Life&style

Kako je izgledao Sam u kući kad sam bila dijete, a kako sada? Za početak, Kevin je razmaženo derište

  • Sam u kući neizostavan je dio svakih božićnih praznika, a na avanture 8-godišnjeg Kevina naići ćeš na televiziji i 31 godinu nakon što je film izašao (je li moguće da je toliko prošlo?)
  • Sigurni smo da nema osobe koja ovu "obiteljsku komediju bez obitelji" nije pogledala makar jednom, a oni koji su je obožavali kao dijete, sigurno je vole i danas
  • Nakon 10-ak godina pogledala sam ponovno Sam u kući i otkrila neke skroz nove stvari o svom najdražem filmu iz djetinjstva

Prvi put sam gledala Sam u kući kada sam bila Kevinovih godina. Osim što mi je tada bio najbolji film ikada u mome kratkom životu, Sam u kući je u narednim godinama postao nešto više. U doba prije interneta, skidanja filmova i Netflixa, filmove smo mogli gledati kada su se prikazivali na televiziji ili kada bi ih posudili u videoteci. Sam u kući se od 90-ih redovito prikazuje na našim televizijama svakog prosinca, i voljeli ga ili ne, postao je simbol Božića. Dok sam živjela s roditeljima, bio je film koji smo obavezno gledali zajedno i nakon brojnih godina uz njega su se vezale i neke druge lijepe uspomene. 

Često se dogodi s filmovima koje smo obožavali kao djeca da kada ih pogledamo ponovno nakon dugo vremena primjećujemo razne mane i doživljavamo ih skroz drugačije. Sam u kući mi je i nakon svih tih godina izazvao onaj neki topli osjećaj. Moguće da to ima veze i s uspomenama koje vežem uz njega. Bez obzira na to, gledati ovaj film sada, kao odrasla osoba, potpuno je drugačije iskustvo. Gledati Kevina kao dijete u 90-ima jednostavno nije isto što i gledati ga kao odrasla osoba u 2021. 

Evo što sam sve primjetila gledajući Sam u kući sada, a za čime nisam išla kao dijete. Pazi, jednom kada vidiš - više nema nazad!

Možda vas zanima Lego je kreirao kuću iz filma "Sam u kući" koja ima iste zamke kao Kevinov dom Rubrika Life&style Life&style

1. Kevin je, u najboljem slučaju, razmaženo derište

Ovo je bila prva stvar koju sam primjetila i, moram priznati, teško mi je pala. Jednako kao kad sam shvatila da sam, vidjevši crtić Tom i Jerry nakon dugo godina, odjednom na strani Toma. Ima li očitijeg znaka starenja? Ok, nije da sam sada na strani Harrya i Marva, ali svakako primjećujem da Kevin nije sunce. Kevin je bio nezahvalan, nepristojan, neodgovoran, i razmažen u najboljem slučaju. U najgorem je psihopat. 

Ne misliš li da bi, ako bi se probudila i otkrila da je desetak članova tvoje obitelji iznenada nestalo, se barem malo zabrinula? Ne i ovaj klinac.

via GIPHY

Sljedeće godine Kevin je još jednom poželio da mu obitelj nestane i našao se sam, ovaj put u New Yorku gdje je iznajmio apartman u hotelu Plaza (ni više ni manje) i napravio suludi račun za poslugu u sobi.

via GIPHY

2. Mokri banditi bi u realnosti umrli 20-ak puta

Kad si stariji skoro pa ti je žao jadnih lopova Marva i Harrya. Da su filmovi stvarnost Kevin bi bio serijski ubojica jer bi Harry umro točno 9 puta, a Marv čak 14. Do ovog broja došli su zagriženi fanovi koji su zaposlili doktora da im kaže što bi se točno dogodilo mokrim banditima u stvarnom životu da su pretrpjeli sve one ozljede, udarce, vatre, struje i padove. Ukratko - bili bi mrtvi prije polovice prvog dijela, a koji način i od kojih ozljeda možeš vidjeti u ovom videu.

3. Čitava obitelj je prilično disfunkcionalna

Iako se čine kao velika i bliska obitelj, činjenica je kako su McCallisteri poprilično disfunkcionalni, a pojedini članovi uznemiravajuće problematični. Za početak, ujak Frank, koji je gori zlikovac od Marva i Harrya zajedno. Oni su makar zabavni, on je samo grozan ujak koji nećaka zove "malim š****" pred roditeljima koji ni ne reagiraju.

via GIPHY

Buraz Buzz koji uživa maltretirajući Kevina ili mama i tata koji samo tako zaborave svoje dijete? Dva puta? U stvarnosti, Kevin bi umjesto u ogromnoj kući živio u domu pod zaštitom socijalne skrbi.

via GIPHY

4. Što uopće Kevinov tata radi?

Kad smo već kod ogromne kuće, mnogi se pitaju koliko para McCallisteri uopće imaju? Ta kuća vrijedi sigurno nekoliko milijuna dolara, a jedini u obitelji tko radi je Kevinov tata koji uzdržava ženu i petero djece, a za Novu godinu ih sve vodi u Pariz. Nitko ne zna što on zapravo radi, a brojni fanovi i fikcijski teoretičari zavjere imaju treoriju da je tata McCallister zapravo plaćeni ubojica i da je zato i mali Kevin toliko vješt s oružjem. Jedna druga teorija, kaže kako je u originalnom scenariju ujak Frank bio negativac povezan s mokrim banditima te da im je upravo on javio da opljačkaju kuću. Dokazi? Fanovima je sumnjivo da su banditi izabrali upravo McCallisterovu kuću nakon kratkog boravka u predvorju gdje nisu mogli vidjeti nikakve posebne dragocjenosti te da je očito da Frank ne voli svog brata. 

Možda vas zanima Hoćeš li proživjeti Božić kao Kevin? Njegov dom iz filma "Sam u kući" se iznajmljuje Rubrika Life&style Life&style

5. Zašto ni u jednom trenutku Kevin nije zvao policiju?

Ok, očito da u tom slučaju naš najdraža božićna razbibriga ne bi ni postojala, ali, istina je da kada gledam ovo kao odrasla me ta nelogičnost muči puno više nego prije. Jer, iako je Kevinu na početku sve skupa bilo zabavno, kasnije je već pokazivao i znakove straha i zazivao mamu. Ne bi li bilo logično da je jednostavno nazvao policiju ili ih obavijestio i pobjegao kod susjeda?

Ova i mnoga druga pitanja padnu napamet kada gledaš Sam u kući kao odrasla osoba. Bez obzira, to ne mijenja činjenicu da nam je ovo i dalje najdraži božićni film. 

Photo: None

Komentari 0