Life&style

Kad saznaš koji je posao najstresniji, drugi ćeš put biti ljubaznija

Gotovo da nema posla koji nije barem djelomično stresan. Znanstvenici su nedavno otkrili koji je posao uistinu najstresniji! Pogađaš?

Burzovni mešetar, vozač autobusa, teta u vrtiću, pilot, blagajnica, liječnica – sve su to zanimanja za koja si možemo zamisliti da su na vrhu liste najstresnijih poslova na svijetu. Ali, ne! Najstresniji posao na svijetu je (prema istraživanju Southern Medical University iz Kine) – posao konobara/ice! 

via GIPHY

Možda će ti se na prvu loptu to činiti čudnim – pošto se radi o poslu s malo odgovornosti (za razliku od posla pilota ili kontrolora leta). Ako bolje razmiliš, čini se da bi rezultat istraživanja ipak mogao biti prihvatljiv. Naime, konobar/ica je za vrijeme posla stalno pod psihičkim i fizičkim pritiskom, odnosno faktor stresa iznimno je velik. S druge strane, za posao koji rade dobivaju jako malo poštovanja – a kao da to nije dovoljno – posao je vrlo nefleksibilan. Povrh svega, konobari/ce nisu najčešće adekvatno plaćeni za svoj trud. 

Možda vas zanima Koliko bi mame trebale imati plaću - izračunali smo! Rubrika Life&style Life&style

Kad se zbroje svi ti faktori... Piloti barem imaju satisfakciju što su vrhunski plaćeni, a ne nedostaje im ni ugled. Znanstvenici su također otkrili da konobari/ce zbog stresa češće posegnu za cigaretama i alkoholom. Istraživanje je trajalo 17 godina, a ispitano je 136.000 osoba. Znaš li koja zanimanja su najmanje stresna? Znanstvenici i arhitekti! 

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0