Life&style
Hana Tischler

Hana Tischler impresionirala je svijet mode a polazi od ženske senzualnosti: "To je moć koju slavim kroz svoje slikarstvo"

  • U našoj rubrici '15 minuta sa...' razgovaramo s uspješnim, zanimljivim i inspirativnim ženama
  • Talentirana slikarica Hana Tischler iz Hrvatske je odselila u Portugal, gdje u predivnom Lisabonu živi i radi već sedam godina
  • Sudjelovala je na londonskom Fashion Weeku, ilustrirala je naslovnicu britanskog Voguea, a voli ju i Naomi Campbell
  • S Hanom smo razgovarali o prilagodbi na život u drugoj državi, razvoju njene karijere i nadolazećim projektima, ali i ljepoti uživanja u svemu što joj život u Lisabonu donosi

Hrvatska slikarica Hana Tischler već godinama živi i umjetnički djeluje u Lisabonu, za koji kaže da je "grad u kojem je istinski počela živjeti". Nanizala je brojne velike uspjehe u svojoj karijeri, a u razgovoru za miss7 otkrila nam je zašto joj je motiv ženskog lika tematika koja ju nadahnjuje, što voli raditi u slobodno vrijeme, ali i detalje o svojoj nadolazećoj izložbi.

Već godinama živite i radite u predivnom Lisabonu. Kako ste se odlučili na taj potez i čime Vas je grad osvojio?

- U Lisabon sam se doselila prije 7 godina zbog ljubavi, ali ono što me je najviše oduševilo i zadržalo jest sam grad i svi njegovi sadržaji. Volim taj opušteni lifestyle, dobru klimu, multikulturalnost, plaže…Ovo je grad u kojem sam istinski počela živjeti.

Hana Tischler | Autor: Pr Pr Hana Tischler

Posjećujete li često rodni Zagreb i što Vam iz Hrvatske najviše nedostaje?

- Zagreb posjećujem obavezno barem jednom godišnje, jer cijelo ljeto uglavnom provodim u Hrvatskoj. Prve dvije godine sam se borila s nostalgijom što mislim da je sasvim normalno za svaku osobu koja je odselila iz svoje rodne zemlje, ali s vremenom sam uspjela izgraditi novi život ovdje koji me ispunjuje. Ne isključujem mogućnost da bih se jednog dana možda vratila u Hrvatsku, ali za sada uživam ovdje gdje jesam.

Prije deset godina diplomirali ste na Akademiji likovnih umjetnosti Zagrebu. Prvo ste radili kao profesorica u školi, a zatim ste se odlučili preseliti u Portugal i baviti slikarstvom. Kako se razvijala Vaša karijera nakon te odluke?

- Selidbom u Portugal nisam se previše opterećivala karijerom jer sam si prvo htjela dati vremena da se prilagodim. Brzo sam shvatila da posao u školi neću tako lako dobiti, prvenstveno zbog jezika pa sam se zato odlučila ozbiljnije posvetiti slikanju i promoviranju svojih radova putem društvenih mreža. Svaki početak je težak i treba proći određeno vrijeme da se posao uhoda, ali ja sam zbilja ustrajala u svojoj odluci i danas mogu ponosno reći da radim ono što istinski volim i u čemu najviše uživam.

Hana Tischler | Autor: Pr Pr

Početkom godine sudjelovali ste i na London Fashion Weeku, crtajući na pisti i u backstageu. Kako Vam se svidjelo to iskustvo?

- Sudjelovanje na London Fashion Weeku mi je svakako bilo jedno od najuzbudljivijih iskustva u karijeri do sada. Obožavam modu i veliki dio moje inspiracije dolazi upravo iz modnog svijeta, tako da sam oduvijek potajno maštala o sudjelovanju na ovakvom tipu eventa, kao umjetnica, naravno. Veselim se i idućem londonskom Tjednu mode u rujnu.

Ženski lik, figura i senzualnost glavni su motivi Vaših radova. Jesu li, i zašto ako jesu, za Vas neiscrpna inspiracija?

- Ženska energija i senzualnost su moć i upravo zato je to tematika kojom se bavim i koju slavim kroz svoje slikarstvo. Ima nešto posebno uzbudljivo u slikanju ženskih figura i kože. Sva su tijela predivna na svoj način i uvijek se držim toga da naglasim ljepotu različitosti i slobodu tijela. To je tematika koja je i dalje poprilično kontroverzna i koja me neprestano fascinira i nadahnjuje.

Hana Tischler | Autor: Pr Pr

Kako protiče Vaš kreativni proces, od ideje do realizacije?

- Najveći dio svoje inspiracije crpim iz modnih časopisa poput Voguea te na društvenim mrežama i profilima koji su usko vezani uz modu. Figurativna sam slikarica tako da kod mene sve kreće kad pronađem (ili napravim) dobru fotografiju i onda smišljam kompoziciju i tražim najadekvatniji format. Imam točnu viziju kako bi slika trebala izgledati,  a tijekom čitavog procesa obavezno slušam glazbu jer uz nju lakše uranjam u stvaralaštvo i držim fokus. Obično mi treba nekoliko dana da dovršim sliku, ovisno o veličini i zahtjevnosti samoga rada.

Vedrana Vlahović Možda vas zanima Vedrana Vlahović uspješna je liječnica koja uživa u poslu, kao i u zadovoljstvima koja joj pružaju moda i putovanja Rubrika Life&style Life&style

Tko je na Vas najviše utjecao u umjetničkom smislu i koji su neki od Vama najdražih umjetnika?

- Od umjetnika koji su na meni ostavili najveći utisak definitivno bih istaknula Luciana Freuda. Njegova naga tijela, naturalizam, chiaro-scuro i impasto svakako su utjecali na moj odabir motiva i slikarski rukopis. Od mlađih suvremenih slikara i slikarica obožavam Chloe Wise i njezine fenomenalne portrete.

Hana Tischler | Autor: Pr Pr

Koji je bio Vaš prvi susret s umjetnošću? Jeste li od malena znali da želite biti slikarica ili je ta želja došla kasnije?

- Moj prvi susret s umjetnošću dogodio se jako rano jer sam odrasla u umjetničkoj obitelji. U domu svojih roditelja bila sam okružena djelima naših velikih umjetnika poput Borisa Bućana, Eugena Fellera i Ivana Kožarića, a kad me je tata prvi puta odveo u atelier svoga prijatelja slikara, sjećam se da sam tada svima počela govoriti da želim biti slikarica kad odrastem. Kasnije me ta želja pustila, ali kada je došlo vrijeme odabira fakulteta, Akademija je bila savim logičan odabir i uopće ne mogu zamisliti da sam upisala nešto drugo i da se bavim nečim drugim u životu.

Što Vas najviše opušta u slobodno vrijeme kad ne stvarate u svojem studiju i kako ga provodite?

- Najviše me opuštaju šetnje po portugalskim plažama, posebno van sezone kad nema toliko ljudi. U prirodi uvijek punim baterije. Slobodno vrijeme koristim za otkrivanje novih uzbudljivih mjesta, ne samo u prirodi već i u gradu jer Lisabon stalno nudi nešto novo. Također obožavam putovati i neprestano smišljam što ću sljedeće posjetiti.

Lisabon je živopisan grad prepun energije. Koja su Vam neka od najdražih mjesta u gradu?

- Lisabon je baš grad koji živi! Te njegove šarolike ulice, pločice, dinamika, energija… Neka od najdražih mjesta su mi svakako fantastični restorani i rooftopovi s pogledom na grad te beach barovi u mjestu Costa da Caparica, uz ocean na drugoj strani rijeke Tejo.

Hana Tischler | Autor: Pr Pr

Nakon dugogodišnjeg boravka u Portugalu, zasigurno ste vrlo dobro upoznati s kulturom i umjetnošću zemlje, ali i njenom gastronomijom. Koja su Vam neka od najdražih portugalskih jela?

- Iako sam već punih 6 godina na veganskoj prehrani, mogu reći da nikada nisam bolje jela kao što jedem ovdje u Portugalu. Probala sam većinu njihovih najpopularnijih jela u vege verzijama, kao npr. Bacalhau a Bras. Tko voli ribu i plodove mora, Portugal je svakako zemlja za posjetiti.

Vaš talent pohvaljen je i u britanskom Vogueu, nakon što ste interpretirali jednu od njihovih naslovnica, a lani ste osvojili i glavnu nagradu na FIDA-inom godišnjem natječaju koji predstavlja najveću globalnu nagradu za modnu ilustraciju i crtež. Kakav je osjećaj biti prepoznat na takvoj svjetskoj razini?

- Predanost i rad se kad-tad isplate i mislim da nema boljeg osjećaja kad na vlastitoj koži osjetite uspjeh. Glavna nagrada na natječaju FIDA otvorila mi je brojna nova vrata i omogućila nove poslovne prilike i upravo zato obožavam posao koji radim – jer nikada ne znate što vas novo i uzbudljivo čeka iza ugla i gdje ćete završiti. Ovo je još jedna uspješna radna godina i veselim se svemu novome što dolazi.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Hana Tischler (@hana_corr)

 

U lisabonskom Mitó Creative Site uskoro će se održati nastavak Vaše prošlogodišnje izložbe Sirene, pod nazivom She is water. Koja se simbolika krije iza ovog naslova i što Vas je najviše inspiriralo za skupinu radova koji će se naći na ovoj izložbi?

- Ostajem vjerna tematici žena i tzv. “sirenama”, s time da prelazim na sve veće formate slika, ali bavim se i nekim novim tehnikama, tako da ću po prvi puta predstaviti svoju novu kolekciju crteža u bojicama, uz nova velika ulja na platnu. Naslov je inspiriran poezijom Rupi Kaur i ima doslovno, ali i dublje metaforičko značenje. U isti kontekst stavljam ženu i vodu, jer one su zapravo dva nerazdvojna entiteta. Boginje se rađaju iz vode, a voda se, kao ženstveni element, može usporediti sa ženskim principima i osobnošću. Žena je voda i voda je žena i upravo to ću ispričati kroz svoja nova ulja na platnu koja ću predstaviti 26.05. na otvorenju izložbe “She is Water” u Lisabonu.

Edina Pršić Babić Možda vas zanima 'Žena zmaj': Poznata voditeljica Edina Pršić Babić ispričala nam je detalje iz svog inspirativnog života Rubrika Life&style Life&style
 
Photo: Pr

Komentari 0