Life&style
Što sve umjetnik za tetoviranje želi da znaš prije nego dođeš k njemu

9 stvari koje bi majstori za tetovaže htjeli da znaš prije nego što kročiš u salon

  • Premda to možda nije toliko općeprihvaćeno, sve se više ljudi odlučuje za tetoviranje
  • Sviđaju ti se, htjela bi, ali ipak ne malo strah? Razumljivo jer tetovaže su, na kraju krajeva, vječne
  • Otkrit ćemo ti što je dobro znati prije odlaska na tetoviranje

Bilo da imaš već nekoliko tetovaža ili razmišljaš o prvoj, neporecivo je uzbuđenje koje dolazi kad sjedneš na stolicu u tattoo salonu. Evo što doista majstori za tetovaže žele da znaš i prije nego uđeš kroz njihova vrata…

1. Mala tetovaža nije uvijek najbolji izbor

Mala tetovaža mogla bi se činiti kao da je to sve što si spremna učiniti, ali Annie Motel iz tetovaže Little Annie Motel Tatoo Parlor u Old Tradition Tattoo Shopu u Hollywoodu u Kaliforniji kaže kako bi voljela da klijenti znaju da mala tetovaža nije uvijek najbolja opcija.

„Mnoge male tetovaže isprva izgledaju slatko, ali s vremenom gube detalje koji ih čine posebnima“, kaže. „Stoga često predlažem da napraviš malo veću tetovažu. Majstori za tetovaže znaju kako tinta stari, koje će stvari izblijediti i izobličiti se te kako održati tetovaže svježima. Vjeruj im!

20 ideja za najljepše minijaturne tetovaže - ako razmišljaš da se tetoviraš prvi put

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ash Grover (@actuallyinked)

2. Dobra tetovaža nije jeftina

Johnny Vampotna umjetnik je i slikar iz LA-a koji je proputovao cijeli svijet i čiji je rad predstavljen u brojnim umjetničkim galerijama i časopisima. Za njega je jedan od najtežih dijelova tetoviranja osjetljiva tema: cijena. „Dobre tetovaže nisu jeftine, a jeftine tetovaže nisu dobre. Morao sam godinama učiti svoje klijente da tetoviram po komadu, a ne po satu, jer manje-više znam koliko će komad biti brzo ili sporo gotov. Mislim da nitko ne želi biti plaćen pola iznosa ako radi učinkovito“, kaže.

Neki, poput Vampotne, naplaćuju po komadu. Neki naplaćuju po satu, a drugi to nadoknađuju u hodu. U svakom slučaju, svi imaju dovoljno iskustva da znaju što im najbolje odgovara. 

Urnebesne tetovaže Možda vas zanima Ove tetovaže su jednostavno urnebesne! Kako im je samo uspjelo tako zabrljati? Rubrika Life&style Life&style

3. Male tetovaže mogu koštati više nego što misliš

Ako su cijene uvijek škakljive, cijene manjih tetovaža su još veći problem. Annie Motel kaže da cijena možda nije tako niska koliko očekuješ, a za to postoji dobar razlog. „Ponekad klijenti misle da, budući da je tetovaža mala, ne bih trebala naplaćivati isti iznos kao za nešto veće“, kaže. „To je istina, ali još uvijek moramo naplaćivati minimalni iznos kako bismo pokrili troškove za svaki termin.“

Priprema za svaki termin je ista, bez obzira na veličinu dizajna - treba se pridržavati zdravstvenih i sigurnosnih smjernica, a postoje i postavljanje, priprema, sterilizacija i materijal koji se još uvijek koriste. Budi sigurna da cijeniš vrijeme i kreativnost svog majstora. Koliko platiš, toliko dobiješ!

4. To je kreativna suradnja

Postati umjetnik ili majstor za tetovaže teže je nego što izgleda, a u srcu je to kreativno zanimanje. Pitaj svakoga tko to radi i potvrdit će da kreativnost na zahtjev može biti tjelesno i mentalno iscrpljujući pothvat. Ako želiš veliku tetovažu, vjerojatno ćeš se prvo posavjetovati s tattoo umjetnikom, dajući mu ideju što želiš. Po tome će on dizajnirati crtež. Dakle, budi strpljiva jer taj proces zahtijeva vrijeme - to vjerojatno nije jedina tetovaža na kojoj radi.

5. Dopusti da umjetnik bude - umjetnik

Umjetnici tetovaža ne čitaju misli pa je ključno komunicirati upravo ono što imaš na umu. Ali, važno je uspostaviti ravnotežu između toga da svom majstoru kažeš što želiš i dopustiš mu da radi svoj posao. Oliver Kenton, umjetnik iz San Francisca, specijaliziran za geometrijske tetovaže, kaže da bi bilo korisno sjetiti se zašto si odabrala baš tog majstora tetovaže. A kako bi umjetnici dali najbolje od sebe, nemoj upravljati mikroupravljanjem. Podijeli ideje, ali pusti ih da rade svoj posao kada su u pitanju detalji, precizno postavljanje i boja. „Neka tvoj umjetnik bude umjetnik“, kaže Kenton. 

6. Razgovaraj

Christina Hock iz tvrtke Dolorosa Tattoo Company and Xinaxiii kaže kako se nada da će njeni klijenti uvijek znati da mogu razgovarati o bilo kakvim pitanjima ili nedoumicama koje mogu imati - ne postoji glupo pitanje.

„Dio mog posla kao umjetnika tetovaža je educirati pridošlice o tetoviranju i izgraditi njihovo povjerenje odgovarajući na sva pitanja koja mogu imati i uvjeriti ih da želim da budu zadovoljni dizajnom“, kaže. „Moji klijenti su me odabrali i ostali sa mnom tijekom mojih 12 godina tetoviranja upravo iz tog razloga. Ako se pojave pitanja o mom umjetničkom stilu ili postavljanju tetovaže, svakako ću odgovoriti i objasniti svoje razloge za postavljanje dizajna i odabir boje. U tom trenutku konačna odluka prepuštena je klijentu. Na kraju dana želim da moji klijenti rado nose bilo koji dizajn koji odaberu, čak i ako to znači kompromis.“

Možda vas zanima Ovo je 11 savršenih tetovaža za najbolje prijateljice - i kad niste jedna pored druge Rubrika Life&style Life&style

7. Postati profesionalac je dugotrajan proces

Ne postoji jedan zacrtani put kako se etablirati kao tattoo majstor, ali klijenti često podcjenjuju koliko je teško ući u posao - a zatim postati dovoljno dobar da to postane posao s punim radnim vremenom. Čak i kad netko postane umjetnik za tetovaže, čeka ga stalan proces izgradnje portfelja, stvaranja novih i inovativnih radova i predstavljanja na razne načine.

8. Koristi zdravi razum

Na kraju dana, većina umjetnika želi da njihovi klijenti - i potencijalni klijenti - steknu temelje za osnovnu pristojnost u trgovini tetovažama. Prvo, nemoj tražiti poseban dizajn, obećavajući da ćeš, ako ti se svidi, zakazati termin. Drugo, nemoj ulaziti pijana ili mamurna - i definitivno nemoj ući bolesna. Također pokušaj ne zakazivati sastanke za dane kada ćeš imati mjesečnicu (bol će se deseterostruko povećati. Čak i područja koja nisu osobito osjetljiva na iglice postat će mučno bolna, osobito ako si sklona bolovima i grčevima). Ne pokušavaj pregovarati o cijeni. Ne dovodi sa sobom cijelu skupinu ljudi, a ni djecu. Budi spremna na bol - možeš je podnijeti kao veliko dijete. Na kraju, nemoj zanemariti savjete majstora tetovaže ili ono što ti govori o naknadnoj njezi. Upamti: odabrala si ga s razlogom.

Ovaj tip kaže da njegove tetovaže izazivaju kod žna višestruke orgazme Možda vas zanima Ovaj tip kaže da njegove tetovaže izazivaju kod žena višestruke orgazme! Što misliš? Rubrika Life&style Life&style

9. Istraži i plati unaprijed

Kad se odlučiš za tetoviranje, važno je istražiti i odabrati pravog umjetnika. Ponekad to znači razgovor s prijateljima koji nekoga poznaju ili imaju iskustvo s određenim salonom. Znat ćeš kad pronađeš pravog. Ako postoje sumnje, nastavi tražiti. Upamti, kad je tetoviranje završeno, to nije samo tvoja reprezentacija, nego govori puno i o onom tko ju je radio.

Majstori tetovaže se također uvelike oslanjaju na usmenu predaju, a ako si zadovoljna, nemoj oklijevati da ga preporučiš. To je dobitna kombinacija i mogla bi rezultirati dugogodišnjom vezom. Na kraju krajeva, tetovaže stvaraju ovisnost. Jednom kad pronađeš svoj stil, nema povratka!

Photo: Shutterstock

Komentari 0