- Kremasto, ukusno i zdravo: juha od krumpira idealan je obrok za prohladni kišni jesenski dan
- Bilo da juhu jedeš „čistu“ ili je začiniš dodacima poput kobasica ili krutona, to je jednostavan obrok u kojem će uživati cijela obitelj
- A jedan tajni sastojak učinit će je gozbom i za najzahtjevnije gurmanske nepce
Budući da je juha od krumpira jedan od apsolutnih jušnih klasika, uvijek smo u potrazi za sastojcima koji joj daju nešto novo. A sada smo našli ono što smo tražili! Naime, JEDAN sastojak daje juhi od krumpira ugodnu slatkoću i pojačava okus.
Mnogi su vjerojatno već pomiješali krumpir s bundevom ili porilukom, ali jesi li ikad dodala komorač u svoju juhu od krumpira?
Ako ne, svakako bi trebala isprobati. Sirovi komorač ima lagani okus anisa, a kad se kuha i pasira daje puno suptilniju aromu. Komorač daje juhi od krumpira blagu slatkoću, a time i više dimenzija. Savršen je sastojak ako svoju juhu od krumpira želiš podići na novu razinu.
Najveća i najčešća pogreška koja se radi kod kuhanja pileće juhe
Juhu od krumpira lako ćeš spraviti uz ovaj osnovni recept. Možeš se poigrati sa začinskim biljem, dodacima... Naravno, iskušaj varijantu s malo komorača, koji kuhaš na pari zajedno s lukom i porilukom te dalje obrađuješ prema receptu.
Sastojci
Za 4 obroka:
• 800 grama krumpira
• 2 glavice luka
• 1 poriluk
• 1 oveći komorač
• 50 grama maslaca (ili margarina)
• 1 litra mesnog temeljca
• sol
• 100 grama slatkog vrhnja
• papar (svježe mljeven)
• ½ žličice mažurana
• vrhnje (za ukrašavanje)
Priprema
1. Oguli krumpir, operi i nareži na velike kocke. Oguli i nasitno nareži luk. Očisti poriluk, dobro operi te nareži na komade.
2. Zagrij mast u loncu. Kocke luka i komade poriluka kuhaj na pari dok ne postanu prozirni (i komorač ako ga odlučiš dodati). Dodaj kockice krumpira i temeljac te ostavi da se sve kuha poklopljeno oko 20 minuta.
3. Krumpir u juhi najprije usitni gnječilicom za krumpir, a zatim kratko štapnim mikserom. Pažnja: nemoj pire predugo miješati mikserom, inače će juha biti ljepljiva!
4. Umiješaj vrhnje te začini juhu solju, paprom i mažuranom. Po potrebi ukrasi mrvicom vrhnja.
Savjet za dodatak: krutoni od pečenog kruha.
Ako želite vegetarijansku, umjesto mesnog temeljca jednostavno možeš upotrijebiti juhu od povrća.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
manfred
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.