Life&style

Kada se najranije može utvrditi trudnoća?

  • Mnogi parovi nestrpljivi su saznati je li došlo do začeća, a testovi na trudnoću kod kuće izvrstan su način da saznaš hoćeš li postati mama
  • Možeš odabrati da budeš sama, samo ti i tvoj partner, ili s cijelom obitelji na okupu
  • A ako su rezultati pozitivni, što znači da uskoro stiže prinova, kućni test daje ti vremena da osvijestiš ovu vijest koja mijenja život, i proživiš sve emocije koje dolaze s njom 

Kada pomisliš da bi mogla biti trudna, može biti prava muka čekati da tu sumnju i potvrdiš. Možda imaš bolne grudi, blage grčeve i druge znakove rane trudnoće koji bi također mogli biti predmenstrualni simptomi, a zbog kojih se kolebaš, čas misleći da si trudna, čas misleći da ipak nisi. Zbog toga se možeš osjećati zbunjenom i pitati se koliko brzo možeš dobiti odgovore koji su ti potrebni. Dakle, kada se najranije možeš testirati na trudnoću? A koliko je prerano za testiranje na trudnoću? Ovdje ćemo odgovoriti na ta pitanja.

Kada je najbolje napraviti test na trudnoću?

Ovulacija se obično događa između 13. i 15. dana ciklusa, no treba uzeti u obzir da nemaju sve žene menstrualni ciklus u trajanju 28 dana, već da ciklus može varirati od 24 do 35 dana. U normalnoj trudnoći, nakon što je jajašce oplođeno, putuje u maternicu i usađuje se u zid maternice. U ovoj fazi, male količine hormona trudnoće, hCG , počinju se pojavljivati ​​u urinu trudnice. Upravo taj hormon otkrivaju svi kućni testovi trudnoće. Otprilike osam dana nakon ovulacije, razine hCG-a u tragovima mogu se otkriti iz rane trudnoće. To znači da bi žena mogla dobiti pozitivne rezultate nekoliko dana prije nego što očekuje početak menstruacije. Kućni testovi odlična su opcija jer možeš imati svu privatnost koju želiš kada prvi put zaviriš u test.

Kada se najranije može utvrditi trudnoća? | Autor: Instagram@kaydiamondtattoos Instagram@kaydiamondtattoos Kada se najranije može utvrditi trudnoća?

71% trudnoća može se otkriti 6 dana prije izostanka menstruacije, pa već tada možeš isprobati Clearblue test za rano otkrivanje trudnoće. Zamršen dio vremena kada treba napraviti test je taj što je trajanje prve polovice menstrualnog ciklusa varijabilnije od druge. Duljina vremena od prvog dana menstruacije do ovulacije može varirati za nekoliko dana iz mjeseca u mjesec. Seksualna aktivnost u razdoblju oko ovulacije dovodi do mogućnosti oplodnje oslobođene jajne stanice spermom. Ali čak i tada, vremenski okvir za implantaciju oplođenog jajašca može varirati.

Za najtočnije rezultate preporuča se da se žene testiraju ujutro na dan kada očekuju početak menstruacije. To omogućuje varijabilnost u vremenu ovulacije, oplodnje i implantacije. Testiranje ujutro daje uzorak urina koji je koncentriran.

Koje je najbolje doba dana za napraviti test na trudnoću?

Najbolje doba dana za testiranje na trudnoću je ujutro, jer u to vrijeme urin sadrži najveću koncentraciju hCG-a. Ovo je posebno važno ukoliko test na trudnoću radiš u ranoj fazi. Testirati se možeš i kasnije tijekom dana, ali ćeš tako imati veće šanse da vidiš lažno negativan rezultat jer će urin biti razrijeđen. Savjeti za testiranje uključuju:

  • Koristi jutarnji urin (ili nakon što nisi urinirala najmanje četiri sata)
  • Nemoj piti puno tekućine koja bi mogla razrijediti razinu hCG prije testa.Provjeri da test trudnoće nije istekao, što može dati netočne rezultate. Provjera roka valjanosti osobito je važna ako držiš testove za trudnoću kod kuće "za svaki slučaj"
  • Razumljivo je da nakon što imaš test na trudnoću u rukama, želiš brzo doći do odgovora. No, uzmi si vremena da pročitaš sve upute i precizno ih slijedi
  • Svi znamo kako je lako izgubiti pojam o vremenu, stoga ne pokušavaj procijeniti kada pročitati svoje rezultate. Postavi mjerač vremena kako bi mogla čitati rezultate testa točno u vrijeme navedeno u uputama

Kada se najranije može utvrditi trudnoća? | Autor: Instagram@kaydiamondtattoos Instagram@kaydiamondtattoos Kada se najranije može utvrditi trudnoća?

Kada treba posjetiti liječnika za klinički test trudnoće?

Možeš nazvati svog ginekologa već u prvih nekoliko dana nakon što si dobila pozitivan rezultat testa na trudnoću. Ipak, većina žena koje imaju pozitivan test na trudnoću trebaju pričekati tjedan ili dva prije nego nazovu ordinaciju za analizu krvi za trudnoću. Najčešći termin za prvi pregled je oko osam tjedana trudnoće ili otprilike mjesec dana nakon prvog izostanka menstruacije i pozitivnog testa na trudnoću. 

Kada se najranije može utvrditi trudnoća? | Autor: Instagram@kaydiamondtattoos Instagram@kaydiamondtattoos Kada se najranije može utvrditi trudnoća? Napredak u kućnim testovima trudnoće daje ženama bolji uvid u ono što se događa u njihovim tijelima bolje nego ikad prije. Bez obzira na planove za rađanje žene, bitno je dobiti brze i točne rezultate kod kuće kako bi u skladu s tim mogla planirati svoje sljedeće korake.  

Test Clearblue Digital za utvrđivanje trudnoće s pokazateljem tjedana prvi je i jedini test koji je pouzdan kao i ultrazvuk u utvrđivanju trajanja trudnoće. Njegov Smart Dual Sensor ™ pokazat će ti ne samo jesi li trudna '+' ili nisi '-', nego i koliko dugo si trudna. 

To je poput dva testa u jednom - Clearblue Digital test prvo, uz pouzdanost veću od 99 % od dana očekivane mjesečnice, utvrđuje je li prisutan hormon trudnoće te, ako se pokaže da si trudna, također prikazuje koliko je tjedana prošlo od začeća (1-2, 2-3 ili više od 3 tjedna). Pouzdanost pokazatelja tjedana u određivanju kada je žena zanijela je 93 %. Toliko je osjetljiv da se možeš testirati do 5 dana prije izostale mjesečnice, a digitalni rezultat je besprijekorno jasan.

Photo: Shutterstock

Komentari 0