Life&style

Jedno izdanje Harryja Pottera donosi bogastvo. Mnogi pretražuju imaju li izadnje vrijedno 400.000 kuna!

  • Prva knjiga o najpoznatijem čarobnjaku Harryju Potteru tiskala se 1997. godine u 500 primjerka 
  • Ova rijetka izdanja knjige ''Harry Potter i Kamena mudraca'' postižu vrtoglave cijene na aukcijama, a fanovi su za njih spremni izdvojiti stotine tisuća kuna
  • Vlasnici vrijednih primjeraka prepoznat će vrijednu knjigu po određenim karakteristikama i greškama

Nećemo otkriti ništa novo ako kažemo da svakom čitatelju knjiga o čarobnjaku Harryju Potteru može donijeti pravo (književno) bogatstvo. No, jesi li znala da pojedina izdanja njihovim vlasnicima mogu priskrbiti i značajnu novčanu dobit?

Naime, CambridgeshireLiveu, najrjeđa izdanja knjiga o poznatom čarobnjaku u nekim slučajevima prodana su i za 65.000 američkih dolara (oko 400.000,00 kuna). Posljednji zabilježen slučaj je prodaja primjerka 'Harry Potter i Kamen mudraca' za 50.000 funti (oko 400 tisuća kuna), a radilo se o knjizi koja je spašena iz hrpe raznih naslova koju se trebali prodati po četiri kune po primjerku.

Možda vas zanima Harry Potter napunio je 40 godina: Ove neobične činjenice znaju samo istinski fanovi Rubrika Life&style Life&style

Izdanje prve knjige o Harryju Potteru otkrila 28-godišnja Charlotte Rumsey iz Prestona u Engleskoj dok je svojoj mami pomagala riješiti se nepotrebnih stvari prije preseljenja.

Radi se zapravo o jednom o 500 primjeraka prvog izdanja knjige 'Harry Potter i Kamen mudraca' koje je tiskao Bloomsbury 1997. godine. Od 500 tiskanih knjiga, 300 ih se nalazi u školskim knjižnicama u Velikoj Britaniji dok je 200 primjeraka u privatnom vlasništvu.  Knjiga je u obitelj Rumsey dospjela kao poklon prijatelja. 

‘’Mama jednostavno nije mogla vjerovati da je tako vrijedna knjiga skupljala prašinu na polici cijelo vrijeme’’, otkrila je Charlotte. 

Dok su mnogi krenuli pretresti svoje police knjiga ili gareže, strani mediji upozoravaju kako postoje određene greške koje su karakteristične za vrlo vrijedna izdanja. Naime, na 53. stranici greškom se udvostručio izraz 1 wand (1 čarobni štapić), a radi se i o broju izdanja: ‘’10 9 8 7 6 5 4 3 2 1 ‘’. 

Možda vas zanima Stigla je Harry Potter beauty kolekcija, a svaki Hogwarts dom ima svoje izdanje Rubrika Beauty Beauty

Također na stražnjoj stranici knjige pogrešno je napisana riječ ‘’mudraca’’ (philosopher), a unutar knjige navedeno je ime autorice Joanne Rowling umjesto J.K. Rowling kako je navedeno na naslovnici. 

Možda vas zanima LEGO je izbacio jedan od najboljih Harry Potter setova, a slagati ga možeš u novom čarobnjačkom kafiću Rubrika Life&style Life&style

Roman Harry Potter i Kamen mudraca prodao se u preko 500 milijuna primjeraka diljem svijeta, a poput još šest nastavaka iz serijala knjiga, poslužio je za adaptaciju filmskih hitova o čarobnjaku Harryju Potteru.  

Photo: Shutterstock/Getty

Komentari 0