Life&style
EU zabranio većinu boja za tetoviranje, jer su otrovne

Kako ćemo se sada tetovirati? EU zabranila dvije trećine tinta u boji

  • Rasprava o potencijalno opasnim sastojcima u bojama za tetoviranje već godinama kruži tatoo-scenom 
  • Sada je jasno: zbog promjene u EU uredbi o kemikalijama REACH, oko dvije trećine boja zabranjeno je od 4. siječnja 2022.
  • Što to doista znači? 

Tattoo-REACH je propis Europske agencije za kemikalije (ECHA) Europske unije. Izdan je kako bi zaštitio ljude i okoliš od rizika koje kemikalije mogu predstavljati. REACH označava registraciju, evaluaciju, autorizaciju i ograničenje kemikalija. Uredba se primjenjuje u cijeloj Europskoj uniji, a time i kod nas.

Prema uredbi, neke tinte za tetoviranje također predstavljaju takav rizik, jer „sadrže opasne tvari“. Na primjer, mogle bi potaknuti kožne alergije ili dovesti do genetskih mutacija i raka, prema objašnjenju ECHA-e o zabrani.

Pronašli smo 14 najljepših tetovaža čije inspirativne poruke mijenjaju život na bolje

Već sada dvije trećine boja manje

Već od 4. siječnja 2022. trebalo bi biti dostupno oko dvije trećine manje boja. Kod majstora za tetoviranje ova odluka nailazi na kritike i neizvjesnost. Tijekom faza lockdowna, tattoo studiji bili su jedan od objekata koji su se u mnogim zemljama smjeli ponovno otvoriti tek na samom kraju – mnogi saloni za tetovažu zbog toga su došli na rub egzistencije ili propali.

Boje najčešćih dobavljača je većim dijelom već opremljena s napomenom: „Upozorenje: prodaja (i uporaba) ovih boja zabranjena je unutar Europske unije od 4. siječnja 2022. jer nisu u skladu odgovaraju direktivi REACH.“

Proizvođači boja ne mogu ponuditi zamjenu

Prema trenutačnom statusu, propisom iz siječnja, gotovo sve boje za tetoviranje koje su trenutno u ponudi više neće biti dostupne. Proizvođači trenutačno ne mogu ponuditi zamjenu. To znači sljedeće: ove godine moglo bi se dogoditi da se barem neko vrijeme na području EU-a teško može napraviti tetovaža, osim ako nije samo u crnoj boji. To mnoge tattoo umjetnike stavlja pred neizvjesnu budućnost.

Što sve umjetnik za tetoviranje želi da znaš prije nego dođeš k njemu Možda vas zanima 9 stvari koje bi majstori za tetovaže htjeli da znaš prije nego što kročiš u salon Rubrika Life&style Life&style

Razumno je pretpostaviti da će neki obožavatelji tetovaža otići u zemlje koje nisu u EU kako bi se tetovirali u boji kao i obično. Tattoo umjetnici iz cijele EU okupili su se kako bi se suprotstavili uredbi EU s peticijom pod motom „Save the Pigments“ .

Photo: Unsplash/Roberto Nickson

Komentari 0