Life&style

Što vino znači u tvom životu: ljubiteljica ili fejkerica?

Vino se ne pije, u vinu se UŽIVA! U svakoj od nas krije se mala ljubiteljica vina, a i znamo ponešto o raznim sortama bijelog i crnog jesenskog nektara…

Osjećaš se izazvano? Bez brige, sigurne smo kako ćeš se pronaći u nekim (mi definitivno jesmo) situacijama koje donosimo. Jer ovo nije natjecanje u somelijerskih tehnikama već samo kulturno ponašanje prema vinu: nećeš piti splačine od kojih dobiješ žgaravicu i/ili glavobolju nakon prve čaše, nisi baš zadnji tudum za spojiti hranu i vino, a prema dobrom vincu odnosiš se s poštovanjem (nećeš s njim podliti gulaš, npr.) i očekuješ to i od drugih. Takve stvari...

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

1. Proučavaš vino kao da si pravi stručnjak, ali zapravo tražiš podatke na etiketi 

Ruku na srce – rijetko tko od nas je sommelier. Zbog toga se oslanjamo uglavnom na etikete. To je i potpuno razumljivo – ako je vinogradar s toliko ljubavi i stila kreirao fancy etiketu, vino mora biti dobro! ;)

2. Ultimativni užitak za nepce je kad pronađeš savršenu pratnju uz svoje omiljeno vino

Profinjena kulinarska pratnja može iz tvog omiljenog vina izvući sasvim novi svijet okusa. Crvena vina sljubljuju se najbolje sa slatkim jelima, a uz lagana bijela vina slobodno se jedu sočnija, pikantnija jela. Uz bijelo meso i kuhanu ribu idu bijela vina, dok uz rakove i školjke neutralna bijela vina. Uz tamna mesa, divljač ili pečenu ribu idu crna vina. Općenito je pravilo da uz lagana jela idu lagana vina, a uz „teška“ jela jaka vina. 

3. U restoranu vino ne kuša tvoj dečko vino – TI odlučuješ što ćete piti 

Sigurno ti je poznato: sjediš s dečkom u finijem restoranu, a konobar dođe za vaš stol s bocom vina i obraća se (tradicionalno) muškarcu. A tvoj je dragi svjestan da pojma nema o odabiru vina, dok ti nakon kratkog kušanja i mirisanja odabireš u pravilu dobra vina. 

4. U predinfarktnom si stanju kad vidiš da netko stavlja kockice leda u vino 

Naravno da znaš kako se chardonnay, rizling ili zeleni silvanac ne piju topli i kako ima ljudi koji nisu ohladili bocu. Ali kockice leda u vinu su poput ćevapa u somunu od soje s tofuom umjesto kajmaka ili običan kečap za 4,99 kune na pizzi. To se jednostavno ne radi…

5. Onaj osjećaj kad uliješ hladno vino u čašu, a ova se malo zamagli

Dobro znaš o čemu pričamo! Upravo u tople ljetne dane nema ništa više osvježavajuće od kondenzirane vode na čašama. A kod vina to možeš gledati cijele godine…

6. Muka ti je u želucu kad netko naruči „bambus“

To je prava gastronomska uvreda. Crno vino i cola, bijelo vino i fanta. Ne, ne i ne! Ako dobiješ poriv da se okreneš i otiđeš od lika koji je naručio bambus – razumijemo te u potpunosti! 

7. Vinogradi su nešto poput vlastitog Disenylanda

Izleti i šetnje vinogradima slove kao zabava za starije osobe. Ti to ne možeš razumjeti. Ima li doživljaja koji opušta više od zalaska sunca na brežuljcima prepunima vinograda, a ti udobno sjediš s čašom dobrog vina u ruci? Vjerujem kako se slažemo… Stoga: živjela! 

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0