Life&style

Kad vosak napada: Neugodne posljedice depilacije

Bol koja nastaje prilikom uklanjanja vrućeg voska s osjetljivih dijelova tijela traje samo nekoliko sekundi – no, neki učinci traju duže.

Ne bojte se, većina pratećih pojava izgleda strašnije nego što to zaista jesu. Crvenilo kože koje traje tjedan dana vjerojatno je posljedica istanjivanja kože zbog pilinga. Ono se može ublažiti primjenom kreme s hidrokortizonom, tri puta dnevno, i uzimanjem aspirina. Najbolje je izbjegavati primjenu svih preparata za eksfolijaciju četiri dana prije depilacije.

Ako se radi o jednom, ograničenom mjestu na kojem se pojavila mala oteklina, onda je posrijedi urastanje dlačice. Ukoliko je otečeno područje veće, onda je moguće da je riječ o bakterijskoj infekciji folikula dlake, zbog nehigijenskih uvjeta u salonu ili nedovoljno pročišćenog voska. Ili, ako se ova grudica nalazi u potpazušju, moguće je da se radi o naticanju limfnog čvora. Najbolje se javiti liječniku, koji će odrediti je li u pitanju infekcija i postoji li potreba za antibiotskom terapijom. Preventivne mjere uključuju tuširanje antibakterijskim sapunom prije depilacije i nanošenje antibiotske kreme nakon depilacije.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Podljevi su obično posljedica snažnog povlačenja trake s voskom, a bez primjene odgovarajućeg kontrapritiska. Za rješavanje ovog problema potrebno je samo strpljenje – modrice će se s vremenom potpuno povući. Najvažnije je upozoriti kozmetičarku da promijeni tehniku rada – ona mora zategnuti kožu u suprotnom smjeru od onog u kojem povlači traku – ili promijenite salon.

 Sitno, točkasto krvarenje na površini kože obično ukazuje na to da je iščupan korijen dlake. U tom slučaju najbolje je očistiti područje i utrljati antibiotsku kremu da bi se izbjegla pojava infekcije. Inače, nema potrebe sprječavati ovu pojavu. Ako je rezultat trajno oštećenje folikula dlake, onda dlačice neće ponovo rasti, što je, zapravo, dobra vijest.

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0