Life&style

Još jedno ljetno kino u Zagrebu! U dvorištu kafića Pri nami gledamo filmove skroz do rujna

  • Tijekom ljetnih mjeseci Dokukino KIC projekcije privremeno seli na otvoreno - u dvorište kafića u samom centru Zagreba, Pri Nami
  • Tamo će u razdoblju od 26. lipnja do 4. rujna biti prikazano jedanaest dokumentarnih filmova distribucijske kuće Restart i mreže za alternativnu distribuciju europskih dokumentarnih filmova KineDok
  • Raznolik program se sastoji od glazbenih, biografskih te angažiranih dokumentarnih filmova koji progovoraju o aktualnim društvenim temama, a projekcije se održavaju u 21.30 sati, program je besplatan te svi filmovi imaju engleske titlove 

Program Dokukina KIC u predivnom dvorištu kafića u samom cetnru Zagreba 'Pri Nami', započinje 26. lipnja i to projekcijom mađarskog filma 'Uski put do sreće' u režiji Kate Oláh; u središtu filma je mladi gej romski par iz udaljenog sela u najsiromašnijem dijelu Mađarske koji sanja o tome da naprave mjuzikl inspiriran svojim životima. 

Pri Nami | Autor: Pri Nami

Američki film 'Joan Baez: Ja sam glasna', redateljskog trojca Karen O'Connor, Miri Navasky i Maeve O'Boyle bit će prikazan 3. srpnja, a riječ je o neobičnom intimnom psihološkom portretu legendarne folk pjevačice i aktivistice Joan Baez. 

Mađarski dokumentarac 'Nevjeste' u režiji Szomjasa Györgyja nastao je 1970., a prati trend iz šezdesetih i sedamdesetih godina kada su talijanski turisti bili atrakcija među lokalnim djevojkama u Budimpešti. Ovaj ironičan prikaz života mladih ljudi željnih Zapada bit će prikazan 10. srpnja. 

 | Autor: Foro: PR, Pri Nami

Redatelj Cem Kaya u formi dokumentarnog eseja kroz film 'Ljubav, smrt i njemačke marke' donosi dosad neviđenu priču o nezavisnoj glazbenoj kulturi turskih imigranata i njihovih potomaka u Njemačkoj, prikazujući na zabavan, složen i dinamičan način, prepun ritma, snažan duh i energiju jednog vremena. Film, koji je u programu Panorama filmskog festivala u Berlinu osvojio nagradu publike za najbolji dokumentarni film bit će prikazan 17. srpnja. 

Možda vas zanima Kako je izgledalo biti zvijezda u usponu u Hollywoodu 80-ih? 'Brats' donosi sve odgovore i sočne detalje! Rubrika Life&style Life&style

Zatim, 24. srpnja na programu je njemački dokumentarac' Helmut Newton: Perverzija i ljepota', autora Geroa Von Boehma koji donosi portret ikone modne fotografije. Kroz niz razgovora s Grace Jones, Charlotte Rampling, Isabellom Rossellini, Annom Wintour, Claudiom Schiffer, Marianne Faithfull, Hannom Schygullom, Nadjom Auermann i Newtonovom suprugom June, tj. fotografkinjom Alice Springs, ovaj dokumentarac govori o Newtonovoj ostavštini i pokušava odgovoriti na pitanja o temama koje se provlače kroz srž njegova životnog djela – stvaranje provokativnih i subverzivnih slika žena. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Pri Nami (@pri.nami)

'66 sezona' redatelja Petera Kerekesa dokumentarac je o bazenu u slovačkom gradu Košice, mjestu kojem se, po redatelju, prilijepio slogan "ovdje se kupala povijest". Kroz priče ispričane uz rub bazena, iz perioda od 1936. do 2003., film je obuhvatio 66 godina popularnog gradskog okupljališta, ali i neke od ključnih godina povijesti Centralne i Istočne Europe. Spomenuti film bit će prikazan 31. srpnja. 

 | Autor: Foro: PR, Pri Nami

'Miucha: Glas bossa nove' u režiji dvojca Liliane Mutti i Daniela Zarvosa donosi portret ove neopjevane kraljice bosse nove, a na rasporedu je 7. kolovoza. Ispričan kroz ekskluzivne 16mm kućne filmove, dnevnike, pisma i osobne glazbene snimke Miúche i João Gilberta, ovaj film pokriva vremenski raspon od 20 godina, od 1962. do 1982. - te Miúchinu borbu da postane pjevačica i njezin turbulentni brak s Joãom Gilbertom koji se danas smatra pionirom bossa nove. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Pri Nami (@pri.nami)

Biografski dokumentarac 'Voljeti Patriciju Highsmith' film je o slavnoj autorici krimića, jednoj od omiljenih književnica 20. stoljeća čije su romane ekranizirali poznati redatelji poput Alfreda Hitchcocka i Todda Haynesa. Nastao u režiji švicarske redateljice Eve Vitije, temeljen je na nedavno objavljenim dnevnicima Patricije Highsmith, kraljice psiholoških trilera i vitalne figure queer povijesti, a bit će prikazan 14. kolovoza. 

21. kolovoza na rasporedu je slovački film 'Svijet po mjeri mog tate' redateljice Marte Kovářove, koji bilježi zajednički san fizičara i njegove kćeri umjetnice o učinkovitom rješenju za spas planeta. Na svom putovanju, uz humor, navigiraju svijetom klimatskih politika i sila koje stoje iza njih.

 | Autor: Foro: PR, Pri Nami

Dokumentarac 'Između revolucija' rumunjskog redatelja Vlada Petrija bit će prikazan 28. kolovoza; to je moćan i originalan politički dugometražni hibridni dokumentarni film koji kroz intimnu priču o sudbinama dviju studentica progovara o poziciji žena u patrijarhalnim sistemima Irana i Rumunjske, društvima koja su „eksperimentirala“ s različitim režimima i u kojima je represivni politički aparat uvijek funkcionirao nauštrb pojedinca. 

Posljednji film ovoljetnog programa jest dugometražni dokumentarni film 'Snajka: Dnevnik očekivanja', autorice Tee Vidović Dalipi, a bit će prikazan 4. rujna. Ova zabavna, iskrena, topla osobna priča govori o romantičnom odnosu dvoje pojedinaca iz različitih kultura - Hrvatice Tee i Roma Mirsada. Riječ je o filmu koji intimnim promatračkim pristupom preispituje gotovo idealistički pothvat ovog ljubavnog para da pronađu balans između vlastite sreće i obiteljske prtljage koju su ponijeli sa sobom, razapeti između očekivanja tradicije i ekonomskih pritisaka.

 | Autor: Foro: PR, Pri Nami

Ulaz na kompletan program je besplatan, a sve projekcije se održavaju u 21.30 sati. Što drugo reći, osim da uživaš… 

Možda vas zanima Dokumentarac o Lizi Minelli donosi brojne pikanterije o njezinom burnom životu, izlasku iz majčine sjene i zavidnoj karijeri Rubrika Life&style Life&style
Photo: None

Komentari 0