Life&style
Kako iskoristiti sve dobrobiti soli za ljepotu i zdravlje? Kako iskoristiti sve dobrobiti soli za ljepotu i zdravlje? Kako iskoristiti sve dobrobiti soli za ljepotu i zdravlje? Kako iskoristiti sve dobrobiti soli za ljepotu i zdravlje?

Jeste li čuli za haloterapiju? Evo koje prednosti ima za zdravlje i ljepotu

  • Evociraj beskrajne ljetne dane i šetnje uz more posjetom slanim saunama i učini nešto fenomenalno za ljepotu svoje kože i zdravlje dišnih putova.
  • Donosimo ti kako se sol u wellness industriji koristi za zdravlje i ljepotu i otkrivamo ti mjesta gdje možeš uživati u tim dobrobitima sama ili u društvu.
  • Opisujemo i prednosti talasoterapije i haloterapije u danima kad je boravak uz more za većinu samo lijepa i već pomalo daleka uspomena.

Slane terapije bilo da se radi o haloterapiji, talasoterapiji ili slanim saunama pomažu kod tegoba kao što su astma, KOPB, alergije i drugi problemi dišnog sustava. Kao što nakon šetnje plažom i udisanja slanog morskog zraka možeš lakše disati i osjećaš se smirenije i opuštenije i slane saune djeluju na sličan način. Za osobe koje imaju problema s kožom slane saune mogu donijeti dugoročno rješenje. Sol čisti kožu i istovremeno uklanja masnoće i bakterije koje mogu uzrokovati iritacije i razna neželjena kožna stanja poput ekcema i akni.

Sad kad znaš prednosti slanih sauna otkrivamo ti najbolje u slovenskim termama gdje ćeš osim u saunama naći još puno načina da se opustiš i zabaviš.

Top šest slanih sauna u Sloveniji

  • Dolenjske toplice - osim što možeš uživati u različitim saunama, svaki dan si možeš priuštiti mediteranski slani piling i poboljšati cirkulaciju, obnoviti kožu i disati kvalitetnije.
  • Terme Čatež - suna park se proteže na 1500 četvornih metara i ima osam različitih sauna. U slanoj sauni možeš napraviti kvalitetan piling tijela na temperaturi od 70 do 80 stupnjeva Celzijevih.
  • Rimske terme - slana sauna je smještena vani, a temperatura je oko 60 stupnjeva C.
  • Terme Paradiso - okružena mirisom soli i bilja u slanoj sauni osjećat ćeš se kao u raju.
  • Terme Ptuj - uživaj u turskoj slanoj sauni.
  • Terme Topolšica - regeneriraj se u slanoj sauni, a koža će ti dobiti takav sjaj da će svi znati da si bila na odmoru.

Doznaj više o slovenskim termama

 | Autor: TZS TZS Rimske terme

Blagodati talasoterapije

Talasoterapija je alternativna terapija koja koristi umirujuća svojstva mora. Pojam dolazi od grčke riječi "thalassa", što znači more. Talasoterapija seže u 19. stoljeće, iako su se ljudi kupali u moru zbog njegovih zdravstvenih dobrobiti mnogo dulje od toga. Danas je talasoterapija jedan od tretmana u primorskim toplicama i wellness klinikama. Terapija ima različite oblike i može uključivati ​​kombinaciju kupanja, vježbanja i korištenja morskih proizvoda, poput morskog blata. Nekoliko studija pokazalo je da talasoterapija može pomoći kod nekih stanja, poput: fibromialgije, mišićno-koštanih poremećaja, nakon moždanog udara, kod nekih kožnih oboljenja.

Tretmani talasoterapije u toplicama i wellness centrima razlikuju se. Liječenje može uključivati: kupanje u morskoj vodi, tuširanje u morskoj ili slatkoj vodi koja sadrži minerale iz mora. Wellness praktičari mogu koristiti hidromasažu mlazovima vode pod visokim pritiskom za umirenje mišića. Za kožu se može koristiti niz morskih proizvoda kao na primjer, talaso obloga koja uključuje nanošenje morskih algi ili morskog blata na tijelo. Terapeuti također mogu koristiti pilinge od morske soli, maske od blata ili druge proizvode. U Sloveniji talasoterapiju možeš iskusiti u Termama Portorož, Talaso Strunjan i Lepa Vida Thalasso Spa.

 | Autor: TZS TZS Thalasso spa Lepa Vida

Haloterapija za djecu i odrasle

Haloterapija je doslovno liječenje solju, a provodi se u takozvanim slanim sobama koje imitiraju uvjete u slanim špiljama, odnosno rudnicima soli. Zidovi i strop slanih soba prekriveni su solju, no pravi izvor njihove ljekovitosti nalazi se u halogeneratoru, uređaju koji stvara i u sobu upuhuje mikročestice suhog slanog aerosola. One zasićuju i ioniziraju zrak te u prostoriji stvaraju posebnu ljekovitu mikroklimu. Boravak u slanoj sobi pomaže u smanjenju simptoma respiratornih bolesti poput astme, alergija, prehlada, bronhitisa, sinusitisa pa čak i cistične fibroze.

Također, pomaže i kod kožnih bolesti poput ekcema, psorijaze i akni. Tretmani u relaksirajućem ambijentu su imunostimulativni, revitalizirajući, antistresni i blagotvorni. Tijekom terapije, koja za odrasle traje 40, a za djecu stariju od godinu dana 20 minuta, u prostoriji s blagom rasvjetom svira opuštajuća, meditativna glazba, što naglašava antistresni učinak tretmana. U Sloveniji su posebno lijepo uređene slane sobe u Termama Cerkno, Thermama Laško, Termama Vivat i Rimskim Termama.


 | Autor: TZS TZS Terme Olimia

Photo: TZS

Komentari 0