Life&style

Jesi li znala da ovih devet stvari mogu uzrokovati svrbež dojki?

  • Svrbež je normalna stvar, no u nekim slučajevima se preporučuje da potražiš pomoć liječnika
  • Kod žena je česta pojava svrbež grudi koji može ukazivati da ti ne odgovaraju neki proizvodi koje koristiš
  • Donosimo ti devet razloga zbog koji možeš osjećati svrbež na svojim grudima

Svakog od nas s vremena na vrijeme zasvrbi neki dio tijela i to je posve normalno i prirodno. Uglavnom se tu radi o rukama, nogama i glavi, no ne možemo zaboraviti ni na dojke koje također mogu zasvrbjeti. No, kad je taj svrbež uporan, odnosno čest i intenzivan, to može ukazivati na neke probleme. Portal Woman's Day je upravo iz tog razloga razgovarao s dermatologom. Također, treba napomenuti kako ovaj popis nije zamjena za medicinsku pomoć te da bi u svakom slučaju trebala potražiti mišljenje liječnika. ''Svrbež koji traje i ne prestaje s prestaje s liječenjem ili se pretvara u osip ili neke druge promjene na koži, trebao bi biti jasan znak za posjet liječniku.'', rekla je dermatologinja Jennifer Wider.

1. Možda imaš ekcem, odnosno dermatitis

Ako imaš svrbež te crveni osip na grudima, ali i na drugim dijelovima tijela, to bi mogao biti dermatitis. ''To je uglavnom uzrokovano nesposobnošću kože da zadrži vlagu i dobre bakterije koje pomažu štiti od iritanasa'', rekla je bostonska liječnica Gretchen Frieling. Otprilike svaka deseta osoba imat će neki oblik dermatitisa tijekom života, a najčešće je to slučaj kod djece. Stres, grubi materijali koje nosimo na koži, osjećaj vrućine ili velike hladnoće, sunce, životinjska dlaka, ali i deterdženti za rublje mogu biti okidači.

2. Možda je tvoja koža suha

Tvoja koža je možda prirodno suha, ali ako si nedavno počela koristiti nove proizvode za njegu tijela ili si uvela novu beauty rutinu to također može izazvati svrbež. Rješenje je vrlo jednostavno -  održavaj svoju kožu hidratiziranom. Redovito mazanje tijela svojom starom i provjerenom hidratantnom kremom za tijelo je dobro, a to možeš primijeniti i na svoje grudi. Također, prije nanošenja grudnjaka provjeri je li koža ispod grudi suha, a ako je ne zaboravi namazati i taj dio.

3. Ne pereš dovoljno svoj grudnjak

Svaki prljavi komad odjeće pa tako i grudnjak često na sebi ima bakterije koje mogu iziritirati kožu. A možda već i znaš da grudi imaju i tendenciju da posebno skupljaju znoj. Upravo iz tih razloga preporučuje se da grudnjak pereš jednom tjedno, a sportski grudnjak nakon svakog vježbanja. Svrbež može postojati čak i ako često pereš grudnjak, a to može biti i reakcija na tkaninu. Sintetičke tkanine su jedan od čestih krivaca za svrbež dojki, kao i lateks i poliester. Probaj što češće koristiti pamučne grudnjake.

4. Možda imaš gljivičnu infekciju

Velik broj žena tijekom života susreće se s vaginalnom gljivičnom infekcijom, no takvu vrstu infekcije možeš dobiti i ispod grudi. To područje je pogodno za nastanak ove vrste infekcija jer se radi o dijelu tijela koje je vlažno, a nakon nastanka počinje svrbjeti. Liječenje je veoma jednostavno, no najbolje da ti doktor prepiše lijek za gljivičnu infekciju.

Možda vas zanima 7 činjenica o znojenju ispod grudi: osim što je neugodno, izgleda da je i opasno Rubrika Life&style Life&style

5. Možda imaš problem sa štitnjačom

Prema klinici Mayo, žene koje imaju problema s nedovoljno aktivnom štitnjačom imaju i veći vjerojatnost da imaju suhu kožu. A kao što smo već napisali, suha koža izaziva svrbež. Osim posjeta liječniku, probaj zadržati kožu hidratiziranom.

6. Tvoje grudi rastu

Tijekom puberteta ili trudnoće koža grudi se može toliko rastegnuti da to izaziva svrbež. U tim slučajevima se preporučaju hidratantne kreme i gelovi koji će smanjiti svrbež. Ovom slučaju i znoj može pogoršati stanje pa ne zaboravi da je dobro da se otuširaš nakon svakog vježbanja. 

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

7. Koristiš lijekove koji izazivaju svrbež

Nekoliko uobičajenih lijekova, kao što je onaj za povišeni krvni tlak, antidepresivi, sredstva protiv bolova pa i estrogen, mogu uzrokovati svrbež dojki. Pripremi se na pitanja vezana za lijekove koje će ti doktor postaviti kako bi mogao isključiti neke indikatore. Ako ne postoji mogućnost za izbjegavanje ili promjenu tih lijekova, u dogovoru s liječnikom možeš problem probati riješiti uz pomoć losiona.

8. Alergična si na svoj deterdžent

Kao i na drugim dijelovima kože, svrbež grudi može biti alergijska reakcija. Primjerice, ako si počela koristiti novi deterdžent to može izazvati osip na prsima. Za liječenje osnovne alergije može poslužiti i antihistaminik, no prvo se savjetuj sa svojim liječnikom. 

9. Mogla bi biti riječ o rijetkom raku dojke

Svrab i osip mogu biti i rani znakovi rijetkog karcinoma dojki koji se naziva i upalni rak dojki. Samo jedan do pet posto svih karcinoma dojki je upravo ova vrsta, prema Nacionalnom institutu za istraživanje karcinoma. U takvim slučajevima dojka od svrbeža postane crvena, topla i natečena, a koža može potamniti ili izgledati kao narančina kora. Ako primijetiš takve simptome, obavezno se konzultiraj s liječnikom.

Možda vas zanima Ništa lakše! Sada možeš odmah saznati svoju pravu veličinu grudnjaka bez rizika da pogriješiš Rubrika Life&style Life&style
Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0