Life&style

Jesi li znala da su ovi filmovi snimljeni prema istinitim događajima?

Sigurno si bar jednom u životu nakon odgledanom filma pomislila i zapitala se tko je napravio tako dobar scenarij. Za neke priče scenarij je pisao život

Natpis na početku filma 'temeljeno na istinitom događaju' daje na važnosti, ali i na težini filma. Gledajući filmove temeljene na istinitom događaju možemo se ponekad poistovjetiti s borbama i ulogama u kojima se nalaze naši omiljeni junaci. Evo nekih filmova koji su snimljeni prema stvarnim događajima ili sudbinama - neki su nas iznenadili!

50 PRVIH POLJUBACA

Iako se na prvi pogled čini kao romantična komedija u kojoj glume Drew Barrymore i Adam Sandler, ovaj film u svojoj pozadini ima jednu istinitu priču. Drew glumi Lucy Whitmore, djevojku koja pati od kratkoročnog pamćenja. Henry, kojeg tumači Adam Sandler, ubrzo shvaća da djevojku koja mu se istinski sviđa mora svakog dana iznova osvajati jer se Lucy ne sjeća dana ranije. To je stvarna priča Michelle Phipots iz Lincolnshirea, Velika Britanija. Naime, ona je pretrpjela dvije teške ozljede glave nakon čega joj je dijagnosticirana rijetka vrsta amnezije koja sprječava formiranje ili zadržavanje bilo kakve kratkotrajne uspomene. To znači da Michelle nema uspomena nakon 1994. godine jer se njezina memorija resetira svaki put kad zaspi. Michellin suprug je tako mora podsjetiti na nesreću i njihov brak pokazujući joj svadbene fotografije svako jutro. 


 

RALJE

Iako je dodano malo drame zbog scenarija, sama ideja za film Stevena Spielberga je došla iz stvarnog života. Priča je tako zasnovana na najbrojnijoj seriji napada morskih pasa ikad zabilježenoj. Davne 1916. godine, velika bijela psina ubila je četvero ljudi na obali New Jerseya u razdoblju od dva tjedna unatoč tome što su stručnjaci u to vrijeme vjerovali da su morski psi u umjerenim klimatskim uvjetima relativno bezopasni. Napadi su doveli do toga da su stanovnici New Jerseya pokrenuli masovni lov na morskog psa kako bi zaštitili turizam njihovog grada. Ta priča je dovela do ideje za ovaj popularan film. 

MARLEY I JA

U filmu u kojem uloge Jennifer i Johna Grogana tumače Jennifer Aniston i Owen Wilson pratimo njihove zgode i nezgode s nestašnim kućnim ljubimcem. John poklanja supruzi Jennifer štene labradora - njihov ljubimac Marley izrasta u velikog i nestašnog psa koji ovom paru zadaje puno brige i posla. No te pseće nepodopštine Johnu posluže kao materijal za novinsku kolumnu koja oduševi čitatelje. To je priča o stvarnom događaju - novinaru Johnu Groganu je uginuo ljubimac Marley nakon 13 godina provedenih s obitelji. U sjećanje na Marleya, John mu je posvetio kolumnu u 'Philadelphia Inquireru' . Kolumna je naišla na izvrsne reakcije i više od 800 komentara u kojima su čitatelji podijelili svoje priče i dogodovštine s kućnim ljubimcima. Zbog toga je Grogan napisao memoare o obiteljskom životu s Marleyjem koji su ubrzo postali bestseler te je po njima snimljen i film. 

 

ISIJAVANJE

Dok su mnogi su izvijestili o neobjašnjivoj paranormalnoj aktivnosti u The Stanley Hotelu u Coloradu, to nije bilo shvaćano ozbiljno sve dok Steven King nije 1974. godine odsjeo u hotelu te mu je to iskustvo bilo temelj za knjigu. Tijekom noćenja, King je imao noćnu moru u kojoj je njegov sin progonjen niz hodnik hotela s vatrogasnim crijevom. Ta noćna mora je bila toliko neuobičajena da se formirala kao baza za knjigu u kojoj se radnja usredotočuje na pisca koji je doveden do ludila od strane duhova u ukletom hotelu. Po istoimenoj knjizi snimljen je i film koji je režirao Stanley Kubrick, a Steven King se javno odrekao te ekranizacije zbog Kubrickovih odstupanje od knjige. 

 

Možda vas zanima Top 5 filmskih nastavaka kojima se veselimo Rubrika Life&style Life&style

SKRIVENE BROJKE

Film nekima poznatiji pod originalnim naslovom 'Hidden Figures'  temelji se na istinitoj priči o zaslugama triju afroameričkih matematičarki koje su pomogle NASA-i tijekom svemirske utrke za vrijeme hladnog rata. Smješten u šezdesete godine prošlog stoljeća, film govorio o tome kako su se tri crne žene probile na visoke funkcije u NASA-i unatoč segregaciji u Virginiji, a jedna od njih postaje osobno zaslužna za američku prevagu u utrci koja će kraj doživjeti spuštanjem čovjeka na Mjesec. 

Photo: Getty/Guliver

Komentari 0