Life&style
Serija 'Fargo'

Još jedna sezona ubojstava i kaosa na uspavanom, snježnom Srednjem zapadu: što znamo o 5. sezoni 'Farga'

  • Vrijeme je za sljedeći dio antologije Noaha Hawleya, s Jonom Hammom i Juno Temple u glavnim ulogama
  • U studenom se 'Fargo' vraća nakon tri godine stanke
  • Evo sve što do sada znamo o 5. sezoni kultne serije 'Fargo'

Temeljena na omiljenoj crnoj komediji Joela i Ethana Coena iz 1996. godine, nagrađenoj Oscarom, Hawleyev Fargo je antologijska serija koja se odvija u najudaljenijim dijelovima američkog Srednjeg zapada. Poput filma, ima podmitljivih kriminalaca, nasilja i vrlo, vrlo mračnog humora. Premda je svaka sezona zasebna, sve se odvijaju u istom zajedničkom svemiru - tako da su pojave likova iz prethodnih sezona uvijek moguće. 

Tko će pojaviti u 5 sezoni 'Farga'?

Prošle sezone Hawleyjeve antologije predvodili su glumci sa hollwoodske A-liste, poput Martina Freemana, Kirsten Dunst, Ewana McGregora i Chrisa Rocka. Peta sezona nije ništa drugačija pa u novoj sezoni glumi Jon Hamm, u jednoj od svojih prvih većih TV uloga otkako su 'Momci s Medisona' završili 2015. godine. Pridružuju mu se Jennifer Jason Leigh, Lamorne Morris, David Rysdahl, Richa Moorjani, britanski karakterni glumac Sam Spruell, Joe Keery i Juno Temple.

 | Autor: FX FX Foto: FX, serija 'Fargo'

Radnja serije

U tipičnom 'Fargo stilu', opis radnje je dugačak i zamršen. Osnovna poenta: Dot Lyon (Temple) je kućanica koja se našla u sukobu s vlastima. Hamm glumi upornog šerifa koji je žurno progoni, dok Leigh glumi Dotinu impozantnu svekrvu, kojoj se nikada nije sviđala žena njezina sina.

Želiš više detalja? Evo cjelovitog opisa, zahvaljujući FX-u:

'Posljednji nastavak Farga smješten je u Minnesotu i Sjevernu Dakotu 2019. godine. Nakon neočekivanog niza događaja koji dovode Dorothy 'Dot' Lyon (Juno Temple) u sukob s vlastima, ova naizgled tipična kućanica sa Srednjeg zapada iznenada je ponovno uvučena u život za koji je mislila da ga je ostavila iza sebe.

Squid Game: The Challenge Možda vas zanima Izišao je trailer za reality 'Squid Game: The Challenge', a izgleda apsolutno zastrašujuće Rubrika Life&style Life&style

Šerif Sjeverne Dakote Roy Tillman (Jon Hamm) dugo je tražio Dot. Stočar, propovjednik i ustavni zakonodavac Roy vjeruje da je on zakon i stoga se postavlja iznad zakona. Uz njega je njegov odani, ali nemoćni sin Gator (Joe Keery), koji se očajnički želi dokazati svom velikom ocu. Šteta što je beznadan. Dakle, kada dođe do lova na Dot, Roy angažira Olea Muncha (Sam Spruell), tajanstvenog lutalicu tajanstvenog podrijetla.

 | Autor: FX FX Foto: FX, serija 'Fargo'

Dok se njezine najdublje tajne počinju otkrivati, Dot pokušava zaštititi svoju obitelj od svoje prošlosti, ali njezin brižni, dobronamjerni suprug Wayne (David Rysdahl) nastavlja trčati svojoj majci, Lorraine Lyon (Jennifer Jason Leigh), po pomoć. Izvršna direktorica najveće agencije za naplatu dugova u zemlji, 'kraljica dugova', nije impresionirana izborom supruge svojeg sina i negoduje naglas. Međutim, kada Dotino neobično ponašanje privuče pozornost zamjenice policije Minnesote, Indire Olmstead (Richa Moorjani), te zamjenika Witta Farra (Lamorne Morris) iz Sjeverne Dakote, Lorraine angažira svog savjetnika, Danisha Gravesa (Dave Foley), kako bi pomogla svojoj snahi. Uostalom, obitelj je obitelj. Ali, Dot ima neobičan smisao za preživljavanje. I leđima okrenuta zidu, ona će pokazati zašto nikad ne treba provocirati Lyon.'

Naslovi prvih šest epizoda 5. sezone

Prema IMDB-u, naslovi su sljedeći:

1. epizoda: 'The Tragedy of the Commons'

2. epizoda: 'Trials and Tibulations'

3. epizoda: 'The Paradox od Intemediate Transaction'

4. epizoda: 'Insolubilia'

5. epizoda: 'The Tiger'

6. epizoda: 'The Tender Trap'

Ali, što to sve znači?!

Nećemo znati, naravno, do premijere pete sezone. Ali, možemo napraviti nekoliko utemeljenih pretpostavki. 'The Tragedy of the Commons' ('Tragedija zajedničkog dobra') koncept je povezan s ekologom Garrettom Hardinom, koji pretpostavlja da će pojedinci pretjerano koristiti resurse ako im se omogući nesmetan pristup tim resursima. 'Trials and Tibulations' ('Kušnje i nevolje') očito su uobičajeni idiom koji se odnosi na škakljive probleme, premda ima specifičniju povezanost s kršćanstvom. 'The Paradox od Intemediate Transaction' ('Paradoks posrednih transakcija') nije već postojeći izraz, premda bi mogao imati veze s agencijom za naplatu obitelji Lyon. Čini se da se 'Insolubilia' odnosi na klasični logički paradoks.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Fargo (@fargo)

'Tigar' bi se mogao odnositi na veliku mačku (koju se često uspoređuje i suprotstavlja lavu) ili bilo koju drugu životinju. A 'The Tender Trap' ('Zamka nježnosti') mogla bi biti referenca na predstavu iz 1954. ili igrani film iz 1955. godine, u kojem glume Frank Sinatra, Debbie Reynolds i Celeste Holm kao trio Newyorčana uhvaćenih u ljubavnom trokutu. Sinatra je također otpjevao temu filma, pjesmu pod nazivom '(Love Is) the Tender Trap'.

Teaser za 5 sezonu 'Farga'

Nije cjelovečernji trailer, ali postoji teaser. Prikazuje trbušastog šerifa Hamma, utučenog, s remenom i golemom kopčom na kojoj piše: 'Težak čovjek za teška vremena', kako šeta kroz zalogajnicu, zatim se okreće i kaže: „Koga moram ubiti za kavu?“ Znakovito!

Serija se vraća na FX u utorak, 21. studenog u 22 sata. Prikazat će se dvije epizode, a tada će ići po jedna epizoda svaki tjedan. 

Možda vas zanima Napeta, puna preokreta i misterija - Netflixovu seriju 'Tijela' stavljaju rame uz rame kultnom 'Darku' Rubrika Life&style Life&style
Photo: FX

Komentari 0