alzaku u Njemačkoj davne 1521. godine, a u 18. stoljeću običaj ukrašavanja božićne jelke postaje svojevrsna tradicija u Njemačkoj, Francuskoj i Austriji. Prvenstveno se radilo o panju koji je prema narodnim vjerovanjima, pomagao malome Kristu da siđe na Zemlju. Poslije polnoćke se panj stavljao u ognjište, a njegov sjaj i toplina bi grijali i obasjavali kuću do jutra. S vremenom se takva vrsta tradicije promijenila, a zbog užurbanog stila života najčešće kitimo bor u posljednji tren.

Gdje postaviti božićno drvce?

Mjesto za bor najčešće se nalazi na vidljivom mjestu na kojem obitelj provodi najviše vremena, što je obično u dnevnoj sobi. Treba obratiti pažnju da drvce ne bude preblizu vatre ili radijatora, kako bi što duže održalo svježinu. Vrlo bitno je fiksirati drvce na postolju kako ne bi došlo do rušenja, posebice ako imate djecu ili kućne ljubimce. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Ukrasi mogu biti svi predmeti, najrazličitijih oblika i boja, što šareniji i veseliji – to bolje. Današnja široka ponuda u trgovinama nudi plastične i staklene ukrase, ali i one od stiropora i papira. Drvca se mogu okititi i s ukrasnim bombonima, plišanim igračkama te papirnatim i ručno izrađenim figuricama. Pustite mašti na volju, jer je sve dozvoljeno.

Koje boje ukrasa kombinirati?

Iako kod ukrašavanja bora zaista nema pravila i sve je individualno, stručnjaci savjetuju da se ne koristi više od tri različite boje i da se treba voditi računa o njihovom međusobnom slaganju. Jedna od najpopularnijih božićnih boja zasigurno je crvena koja simbolizira radost, sreću i ljubav. Crvene kuglice, crvene mašne i razigrani ukrasi najčešći su odabir kada su božićni ukrasi u pitanju. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

U stopu je prate zlatne nijanse, a zlatna boja koja simbolizira svjetlost i toplinu odlično se nadovezuje uz crvene nijanse.  Posljednjih nekoliko godina pojavio se i trend ''jednobojnih'' jelki, koje su najčešće ukrašene plavim, ljubičastim ili bijelim dekoracijama. Ipak, kada je običaj ukrašavanja bora u pitanju, prilagodite ukrase, boje kuglica i materijale sebi i svojem ukusu.

Raspored kićenja drvca

Postoji nekoliko nepisanih pravila o rasporedu i načinu na koji okititi bor. Ako za ukras koristite lampice, prvo provjerite jesu li sve ispravne. Ako želite da vam cijeli bor sjaji, krenite od unutrašnjosti prema van po cijeloj visini drvca. Savjetujemo da svakako provjerite koliko imate paketa lampica i imate li dovoljno mjesta da ih uključite. Danas se koriste LED lampice koje se ne zagrijavaju bez obzira na to koliko dugo su upaljene, a također su dostupne i u raznim bojama.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Nakon što ste postavili lampice, krenite s kuglicama i ostalim ukrasima, ali oprezno da ne potrgate grančice (ako imate prirodno drvce). Prvo stavljajte krupnije, a zatim manje ukrase, a teže stavite na grane koje su bliže deblu. Nakon što ste postavili viseće ukrase, po granama rasporedite ukrasne trake od papira ili celofana. Na kraju se na vrh drvca stavlja ukras koji je najčešće u obliku zvijezde, anđela ili ukrasni špic.

Mali savjet ako koristite prirodno drvce je da obratite pažnju na vrh drveta. Ako se ošteti, vrlo je vjerojatno da će se drvce osušiti. Stoga ukras na vrh treba stavljati pažljivo i dodatno ga fiksirati olovkom ili štapićem.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Kada ste dovršili kićenje, za potpuni dojam ispod bora smjestite jaslice, ali i poklone za vaše najdraže koji će dodatno naglasiti božićni ugođaj. Bez obzira koje boje bili ukrasi na vašem drvcu, kojeg su materijala i uzoraka, uživajte u vremenu koje provodite s obitelji i prijateljima i blagdanskom ugođaju.

U galeriji detaljnije pogledajte fotografije...

Sve ostale savjete o tome kako dočekati Božić sa stilom, provjerite ovdje.

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0