Life&style
1/7

Jesenske boje daju toplinu vašem domu

Ukoliko vaš dom treba promjene ili želite u novu sezonu zakoračiti s toplijim interijerima, onda su jesenske boje rješenje koje se nameće samo od sebe. Tople nijanse smeđe, narančaste i žute se međusobno lako kombiniraju, a širok spektar nijansi sa sobom nosi ponešto za svaki ukus.

Mirjana Mikulec iz Domus Nobilisa nam je otkrila kako jesensku paletu boja unijeti u svoj dom. Kao univerzalnu boju koja će se lako uklopiti u svaku prostoriju, Mikulec ističe smeđu, dok neke druge poput narančaste i žute traže pažljivije kombiniranje: "Narančasta i žuta boja pršte energijom, a kako u prirodi postoji dosta sočnih plodova u tim bojama, može ih se smjestiti u kuhinje ili blagovaonice gdje će ove "jestive" nijanse jačati apetit i doprinijeti životnoj snazi i osjećaju vedrine. Iz tih razloga izbjegava ih se u prostorijama u kojima se želi primarno opustiti i odmoriti, poput primjerice kupaonica ili spavaćih soba."

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Budite na oprezu

Iako su jesenske nijanse popularne kako u modnoj, tako i u industriji interijera, važno je zadržati mjeru. Prevelika prisutnost jesenskih boja može nepotrebno opteretiti prostor, posebno ako je riječ o žarkim, jačim nijansama u prostorijama manje kvadrature. "Ukoliko želite jarkim ovim bojama "obući" zidove  zadržite se na samo jednom do najviše dva zida, dok se za ostale preporučuju neutralni, hladniji tonovi." ističe Mikulec.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

"Od svih jesenskih boja smeđa je možda najzahvalnija jer se može lako uklopiti uz različite boje namještaja. Tamniji smeđi tonovi u kombinaciji s bijelom doprinose jasnom definiranju namještaja i predmeta u prostoru, dok će pretežno bijelim interijerima upotreba različitih nijansi smeđe, od najsvjetlijih do tamnijih tonova, uvijek dati samo sebi svojstvenu atmosferu topline. Svakako bih naglasila da je kombinacija smeđe i nijansi bijele izvrstan "recept" za prostorije u kojima želimo stvoriti dojam ,"tople elegancije" bez da se imalo stvara dojam težine." savjetuje stručnjakinja iz Domus Nobilisa.

Neuobičajene kombinacije

 | Autor:

Dobro je iskušati kombinaciju jesenskog spektra boja s nekim neuobičajenim nijansama. Mikulec kaže kako će boja čokolade u kombinaciji s bojom mente, nadopunjena sjajnim srebrnim detaljima stvorit atmosferu suvremenog, a istovremeno ugodnog i toplog prostora. Alternativno, boja čokolade može se dobro kombinirati i s bojom limete. Kod spominjanja smeđe, svakako treba spomenuti još jednu jesensku boju koja će se uz nju istaknuti, a to je crvena.
"Od zanimljivijih kombinacija izdvajam već provjereno dobru igru narančastom u spoju s ružičastom, crvenom i crnom kao akcentom. Jesenska žuta boja izvrsno se uklapa u hladnije interijere, a naročito u kombinaciju s bijelom i svijetlo sivom – ova kombinacija dobro će izgledati u svim interijerima gdje se želi postići idealan spoj jednostavnosti i vedrine." za kraj ističe Mikulec.

Photo: None

Komentari 0