- U ovom desertu Francuska upoznaje Italiju
- S ovom rajskom kreacijom učinit ćeš da sva srca ljubitelja kolača brže zakucaju
- Evo recepta za originalne tiramisu palačinke
Dok je Francuska poznata po klasičnom desertu Crêpe Suzette,odnosno palačinkama, tiramisu je jedno od najpoznatijih talijanskih deserata i jela općenito. Kad se ova dva svijeta sudare, rezultat je stvaranje slastice majstorske klase. Bilo da se radi o rođendanima, vjenčanjima ili danima kada samo želiš poslužiti nešto posebno, kolač od tiramisu palačinki ne samo da izgleda nevjerojatno, nego ima i izvrsno kremast okus. Evo slatkog recepta…
Sastojci
Za tijesto:
• 800 ml mlijeka
• 5 jaja
• 40 g maslaca, rastopljenog
• 360 g brašna
• prstohvat soli
• 1 žlica instant kave
• 1 žličica kakaa
Za kremu:
• 500 g mascarpone sira
• 250 ml šlaga
• 60 g šećera u prahu
• 1 žlica amaretta
Za dekoraciju:
• kakao u prahu za posipavanje
Pjenaste palačinke iz pećnice à la Martha Stewart najbolje su sa sladoledom i voćem
Priprema
1. Stavi 750 ml mlijeka, jaja i rastopljeni maslac u zdjelu i sve tuci dok ne postane pjenasto. Postepeno dodaj brašno i prstohvat soli pa sve zajedno miješaj dok ne nastane glatko tijesto.
2. Pomiješaj ostatak mlijeka s instant kavom i kakaom u maloj posudi te ostavi sa strane.
3. Uzmi veliku teflonsku tavu te isprži palačinke od dvije trećine tijesta.
4. U preostalo tijesto ulij mlijeko od kave i kakaa, sve pomiješaj te isprži preostale palačinke. Ostavi gotove palačinke da se potpuno ohlade.
5. U međuvremenu pripremi kremu: jednostavno u zdjeli pomiješaj mascarpone, šećer u prahu i amaretto, dodaj šlag i sve zajedno promiješaj.
6. Sada moraš još samo sastaviti kolač: počini s tamnom palačinkom, premaži žlicom kreme (ostavi rub od 1 cm slobodnim) i na to stavi svijetlu palačinku koju zatim premaži kremom. Ponavljaj ovaj postupak sve dok ti ne ostane više palačinki ili kreme, završavajući slojem kreme.
7. Ostavi kolač 12 sati u hladnjaku. Prije posluživanja tortu od tiramisu palačinki pospi kakaom.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.