Life&style
1/8

Jela, bor ili smreka – što odabrati za božićno drvce?

Božićno drvce je najvažniji i središnji ukras božićnih blagdana. Bilo da ga kitite prema tradiciji na sami Badnjak ili koji tjedan prije, važno je znati koju vrstu božićnog drvca odabrati. Iva Filipović, inžinjerka krajobrazne arhitekture, i Zoran Posarić, direktor tvrtke Abies, pojašnjavaju koje su glavne karakteristike jele, bora i smreke, kako ih razlikovati te produljiti njihov vijek trajanja.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies Prije nego krenete u kupnju božićnog drvca važno je odlučiti koju vrstu želite: umjetno, svježe posađeno u tegli ili svježe rezano drvce.

„Bez obzira kakvo drvce odabrali, prije njegove kupnje treba izmjeriti visinu stropa prostorije u kojoj će biti smješten. Prije kupovine odlučite na kojem mjestu će stajati da bi znali kakvo odabrati (simetrično sa svim strana ili asimetrično drvce koje će bolje pristajati uza zid)“, savjetuje Iva Filipović, inžinjerka krajobrazne arhitekture.

Unatoč tomu što većina Hrvata kupuje svake godine iznova novo božićno drvce, malo njih je upoznato sa svim karakteristikama različitih vrsta drvaca. Jedna od razlika je oblik iglica, njihova gustoća, kao i sami oblik drvceta. No, kako točno  razlikovati jelu, smreku i bor te kako ih trebamo održavati?

Vodeće razlike između jele, bora i smreke

Posljednjih godina dio Hrvata se odlučuje za drvce u teglama, no brojke pokazuju da su ona posječena i dalje najpopularnija.

„U Republici Hrvatskoj imamo oko 1.000h nasada božićnih drvaca. Godišnje potrebe stanovnika iznose oko 500.000 komada, zbog čega se oko 100.000 komada uvozi“, pojašnjava  Zoran Posarić, direktor tvrtke Abies.

 | Autor: Jurica Galoić/Pixsell Jurica Galoić/Pixsell U nastavku Zoran naglašava kako je obična smreka i dalje najčešći odabir hrvatskih domaćinstava, a sve popularnija postaje kavkaska jela. Taj trend uočila je i Iva, a smatra da je jedan od razloga što njene oble iglice ne otpadaju odmah nakon rezanja drvca. One, naime, počinju jače otpadati tek nakon četiri tjedna od rezanja. Prednost kavkavske jele je i njen miris i divna boja.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies „U svijetu je poznato oko 100 vrsta borova, ali ako hoćete ispasti znalci dovoljno je da raspoznajete nekoliko vrsta koje možete vidjeti kod nas. Kako uopće znati da se radi o boru, a nekoj drugoj crnogoričnoj vrsti? Vrlo jednostavno. Pogledajte iglice. Kod borova su iglice smještene u čuperku po dvije do pet zajedno, a nisu pojedinačno poredane po grančici kao kod jele ili smreke“, jednostavno pojašnjava Iva.

Jela i smreka se možda čine kao ista vrsta, no već iz daljine možete pogoditi i o kojoj se vrsti radi. Smreka ima šiljast vrh, grane su joj obješene, a ako ima češere, oni uvijek vise. Jela pak ima tanjurasti vrh, uspravne grane i češere. Lako iz je razlikovati i po grančicama. Smreka ima četverouglaste iglice koje se lako okreću među prstima, dok su one od jele pljosnate i imaju dvije bijele pruge s donje strane.

„Lako možete i po grančici bez iglica raspoznati o kojoj je vrsti riječ. Iglice smreke nalaze se u kratkoj peteljci koja ostaje na grančici kada iglice otpadnu, pa je grančica hrapava. S druge strane jelina grančica je glatka. A ako ispod stabla nađete češer onda ste definitivno ispod smreke, jer se jelini češeri raspadaju na ljuske još na granama“, detaljnije objašnjava Iva.

Kako produljiti vijek trajanja rezanog drvca?

Zoran objašnjava kako se cijene u maloprodaji kreću već od 40 kuna pa sve do 500, dok je za premium kavkavsku jelu visine 250 cm potrebno izdvojiti oko 600 kn.

 | Autor: Jurica Galoić/Pixsell Jurica Galoić/Pixsell „Obična jela zadržava iglice i tri do četiri mjeseca nakon što je posječena. Smreka gubi brže iglice, dok srebrna smreka drži iglice dulje nego obična smreka“, u nastavku ističe Zoran.

No, postoje način na koji možete produljiti vijek trajanja svog božićnog drvca. Nitko ne želi dočekati Novu godinu s drvcem s kojem su otpale skoro sve iglice. Prije svega trebate kupiti svježe drvce. Kako biste testirali njegovu svježinu rukom protresite granu ili čitavo drvce i provjerite koliko je iglica otpalo. Naravno, što više iglica otpadne, to je vijek trajanja kraći. Najvažniji čimbenik je voda, zbog toga birajte stalke s vodom (vode je posebno važna za običnu smreku). Prije stavljanja drvca u stalak, otpilite donji dio panja kako bi on bio svjež. Božićno drvce, koje god vrste bilo, držite što dalje od izvora topline (radijatora ili peći).

Drvca u tegli – najsvježiji izbor

Sve veći broj hrvatskih domaćinstava iz godine u godinu se odlučuju za drvce u tegli koji se kasnije zasadi u vrtu ili ostane u tegli. Ako i vi želite svoj vrt ukrasiti s, imajte na umu sljedeće savjete.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies Prije sađenja morate imati na umu nekoliko dodatnih činitelja, kao što je širina do koje će drvo narasti kada se presadi u tlo. Također, dok tlo još nije smrznuto u vrtu treba unaprijed iskopati i pripremiti rupu za sadnju božićnog drvca. Nakon što prođu sve božićne svetkovine, vrijeme je za presađivanje drvca. Učinite to kad vam vremensku uvjeti dopuštaju. Preporuka je da se oko biljke stavi 5-10 cm malče jer se na taj način sprječava smrzavanje korijena.

„Naravno, neće sva božićna drva preživjeti zimu, a za osiguravanje što većih šansi za preživljavanje potrebno je odabrati što manje drve (imaju bolji odnos korijena i veličine pa zbog toga i veće šanse za preživljavanje), a vrijeme koje će provesti u kući smanjiti na otprilike dva tjedna“, savjetuje za kraj Iva.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies Nakon što ste odlučili koju vrstu božićnog drvca želite kupiti, vrijeme je za njegovo kićenje. Kako to učiniti sa stilom savjetuje Saša Šekoranja, a također provjerite kako to rade poznati Hrvati.

Sve ostale savjete o tome kako dočekati Božić sa stilom, provjerite ovdje.

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0