- Jedno od glavnih jela na uskrsnom stolu je domaći kruh ili pogača
- Pronašle smo recept za ukusnu pogaču koja se priprema svega 20 minuta
- Osim što je brza, priprema je i jako jednostavna, a tajna je u jednom sastojku
Iako je Uskrs najveći kršćanski blagdan, mnogima je prva asocijacija na njega bogati blagdanski stol na kojemu ima hrane u izobilju. Vjerujemo da ćeš se složiti s nama da obiteljsko blagovanje za stolom daje posebnu čar ovome blagdanu. A ono bez čega ne možemo ni zamisliti uskrsni stol svakako je fini domaći kruh ili domaća pogača. Već nam miriši!
Ali ruku na srce, nismo svi vješti u pripremi domaćih krušnih proizvoda za koje su potrebne određene vještine i znanje, ali odlučile smo pronaći recept koji može pripremiti baš svatko. I uspjele smo! Na Coolinarici smo pronašle recept za jednostavnu pogaču za čiju je pripremu potrebno samo 20 minuta. No, to nije sve! Za ovu su pogaču dovoljna četiri osnovna sastojka, a mjera za sve sastojke je šalica.
Sastojci:
- 2 čaše brašna
- 1 čaša jogurta
- 1/2 čaše ulja
- 1 prašak za pecivo
- 1 žličica šećera
- prstohvat soli
Priprema:
U posudi prvo pomiješaj brašno, prašak za pecivo, šećer i sol, a zatim dodaj jogurt i ulje. Sve sastojke umijesi rukama kako bi dobila glatko tijesto, a po potrebi možeš dodati još brašna. Tijesto razvuci rukama u okruglom plehu koji prethodno trebaš namazati uljem. Potom izbockaj tijesto vilicom i ostavi ga oko 10 minuta da odmori.
Za to vrijeme zagrij pećnicu na 220 stupnjeva i na toj temperaturi peci pogaču dok ne porumeni (oko 15 do 20 minuta). Gotovu pogaču umotaj u krpu kako bi omekšala.
Tajna ovog ukusnog tijesta krije se u jogurtu koji mu daje posebnu mekoću i odličan okus.
Dodatni savjet: Pogaču nemoj rezati nožem, već je izlomi rukama. Može se poslužiti i dok je topla, ali i hladna.
Dobar tek!
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.