Life&style
Josipa Maras Studio

Josipa Maras slavi pet godina svog brenda i tvornice tapeta Wallart, a nova kolekcija već je spremna

  • U našoj rubrici '15 minuta sa...' razgovaramo s uspješnim, zanimljivim i inspirativnim ženama
  • Josipa Maras, poduzetnica koja stoji iza uspješnog hrvatskog brenda tapeta Studijo Wallart, dala nam je uvid u svoj kreativan posao te sretan obiteljski život koji je jednako ispunjava
  • Inovativna i maštovita Josipa svoj je dizajnerski rad započela projektom „Marastracije“, koji ju je onda odveo u svijet tapeta 

Tapete predivnih uzoraka sve su češći izbor u modernom uređenju interijera, a dizajni hrvatskog brenda Studijo Wallart popularni su na domaćoj i na svjetskoj razini. O stvaranju uspješnog brenda i zahtjevnim počecima, usklađivanju poslovnih i privatnih obaveza, malih svakodnevnim zadovoljstvima kao i novoj kolekciji tapeta, razgovarali smo s poduzetnicom Josipom Maras, kreativnom snagom koja stoji iza Studija Wallart.

Osoba ste iza uspješnog domaćeg brenda Studijo Wallart i prve hrvatske tvornice tapeta. Kako je krenula ova poduzetnička priča? 

- Sve je krenulo prije nekih 30-ak godina, kada sam kao dijete koje još ne ide u školu i ne zna čitati jako puno vremena provodila crtajući. Obožavala sam crtati, to mi je bilo najdraži način igre. Duboko u meni je ostao urezan osjećaj ispunjenosti i zadovoljstva dok bih satima nešto crtala. Moj djed Martin, osim što je bio sjajan u ulozi djeda, s  vremenom se pokazalo da je poprilično dobru ulogu odigrao i kao motivacijski trener. Tako sam kroz cijeli život taj hobi držala vrlo blizu svakodnevici i bez obzira na obaveze, uvijek sam mu nalazila mjesta. Organizirala sam izložbe  u srednjoj školi, na faksu pa čak i za vrijeme prvog posla. Ta želja da pokažem što mi je stavljeno na dušu me dovela do ilustracija pod nazivom „Marastracije“ 2013. godine, kada otvaram obrt. Ilustracije su bile ta spona između slikarstva i tapeta. One su me uvele u svijet interijera gdje se rodila ideja za tapetama. Na jesen slavimo 5. rođendan tapeta. Kao da je 100 života prošlo u tih 5 godina.

Josipa Maras Studio | Autor: Pr Pr Foto: Pr. Josipa Maras

Vaš se brend svojom ponudom ističe na hrvatskom tržištu. Kako ste primijetili potrebu i mjesto na tržištu za ovom vrstom proizvoda?

- Za jedan projekt sam imala zadatak osmisliti liniju ilustracija što me uvelo u svijet interijera. Zadatak nije bio ni malo lagan, ali me naveo na „out of box“ razmišljanje.  Nakon apliciranja na cijeli zid slike koju sam nacrtala u ideji da bude ilustracija, dogodio se „wow“ i „aha“ trenutak u isto vrijeme. „Wow“ je bilo oduševljenje kako prostor potpuno drugačije izgleda kad umjetnost izvadimo van okvira, a „aha“ je bila spoznaja da od svega što ja znam raditi, ovo bi bilo baš po mojoj mjeri i činjenica da u tom trenutku nigdje nisam bila vidjela nešto slično. Od ideje do realizacije je prošlo nekih 10 dana rada i 30 sati sna. Moj voljeni kantautor iz Novog Sada je imao jednu rečenicu koja me jako motivirala – „Neke se pobjede dobivaju na juriš.“ I eto, od tog ugla brojim korake.

Dio ponude vašeg brenda su i personalizirane tapete. Postoje li neki motivi koje ste radili koji su vam posebno ostali u sjećanju?

- Na svakog klijenta stvarno gledam s jednakim poštovanjem i zahvalnošću. Bilo da je kupio 1 m2, 100, 1000 ili jednostavno za nas izdvojio lijepu riječ. Svi oni su bili vjetar koji mi je konstantno uperen u leđa. Šaljem im svima još jedno veliko hvala. Ali neki projekti su se baš pobrinuli da ostanu u rubrici “pamtit ću do Alzheimera“. Jedan od njih je svakako projekt kojeg smo radili za njemačku firmu. Tu smo s timom arhitekata crtali tapete s motivima građevina smještenih u Essenu i Düsseldorfu u stilu grafitne scene tog podneblja. Zatim smo od slika svih zaposlenika morali napraviti Minecrafte. Jedan od zadatka bio je i nacrtati prve vlasnike tog poslovnog carstva prema uzoru na  sliku iz 1920. na jedan poprilično šašav i suvremen način. To su stvari koje uopće nisu predmet moje inspiracije, ali takvi zadaci su  tu da nas natjeraju da iskoračimo iz  komfor zone i da putem steknemo znanja, vještine i iskustva koja će nam poslije trebati. Jedna od tapeta koja mi je značajno obilježila karijeru je Maslinik koji je nastao upravo tako. Slušanje želja klijenata i vlastita ambicija su čudesan alat, samo trebamo izvježbati strpljenje i izdržljivost kako bi kreativni proces dosegao potrebno vrijeme fermentacije.

Josipa Maras Studio | Autor: Pr Pr Foto: Pr. Josipa Maras

Je li Vam ljubav koju gajite prema ilustracijama i crtanju pomogla u lakšem i uspješnijem razvijanju poslovanja, kad ste spojili ono što volite raditi s poslovnim aspektom?

- Svaka strast je potencijalni biznis. Ako čitaš ovo i ako imaš neku strast, prepiši si ovu rečenicu. Kad želja za stvaranjem dolazi duboko iz srca i kad sve svoje snage i adute staviš u pogon, događaju se predivne stvari. To se dogodilo meni i duboko vjerujem da će svakom tko pristupa na sličan način. Na tom procesu je bitno biti ustrajan, na svaki pad gledati kao lekciju koju ćeš kad-tad, stostruko naplatiti i slušati intuiciju i kad te plaši. 

Koje su bile neke od najvećih poteškoća s kojima ste se susreli na svom putu do uspjeha?

- U samim počecima mi je bilo sve teško osim crtanja. Kod nas žena je nezgodno kad se rodi ta strast i želja za kreiranjem i pokretanjem nečeg u isto vrijeme kad smo u početnim fazama majčinstva. Ja sam tapete pokrenula kad je Toma imao 1, a Pavla 3 godine. Muž je tada radio na terenu i 6 mjeseci godišnje sam domaćinstvo vodila kao samohrana majka koja ima financijsku pomoć. (ta stavka je bila vrlo bitna jer sam bila lišena egzistencijalnog straha). Te prve 2-3 godine su baš bile teške i zahtjevne. Budući da se posao razvijao bolje nego što sam sanjala, svakodnevno su pristizale hrpe upita za razne projekte. Znala sam da imam samo jednu priliku da se odazovem za sve te izazove, jer sve do tad napravljeno nema puno smisla ako je povlačenje ručne opcija. Prihvaćala sam posla puno više nego što sam bila spremna pa je to uz malu djecu izgledalo tako što sam 3 godine svaku noć u 10 sati na večer išla raditi do 2-3 u noći ili dok jedno ne zaplače. Srećom danas postoje vrlo učinkovite metode za rješavanje podočnjaka pa ja danas od tih dana nosim samo uspomene najvećeg ponosa jer sam izdržala. Poslije te faze, druga zahtjevna faza je bila pokretanje vlastite proizvodnje. Ali tada već imam tim, imamo urede, ne radimo  u kući i ne prodajemo tapete u gepeku. Sad sam trenutno u još jednoj zahtjevnoj fazi, ali naspram tih početaka, ovo su sad pjesmice. 

Josipa Maras Studio | Autor: Pr Pr Foto: Pr. Studijo Wallart

Sav trud se zasigurno isplatio, budući da ste vi i Studijo Wallart višestruko nagrađeni međunarodnim nagradama na području poduzetništva i dizajna. Kakav je osjećaj primiti takva priznanja i biti nagrađen za svoj rad?

- Ovo pitanje sam tri puta čitala. Samo da upijem još malo tog osjećaja ponosa. Osjećaj je predivan. Miješaju mi se ponos, zahvalnost i poniznost. Ponos za sve što sam izdržala, što nisam odustala i što sam se odazvala na svaki izazov i za svu hrabrost koju sam imala pri donošenju, za mene teških odluka. Investicije u koje smo  u zadnje dvije godine ušli  bile su daleko od zone komfora i lagodnih osjećaja. Bolio me želudac danima od straha, ali srećom uvijek bi ga nadjačao taj neki ritam u grudima koji me tjerao i govorio  da moram u tom smjeru. Bez obzira na to što se radilo o brojkama za koje sam smatrala da su rezervirane samo za „neke ljude“. I ponovno sam u situaciji da moram donositi takve odluke, da se moram odazvati na neke nove investicije jer su stepenica koju valja prijeći ako mislim do tamo nekog brežuljka. Daleko sam još od vrha. Zahvalnost imam prema svima klijentima i ljudima koji su mi na bilo koji način pomogli da radim te male korake. Ali kao svaki put, ok je gaziti malim stopama, ok je nekad raskoračiti više, stajati u mjestu pa čak i vratiti se par koraka nazad. Ali je bitno koračati. A osjećaj poniznosti je tu također svakodnevno. Talent, karizma i stav je nešto za što ja nisam zaslužna, samo sam duboko zahvalna što je Taj Netko (za mene Bog) imao divan plan i mene uključio u izvedbeni projekt. Njegovu prisutnost osjećam svakodnevno i zaista mislim da sam rođena pod sretnom zvijezdom.

Tko vam je u razvoju uspješnog brenda najveća potpora?

-  Muž. Kratko i jasno. On je najveći i najsnažniji stup koji stoji iza svega ovog. Predivno je imati osobu s kojom ti tolika povezanost i podrška daju najveći osjećaj slobode. Slobode za sve što radim. Bez tog osjećaja sva kreativnost i želja ostvarivanjem teže dolaze na svjetlo dana.

Razmišljate li stalno o novim dizajnima? Odakle crpite inspiraciju?

- Konstantno. Doslovno sve ovo sebe promatram kroz prizmu eventualne inspiracije,  na  sve na oko jednostavne stvari gledam zumirano kroz teksture, pojedine motive apstrahiram u glavi…Na kraju moja glava ispadne jedan osrednji bosanski lonac motiva i inspiracije. Onda kada krene realizacija, najteži dio posla je tu istu glavu držati usmjerenu na jedan fokus, jer mi konstantno dolazi želja da samo otvaram nove datoteke i krećem crtati nešto drugo. Tu se javlja racio koji koliko toliko drži te misli pod kontrolom kako bi ipak, bar nešto od svega toga postalo dio naših prostora.

Hana Tischler Možda vas zanima Hana Tischler impresionirala je svijet mode a polazi od ženske senzualnosti: "To je moć koju slavim kroz svoje slikarstvo" Rubrika Life&style Life&style

Kako izgleda vaš tipičan radni dan i kako usklađujete sve poslovne i privatne, osobne i obiteljske obaveze?

- Tako što pomno vodimo raspored u kalendaru. Muž i ja dijelimo kalendar kako bi svatko u svakom trenutno znao dostupnost ovog drugog. Većinu dana, muž i ja se izmjenjujemo kao u hokeju s djecom, privatnim i poslovnim obavezama. Ponekad mi se čini da smo mi full time roditelji, vozači i terapeuti, a ovo s tapetama nam dođe kao neki posao u fušu. Dobra stvar ove branše je što mi svoj dio posla možemo nadoknaditi navečer, kad djeca legnu. Jer, na primjer, ako si frizerka, malo je nezgodno naručivati klijente u 11 navečer jer su tebi zaspala djeca, a ti si taman zamijenio dvije mašine veša i pripremio ručak za sutra. Trenutno je malo natrpanija sezona posla, tako da skoro svaku večer oboje palimo našu informatičku artiljeriju i radimo dok koliko toliko funkcioniramo. Često prelazimo i te granice. No znamo da je ta faza prolazna, kao i svaka  do sada i da će opet doći vremena kad će tempo usporiti, a mi imati više vremena za sebe, obitelj i odmaranje.

Josipa Maras Studio | Autor: Pr Pr Foto: Pr. Josipa Maras

Kako se volite opuštati u slobodno vrijeme? Uz slikarstvo i crtanje, kojim se još hobijima bavite? 

- Obožavam kuhati, ići na plac, smišljati jelovnike te ići negdje u prirodu i biti daleko od svih suvremenih distrakcija, sama sa svojim mislima. Posebno volim ići na trčanje na Maksimir ili Dotrščinu. Što sam starija, to više osjećam koliko mi je potreban taj kvalitetni odmor. Naravno, najljepši trenuci opuštanja su takav svjež doći pred svoju obitelj na mazanac na kauču ili  krevetu gdje se svi natiskamo.

Imate li već isplanirano ljetovanje? Koja su vam najdraža mjesta na našoj obali? 

- Više-manje, plan je spreman. Čeka se realizacija. Privilegija ovog posla je da sama kreiram planove za ljeto, tako da je Hercegovina u kombinaciji s hrvatskim otocima plan za ovo ljeto. Veselim se činjenici da će cijela obitelj biti na okupu, uključujući i sestru koja živi u Americi i stiže kroz koji dan da s nama provede ljeto. Pored odmaranja, plan je krajem ljeta preseliti novi ured i početi se užurbano pripremati za aktivnosti za jesen koje nas čekaju.

Dizajn je važan dio vašeg života, a ima li i moda  u njemu takav status ili joj ne predajete previše pozornosti? Kako biste opisali svoj stil i što najviše volite nositi?

- Ja svu svoju kreativnost ispucam na tapetama ili u kuhinji i onda kad dođemo do odjevnih kombinacija, Josipa je prazna ploča. Srećom Hrvatice su žene zavidne ljepote i stila pa na puno profila odem potražiti inspiraciju prilikom kupovine. Iako se često ulovim u činjenici da ja uživam u procesu kupnje, a manje u procesu kombiniranja trenutnog stanja ormara. Valja se i s time pozabaviti u budućnosti.

Josipa Maras Studio | Autor: Pr Pr Foto: Pr. Studijo Wallart

Koji su neki od odjevnih komada bez kojih vam ljeto ne prolazi?

- Haljine. Obožavam haljine i 90 % vremena ljeti provedem baš u haljinama. Jedan komad, ti spreman.

Nova kolekcija za proljeće/ljeto upravo je izašla, koja je bila nit vodilja i glavna inspiracija za nove dizajne?

- Kolekcija je zamišljena za proljeće/ ljeto, ali više viči na luksuznu jesen u Provansi. Jedno su bile moje početne ideje i želje, a drugo je proces kreiranja koji se izmakao mojoj kontroli u otišao u pravcu koji me jako zaintrigirao tako da sam u njemu i ostala. I dalje se kroz tapete provlači bogatstvo različitih tekstura, pomalo snen pristup sagledavanju, malo kulturne i malo prirodne baštine. Sve u svemu, s nestrpljenjem iščekujem reakcije publike  i promatranje kako to što sam ja nacrtala nekad u 2 sata u noći, masne kose u pidžami, kroz vrijeme dobiva sve veću vrijednost zahvaljujući dizajnerima interijera koji naše radove šalju na trajno prebivalište po cijelom svijetu.

Vanja Kovačić Možda vas zanima Život uspješne hrvatske fitness trenerice: "Moj posao je moja strast, a evo što se promijenilo u zadnjih 25 godina..." Rubrika Life&style Life&style
 
Photo: Pr

Komentari 0