Life&style

Napeta, puna preokreta i misterija - Netflixovu seriju 'Tijela' stavljaju rame uz rame kultnom 'Darku'

  • Serija 'Bodies' ('Tijela') na Netflixu je najnovija krimi/triler/misterij serija koja će te natjerati na dugotrajno gledanje u iščekivanju svake nove sekunde
  • Doista, 'Bodies' nas tjera da nagađamo do samog kraja - i nikada ne dosadi
  • Evo zašto je ovo možda najbolja misteriozna serija nakon 'Darka'

Prošlo je nekoliko godina otkako nas je serija 'Dark' na Netflixu natjerala da preispitamo vlastiti razum. U kojoj smo vremenskoj liniji bili? Ali, za sve koji su se od tada nadali seriji koja bi mogla popuniti ovu rupu (nažalost, serija '1899' je otkazana prije nego što je uopće dobila priliku), sada je serija 'Bodies' stigla na Netflix. Riječ je misterioznom serijalu koji koristi elemente krimića i znanstvene fantastike i, naravno, igra se s vremenom kao da je samo još jedan rekvizit. Otkrit ćemo ti zašto se jako možeš veseliti ovoj mini-seriji i što sve znamo o njoj.

Radnja serije

Mini-serija 'Tijela' ima osam epizoda, a razrješava tajanstveni slučaj ubojstva koji se proteže kroz oko 160 godina - u četiri različita vremenska razdoblja. Sve skupa podsjeća na 'Dark', koji je također povezao različita vremenska razdoblja i razine.

Serija počinje kao obična kriminalistička serija u Londonu - s uzbudljivim obratom. Četiri istražitelja otkrivaju isto tijelo, na istom mjestu, samo u različito vrijeme. Počinje u današnjici, zatim skače iz 1941. u 1890. i kasnije u budućnost, u 2053. godinu. Svake godine nađe se istražitelj koji pokuša sam riješiti ubojstvo. Ali brzo postaje jasno da moraju raditi zajedno kako bi u potpunosti razumjeli slučaj. 

U središtu misterija je političar Elias Mannix. Čini se da ima prste u svakom vremenskom razdoblju. Krije li se možda iza veće zavjere? Je li on samo figura? I zašto su vremenske crte tako blizu jedna drugoj? Dobra stvar: odgovoreno je na sva pitanja – ne moramo se nadati da će Netflix otkazati seriju i da nikada nećemo saznati u čemu je misterij.

Glumačka ekipa serije 

Glumačka postava sastoji se od nekih novih lica i starih poznanika – a svi imaju sjajne izvedbe.

U sadašnjosti upoznajemo istražiteljicu Shaharu Hasan, koju igra Amaka Okafor. Znamo je iz mjuzikla Take That 'Greatest Days'. Njena vremenska linija je najzanimljivija, osobito na početku, jer je Hasan čvrsta osoba koja ne ostavlja mjesta glupostima. Tijekom desničarskih demonstracija otkriva tijelo čovjeka koji ima prostrijelnu ranu u oku, tetovažu na podlaktici i potpuno je gol.

 | Autor: Netflix Netflix Foto: Netflix, serija 'Bodies'

U isto vrijeme, 1941. godine, naočiti Židov Karl Whiteman otkriva isti leš. Glumi ga Jacob Fortune-Lloyd, kojeg smo nažalost premalo gledali u mini-seriji 'Damin gambit'. Whiteman je židovski istražitelj i doživljava antisemitsko neprijateljstvo svojih kolega - ali to ga ne sprječava da slama srca žena.

Možda vas zanima Opet ćemo gledati kultnu seriju 'Pa to je fantastično'?! Jennifer Saunders obećala je dovršiti scenarij Rubrika Life&style Life&style

Najdalje u prošlost putujemo s Alfredom Hillingheadom, kojeg glumi Kyle Soller, u viktorijansku Englesku 1890. godine. Kyle Soller prvenstveno glumi u kazalištu, ali ga se može vidjeti i u sporednoj ulozi u 'Ratovima zvijezda: Andor'. Njegov lik, Alfred Hillinghead, bori se sa svojom seksualnošću dok radi s novinarom koji je slučajno fotografirao leš.

U budućnosti, 2053. godine, Iris Maplewood otkriva isto tijelo. Glumi je Shira Haas, poznata iz serije 'Unorthodox'. Ali, budućnost ne izgleda tako dobro, jer zavladala je totalitarna država. A istražiteljica se mora boriti sa svojim zdravljem.

 | Autor: Netflix Netflix Foto: Netflix, serija 'Bodies'

U svim vremenskim razdobljima (zanimljivo) susrećemo Eliasa Mannixa, kojeg glumi veliki britanski glumac Stephen Graham. Nije odmah jasno koja je njegova uloga, ali jedno je sigurno: on je sastavni dio rješavanja misterija iza tijela.

Evo zašto vrijedi pogledati seriju 'Bodies'

'Bodies' se definitivno može opisati kao jedna od najboljih misterioznih serija na Netflixu – još od 'Darka'. Dok prva epizoda jako podsjeća na kriminalistički triler, prvi zaplet na kraju ove epizode je toliko dobar da odmah želiš nastaviti gledati. Svakako bi trebala izdvojiti jedno poslijepodne/večer za ovu mini-seriju - nećeš htjeti prestati gledati.

Radnja se odvija brzo, jer se temelji na grafičkom romanu pokojnog Si Spencera iz 2015. godine. Cijela serija posvećena je njemu i bliska je izvorniku - uključujući podijeljene ekrane, koji su savršeni za komični dojam, pokreću priču i povezuju je. Međutim, serija ne može i ne mora odabrati jedan žanr. Imamo kriminalistički triler, viktorijansku dramu, film noir i znanstveno-fantastični triler - sve u jednoj mini-seriji. To znači da ti neće biti dosadno dok je gledaš. Što je dobro, jer ako ne pogledaš ili ne obratiš pažnju nekoliko minuta, mogla bi propustiti važne tragove za rješavanje zagonetke.

Serija 'Bodies' | Autor: Netflix Netflix Serija 'Bodies'

To je također apsolutni plus kod ove serije. Postoji rješenje zagonetke! A to postaje jasno kako serija napreduje i kako se sve više i više dijelova slagalice slaže dok priče dolaze do zadovoljavajućeg zaključka. Mini-serija neće imati drugu sezonu, jer misterij će se riješiti tijekom osam epizoda. 

Serija također ima osvježavajuće raznoliku glumačku postavu. Shahara Hasan je crnkinja, muslimanka i majka kojoj je nošenje hidžaba prirodno. Charles Whiteman je Židov i mora trpjeti antisemitsko neprijateljstvo i na poslu i u privatnom životu. A Alfred Hillinghead počini zločin zbog svoje seksualnosti u Londonu 1800-ih. Ono što sve spaja je potraga za ljubavlju i prihvaćanjem koje ne mogu pronaći kod onih oko sebe.

 | Autor: Netflix Netflix Foto: Netflix, serija 'Bodies'

Zato odvoji vikend, fino se zavali na kauč, uzmi kokice i sok i pripremi se za osam epizoda čiste misteriozne napetosti.

Mini-serija 'Bodies' objavljena je na Netflixu 19. listopada 2023. godine. 

Možda vas zanima Pojavile su se fotografije princeze Diane s Williamom i Harryjem kao dječacima, prve iz 6. sezone 'Krune' Rubrika Life&style Life&style
Photo: Netflix

Komentari 0