Life&style

Jesi li znala da postoji otok jednoroga?

Jednorozi su mitska bića koja u mašti naroda žive od Srednjeg vijeka, a opstali su do Instagrama. Tolika dugovječnost, a i popularnost posljednjih godina razlog je da sada imaju i vlastiti otok

Ljeto je, život na asfaltu tjera nas na maštanje o plavetinu, moru i otocima. Jedno takvo dnevna maštarija odvela nas je do otoka jednoroga. Otišli smo provjeriti i saznali da takav otok uistinu i postoji. Doduše, baš blizu, na Filipinima je, 100 km od Manille, ali ideja nam se sviđa. Inflatable Island tematski je otok nadahnutom jednorozima. Prema navodima s njihove stranice, površina otoka iznosi 4100 metara kvadratnih, što je jednako veličini od 8 košarkaših terena.

 | Autor:

Otok je prepun zabavnih sadržaja, a apsolutno svi su u bojama znakovitim za jednoroge. Pod sadržajima se navode vodeni tobogani, ljuljačke, mostovi, napuhanci. Omiljeni dio mnogima je Pink Bali Lounge, prostor preplavljen ružičastim i ljubičastim kišobranima i ležaljkama. Kako bi sve bilo u skladu s temom, čak su i konobari kostimirani u jednoroge. 

 | Autor:

Cijena ulaznice za cjelodnevni boravak u ovom raju iznosi svega 16 američkih dolara. Ove godine je dugo bio zatvoren zbog loših vremenskih uvjeta te svoja vrata ponovo otvara 12. lipnja. S obzirom da je već prethodnih godina proglašavan najinstagramskijim mjestom na svijetu, ove godine očekuje se senzacija.

Fascinacija jednorozima otišla je, moramo primjetiti, daleko. Zanimljivo je da je riječ o mitu koji svoje korijene vuku još iz srednjovjekovih bestijarija. Prije rođenja zoologije kao znanosti, bestijari su bili temeljno mjesto informiranja o životinjskim vrstama. S obzirom da se radilo o djelima koja nisu bila znanstvena, u njima se našao i jednorog. Njegov izum vjerojatno je plod srednjovjekovne opsesije magičnim i nednaravnim, ali i sklonosti bilježenja usmene tradicije i narodnih legendi. 

Tamo je prikazivan kao bijeli konj s rogom posred čela, a od samog početka pripisane su mu čarobne moći. U jednom od brojnih mitova, lovci ga progone jer žele dio čarolije. Na put mu kao zamku stavili su mu mladu djevicu. Međutim, jednorog je nije napao, već ga je ona zaštitila, nahranila i odvela sa sobom u palaču. 

Legenda se nastavila prenositi kroz stoljeća - preko Marca Pola do Walt Disneya. S Disneyem je jednorog po prvi put poprimio svoj sadašnji izgled - rog, vitko tijelo, lake noge. A onda je došao Instagram i sklonost kreiranju idealne stvarnosti u šarenim bojama. Jednorog je ušao na velika vrata - tradicija i potpuni modernitet u istoj figurici.

Možda vas zanima Ogromni jednorog-luftić je sve što želimo za ljetni party Rubrika Life&style Life&style

U kolektivnoj svijesti ljudi, jednorog još uvijek simbolozira nedostižni ideal sreće i harmonije. Tko ima jednoroga, ulovio je sreću. Makar u ovom obliku:

 

Photo: None

Komentari 0