Life&style

Kako možeš znati koliko si točno trudna bez posjeta ginekologu

  • Ako osjećaš simptome trudnoće i misliš da si trudna, osim obaveznog posjeta ginekologu za potvrdu o trudnoći i kod kuće možeš napraviti test za trudnoću
  • No, mnoge buduće mame žele što prije saznati i koliko su već trudne te s nestrpljenjem iščekuju pratiti svaki tjedan svoje trudnoće
  • U nastavku saznaj što se događa s plodom u prvim tjednima trudnoće te kako otkriti koliko si točno trudna i prije posjeta ginekologu 

Razdoblje trudnoće velika je životna promjena i posebno vrijeme za buduće mame, ali i njihove obitelji. Dok se u njima razvija dijete, trudnice prolaze kroz razne promjene, a njihovo se tijelo prilagođava novom životu koji u njemu raste. 

Nakon utvrđivanja da su trudne i uživanja u spoznaji da će roditi dijete, mnoge buduće mame žele što prije saznati i koliko su točno trudne. Naručivanje na pregled kod ginekologa obično se događa između 6. i 8. tjedna trudnoće, no koliko si točno trudna, možeš saznati i uz kućni test za trudnoću

Utvrđivanje trudnoće | Autor: Instagram @clearblue Instagram @clearblue utvrđivanje trudnoće i pozitivan test na trudnoću

Među najranijim simptomima trudnoće, zbog kojeg i mnoge žene posumnjaju da su trudne je izostanak menstruacije. Rani znakovi trudnoće javljaju se upravo između 6. i 8. tjedna trudnoće, što je zapravo oko tjedan do tri tjedna nakon izostanka menstruacije. 

Kad napraviš test za trudnoću kako bi utvrdila koliko si točno trudna, u nastavku ti donosimo što se događa s plodom u prvim tjednima trudnoće.

Što se događa s plodom u prvim tjednima trudnoće?

Iako si možda tek saznala da si trudna, prema službenom računanju, od prvog dana zadnjeg menstruacijskog krvarenja, već si zapravo u 5. tjednu trudnoće, a tvoja je beba je u embrionalnoj fazi i stara je oko tri tjedna te je veličine zrna papra, odnosno otprilike 1,25 milimetara. 

Prvi tjedan trudnoće

U ovoj fazi beba još nije ni začeta, a ti si u tjednu tvoje posljednje menstruacije te tehnički još nisi trudna. Tijekom ovog razdoblja, tvoje se tijelo priprema za moguće začeće. 

Drugi tjedan trudnoće

Krajem ovog tjedna događa se oplodnja, spajanje jajne stanice sa spermijem i začeće djeteta. Tada je već određeno hoće li dijete biti muškog ili ženskog spola, ovisno kojeg je kromosoma, x ili y bio spermij. Tijelo se priprema za moguću oplodnju, ali ti vjerojatno ne osjećaš nikakve simptome.

Treći tjedan trudnoće

Ako je oplodnja bila uspješna, dijete je začeto. Oplođena jajna stanica ili zigota, 24 sata nakon oplodnje počinje se dijeliti te će u isto vrijeme prijeći iz jajovoda prema maternici, gdje će provesti ostatak trudnoće. Tri dana nakon oplodnje, embrij se sastoji od 16 stanica koje brzo rastu i preraspodjeljuju se i zove se morula.

Trudnoća | Autor: Instagram @clearblue Instagram @clearblue Faze trudnoće

Četvrti tjedan trudnoće

U ovom tjednu očekuješ menstruaciju, a ako se ona ne pojavi, to bi mogao biti jedan od prvih znakova trudnoće. U ovom tjednu embrij se ugrađuje u sluznicu maternice, odnosno endometrij. Dijete se u ovom stadiju zove blastocista te će se iz njenog unutrašnjeg dijela razviti embrij, a iz vanjskog posteljica. U ovom razdoblju, tvoje dijete manje je od makovog zrna.

Menstruacija izostaje jer blastocista, odmah nakon što se ugradi u sluznicu maternice, počinje proizvoditi velike količine hormona pod nazivom humani korionski gonadotropin (hCG), odnosno hormona trudnoće, koji se otpušta u tvoj krvotok. On sprječava menstrualno krvarenje te se lako može detektirati u krvi ili mokraći te upravo na tom principu djeluju testovi za trudnoću.

Peti tjedan trudnoće

U ovom stadiju počinju se formirati osnove za razvoj organa, a embrij se sastoji od tri sloja: endoderma (unutrašnjeg), mezoderma (središnjeg) i ektoderma (vanjskog sloja). Iz endoderma kod bebe će se razviti koža, živčani sustav, oči i unutarnje uho.

Iz središnjeg sloja, mezoderma, razvit će se srce i krvožilni sustav, kosti, hrskavica, mišići i ligamenti, bubrezi i veći dio spolnog sustava. Iz vanjskog dijela, ektoderma, razvit će se pluća i probavni sustav tvoje bebe.

U petom tjednu počinje se oblikovati i neuralna cijev, koja je osnova za razvoj mozga i kralježničke moždine, a razvija se i posteljica, koja se priprema za funkciju prehrane i zaštite tvoje bebe. Krajem petog tjedna, beba je dugačka tek nekoliko milimetara i jako se brzo razvija i raste. Test na trudnoću u ovom tjednu pokazat će pozitivan rezultat.

Šesti tjedan trudnoće

U ovom tjednu, beba se razvija jako brzo te je duga oko 8 milimetara, poput zrna grožđice. U šestom tjednu nastaje i srce, a njegovi otkucaji mogu se čuti ultrazvukom. Razvijaju se temelji za oči i uši, a sa strane na trupu nastaju i dijelovi iz kojih će se razviti ruke. U šestom tjednu svoj oblik poprimaju bubrezi, jetra i pluća.

Clearblue test za utvrđivanje trudnoće | Autor: hr.clearblue.com hr.clearblue.com Clearblue test za utvrđivanje trudnoće s pokazateljem tjedana

Sad kad si saznala što se točno događa s razvojem tvojeg djeteta, ovisno o tjednu trudnoće, uz Clearblue Digital test za utvrđivanje trudnoće s pokazateljem tjedana, osim potvrde trudnoće, možeš saznati i koliko si točno trudna. Uz ovaj kućni test, obavezno zakaži i stručni pregled kod ginekologa.

Clearblue Digital test otkrit će prisutnost hormona trudnoće hGC te ako si trudna, prikazati i koliko je tjedana prošlo od začeća: 1-2, 2-3 ili više od tri tjedna (3+), a njegova pouzdanost u ovom određivanju je 93%.

Clearblue test za utvrđivanje trudnoće | Autor: hr.clearblue.com hr.clearblue.com Clearblue test za utvrđivanje trudnoće s pokazateljem tjedana

Test je odličan izbor i za vrlo rano utvrđivanje trudnoće, jer ga možeš koristiti 5 dana prije tvoje izostale mjesečnice.

 

Photo: Shutterstock

Komentari 0